Jump to navigation
Entrem en un paratge natural, ja sentim l’aire més fresc sota les copes dels arbres, i atents, intentem seguir el brogit de l’aigua que ens indica el camí cap als gorgs i les obagues més properes. De la muntanya sempre n’emana un aire lleugerament més fresc que el del seu entorn poblat i, durant els dies de calor intensa, esquivar algun grau de temperatura ja és tot un què. Si a més, tenim la possibilitat de remullar-nos en aigua ben fresca, l’èxit està assegurat.
1. Gorgs del Montseny, un bany de naturaA la petita població del Montseny s’hi amaga l’escenari dels contes de fades, amb bardissa, aigua fresca i el cant dels ocells sense aturador. Cal dir que l’accés és un pèl complicat, així que com sempre, a muntanya cal anar ben calçat i, si porteu pals de caminar, us faran bon servei. Entre falgueres endevinareu el curs del riu, que a trams s’eixampla i deixa que els visitants hi refresquin els peus o tot el cos. Cal tenir en compte que les lleres del riu són petites, per això ens hi hem de moure en compte. Gaudiu de la fresca!
2. El vessant refrescant de Riells del FaiSi diem Riells del Fai, possiblement molts pensareu en el santuari. Però dir el mateix en època estival és pensar en un riu i en un salt d’aigua que amb el vent espurneja refrescant. En aquest cas, el camí per a poder-hi arribar surt de Riells del Fai mateix, pertanyent a Bigues i Riells. Des de l’esplanada que s’ha habilitat com a aparcament, en surt un camí ja senyalitzat, l’anem seguint sense pèrdua. Cal tenir en compte que és un recorregut força exposat al sol, així que no us oblideu el bidó d’aigua i una bona gorra. Cal tenir en compte que és un dels punts estrella per a refrescar-se a la zona, així que és recomanable ser ben matiners.
El Gorg de la Sort | Foto: Cedida3. El Gorg de la Sort, ens refresquem a AiguafredaPartint des de la zona de la Font dels Enamorats, a Aiguafreda, podem seguir una ruta d’uns cinc quilòmetres que transcorre per ponts i zones d’interès natural i històric, així com espais prou ombrívols i refrescants. El camí és fàcil si seguim el curs de la Riera de Martinet. I com bé diu el nom del gorg, si tenim sort, en arribar hi trobarem aigua, ja que és un espai que disposa d’aigua en funció de les pluges i les reserves del subsòl. Si feu la passejada a la primavera amb força probabilitat veureu la riera baixar plena, si la feu a l’estiu, de ben segur que us refrescareu amb la brisa fresca i l’ombra dels arbres.
4. El gorg negre, les pedres més fresques i lliscants de GualbaSi teniu ganes de fer cames, des de Gualba mateix surt un camí senyalitzat fins al gorg negre. Ben a prop hi ha el Parc Mediambiental de Gualba, amb tots els serveis que pugueu necessitar al vostre abast. Si ja ho teniu tot, podeu seguir el camí que va agafant un lleuger desnivell a mesura que us apropeu al salt. Si l’aigua baixa és abundant, tan sols d’apropar-vos al salt ja us refrescareu amb els esquitxos, perquè és un dels salts més alts de la zona. Aquí cal anar ben calçat en tot moment, ja que l’aigua llisca damunt la pedra, en què en moltes ocasions creix el verdet, tan decoratiu com lliscant. Que us refresqueu de gust!
5. Ombra i fresca al Salt del PratEl Salt del Prat és un indret tan fresc com impressionant. Si ha estat any de pluges, estareu d’enhorabona i gaudireu d’un bon espectacle en veure precipitar l’aigua roques avall. El gorg al qual aterra la cascada és una piscina perfecta on capbussar-se. Si la sequera no ho permet, la zona és fresca i l’excursió bé es val l’estona, tant si us hi apropeu des del Figaró com si ho feu des de la Garriga, els principals camins d’accés.
Els Gorgs del Tenes | Foto: Cedida6. Gorgs del Tenes, un espai de conteCom tota riera del Vallès, si baixa generosa, els gorgs s’omplen d’aigua i creen unes piscines naturals paradisíaques. Això mateix trobem als gorgs del Tenes. L’excursió per arribar fins als gorgs és fàcil, però un cop més, cal tenir en compte que és un entorn fràgil que sol rebre força visites, per no alterar-lo hem de ser ben respectuosos. Sempre cal veure la part positiva de tot plegat, així que si a l’estiu trobeu el gorg sec, podreu optar per degustar les delicioses mores que creixen a l’entorn.
7. Pous de gel, un indret per a mantenir-nos frescosLes neveres del segle XVI eren els pous de glaç i al Vallès Oriental n’hi havia bastants. El curs dels rius i rieres, que durant les èpoques de pluges anaven força plens, es desviaven cap a espais on l’aigua quedava estancada i es glaçava. Posteriorment es tallaven els blocs de gel i s’emmagatzemaven per comercialitzar-los durant els mesos de més calor. Els pous de neu, els pous de gel, les congestes i les basses s’ubicaven als espais més frescos i humits del bosc. Avui en dia, tot i estar inactius, encara s’acompanyen d’unes condicions climàtiques similars, són espais frescos i ombrívols perfectes per anar-hi a passar els dies calorosos. Teniu diverses opcions per triar, nosaltres us proposem els pous de glaç de Can Gurri, a Lliçà de Vall, que en temps passats guardaven les aigües del Tenes.
Web Turisme Vallès Web Barcelona és molt més