La Foradada

Foto: 

Ajuntament de L'Esquirol
La Foradada a Cantonigrós (Osona)

Els 6 llocs en plena natura on prendre un bany a la Catalunya Central

Us descobrim basses, gorgs, aigües reposades i llegendes que conviden a combatre la calor
Judit Monclús
,
12/08/2020
Entorn

A la Catalunya Central no tenim platges ni cales idíl·liques, però tenim uns espais naturals preciosos i zones humides amb rieres i gorgs, que ens permeten fer una remullada i fer passar la calor. Si en aquest article ens centràvem en les comarques de l'Anoia i el Bages, ara hem preparat un recull de sis espais del Solsonès, el Berguedà i Osona, perquè pugueu transitar millor per aquest estiu d’altes temperatures.

 

  • imatge de control 1per1


1. Pont del Clop i la Ribera Salada

El Pont del Clop es troba a uns 613 metres d'altitud, a la carretera que va de Solsona a Montpol, i creua la Ribera Salada, un riu que neix al nord de la comarca del Solsonès i que acaba desembocant al Segre. A l’estiu, la zona del pont s’ha convertit en un punt d’atracció pels banyistes que defugen les aglomeracions de la platja. No en va, l’entorn en aquesta zona no té res a envejar la costa. Amb un llit rocós i aigües transparents envoltades de vegetació frondosa i conjuntada amb diferents tonalitats de verd, el riu fa honor al seu nom per la quantitat de clorur sòdic que transporta i que li arriba de la Font Salada.

 


2. Pantà de Sant Ponç
Els embassaments sempre són una bona opció per posar en remull les altes temperatures. La zona de bany del Pantà de Sant Ponç es troba al terme del petit poble de Clariana de Cardener, al Solsonès. El bosc que envolta les aigües embassades del Cardener entren al pantà a través de diferents entrants rocosos i de petites platges que conviden a capbussar-s’hi. L’entorn que l’abraça i l’amplitud que permet la mirada, el transformen en un espai salvatge que convida al descans i la desconnexió. La qualitat de les seves aigües de colors turquesa atraients és excel·lent tant per prendre-hi el bany com per practicar-hi algun esport aquàtic.

 


3. Pedret
Una de les joies naturals de la comarca del Berguedà són les basses naturals de Pedret, que forma el riu Llobregat quan es fa més ample als afores de la ciutat de la Patum. Es tracta d’unes olles on l’aigua desplega un bon ventall de tons verds i blavissos, donades les diferents profunditats rocoses que combinen. És el millor indret on fer passar la calor, ja que les aigües que contenen són especialment fredes, també a l’estiu. Un oasi del qual en surten diferents camins per realitzar-hi rutes i conèixer espais propers, com el pont gòtic que data de l'any 1286 i l'ermita romànica de Sant Quirze de Pedret.

 


4. Pont Quebradís
Saldes, al Berguedà, amaga aquest tresor format per travertins que us deixaran amb la boca oberta. Les aigües del riu de Valls que arriben de Gósol i creuen la Serra del Verd han construït, amb el lent pas dels anys, un túnel natural amagat entre verd i ombres que fa que els banyistes que s’hi endinsin se sentin uns privilegiats -i també molt petits- per la natura que els acompanya. El fet que no sigui de fàcil accés, el curiós fenomen geològic que ha format aquest espai engorjat i gairebé verge en un indret singular, el converteix en idoni per a la desconnexió i la contemplació.

 

Foto: Osona Turisme
5. La Foradada
Les aigües que davallen per les seves parets, com si es tractés d’un amfiteatre, semblen esperar que comenci la funció en què el banyista n’és l’actor principal. És una meravella natural situada al terme de Cantonigròs (L'Esquirol, Osona) però que requereix una excursió prèvia per suar el que després posareu en remull. El seu nom prové d’un forat que té en una de les parets del gorg, a través del qual s’hi escola la llum. És ideal per anar-hi amb els més petits de casa perquè, a més de ser un indret ideal per fer-hi passar la calor, ha originat moltes llegendes i contes en què les fades que, diuen, habiten les seves aigües us podran acompanyar durant la jornada de bany.

 


6. El Gorg Negre
Les llegendes, en aquest cas de bruixes i bruixots, planen també sobre el Gorg Negre, un dels paisatges més espectaculars de la comarca d'Osona. Pertany al terme municipal de Sobremunt, al Lluçanès, i es troba a la riera del Sorreig. Els diferents salts d’aigua que l’omplen tradueixen l’esguard de l’aspirant a banyista -una llegenda diu que el gorg no té fons- en una mirada que no vol deixar de capturar cap detall, sobretot tenint en compte que l’accés només està reservat als més decidits i valents.

Més informació: 

A

També et pot interessar