Ganxet solidari Reus

Foto: 

Cedida

Teixir una xarxa de sororitat a través del ganxet

Comerç Solidari Reus lidera una activitat de ganxet comunitari per denunciar la violència masclista
Judit Monclús
,
16/11/2022
Activa't
"El primer que perden les dones que pateixen violència masclista és la seva xarxa de suport, queden aïllades. Amb la nostra iniciativa, intentem establir un paral·lelisme amb aquesta situació i, d’una manera simbòlica, teixir aquesta xarxa que elles perden", relata Raquel Olivas, membre de Comerç Solidari Reus. El col·lectiu lidera la campanya Teixim sororitat, a través de la qual volen denunciar la violència masclista i conscienciar la societat de la necessitat d’escoltar i atendre les dones que la pateixen. Ho fan amb una activitat de ganxet comunitari que van posar en marxa el passat mes d’octubre.
Pensant com ho podríem idear per identificar la ciutat de Reus i els pobles del voltant, se’ns va ocórrer fer aquest ganxet solidari, sobretot tenint en compte que a Reus també hi ha molta tradició de fer ganxet

"Vam obrir la col·laboració a la gent de Reus i de la resta del Baix Camp. El projecte consistia en l’elaboració d’una manta de ganxet. Vam donar a tots els participants un patró quadrat de 10 per 10 perquè creessin el seu granny (quadrat de ganxet) de la manera i amb els colors que volguessin. La llana per elaborar-los es podia recollir a les diferents botigues de Comerç Solidari Reus, tot i que també hi ha hagut gent que ens n’ha cedit per dur a terme aquesta iniciativa", explica Olivas. Així, des de fa aproximadament un mes, un bon grapat de voluntaris treballen per teixir aquesta manta solidària.

Perquè hi pogués col·laborar fins i tot la gent que no havia fet mai abans ganxet, Comerç Solidari Reus va organitzar un taller de ganxet a la creperia Kenavo. "Es va omplir de gent. La majoria de participants eren dones, però ens en van venir de totes les edats. La gent ha respost de forma positiva a la nostra crida", indica Olivas. De fet, han rebut grannies d’arreu, fins i tot de França. Ara, la darrera etapa d’aquesta campanya és l’acte que celebraran el 16 de novembre a la Casa Navàs de Reus. "El 7 de novembre vam recollir tots els grannies que la gent ha teixit de forma solidària. Aquesta setmana hem programat una sessió de les 19:30h a les 21:30h per teixir de forma conjunta. La idea és teixir totes juntes les mantes que sortejarem el 25 de novembre, durant la Festa Lila que organitzem cada any, juntament amb diferents cistelles solidàries oferides per membres de Comerç Solidari Reus o per qualsevol altra persona amb comerç a la nostra ciutat o que es dediqui a l’artesania", explica Olivas.

  • imatge de control 1per1

Tota la recaptació de les butlletes venudes per fer el sorteig es destinarà a l’associació Madejas Contra la Violencia Sexista, una entitat del País Basc que funciona des del 2014 i que crea peces artístiques a través de robes que teixeixen, també per simbolitzar la xarxa de suport que perden les dones quan pateixen violència masclista. "Ens va agradar molt el seu projecte i vam decidir que seria l’associació a la qual voldríem donar enguany el nostre suport. Pensant com ho podríem idear per identificar la ciutat de Reus i els pobles del voltant, se’ns va ocórrer fer aquest ganxet solidari, sobretot tenint en compte que a Reus també hi ha molta tradició de fer ganxet", expressa Olivas.

 


Coincidint amb aquesta iniciativa, el 24 de novembre, Comerç Solidari Reus ha programat la projecció del documental 'Hilos de sororidad' al Casal de la Dona de la capital del Baix Camp. El film explica la història de les dones que formen part de l’associació Madejas Contra la Violencia Sexista. La presentació del documental anirà a càrrec de les membres de l’entitat, que l’endemà, 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, també participaran a la Festa Lila de Comerç Solidari Reus.

"La societat cada cop està més conscienciada de la problemàtica que suposa la violència masclista. Ho hem detectat sobretot durant les últimes campanyes que hem engegat pel 25N, en què tothom ens ha respost molt bé. Ens ha sorprès. Cada cop hi ha més gent que n’és conscient també perquè una familiar o una amiga ho ha patit i això et fa més sensible a detectar-ho o a veure-ho. I amb iniciatives com la nostra, creiem que donem més visibilitat a aquesta problemàtica, que és el nostre objectiu", rebla Olivas.

Més informació: 

A

També et pot interessar