Exposició 'Cromatografies de memòria' d'Olga Olivera-Tabeni, 2025

Exposició 'Cromatografies de memòria núm.2' d'Olga Olivera-Tabeni, un projecte que dona continuïtat a 'Cromatografies de memòria', que explora l'ús de la cromatografia del sòl per identificar possibles restes humanes en fosses de la Guerra Civil.
La cromatografia és una tècnica científica que s'utilitza per a l'anàlisi del sòl. A partir de mostres recollides al Priorat, i mitjançant tècniques com les d'Adri Bakker o les de Lili Kolisko, i amb l'ajuda de programaris multiespectrals, el projecte transforma el sòl en patrons visuals abstractes, retrats de terra. Tanmateix, l'ús de materials de laboratori en aquesta investigació no només remet a la metodologia científica, sinó que també evoca els hospitals de sang del Priorat, a la rereguarda de la batalla de l'Ebre.
En aquest context, trobem el doctor Rafael Pulido Cuchí, el capità mèdic del tren hospital número 20, el brigadista John Cookson, o la infermera Patience Darton a la cova de Santa Llúcia.
Històries que son revelades a través de les cromatografies, i de flors, que com les dels cementiri esdevenen un homenatge als morts del conflicte, un gest que es transforma en memòria.
Divendres 7 de març, a les 20h
Aureli Ruiz
Entrada lliure i gratuïta
Aquesta web utilitza les cookies _ga/_utm propietat de Google Analytics, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de cookies.