Fires i festes
,
2016
Dies 1 i 2 d'octubre
diferents espais
Vimbodí i Poblet

Vitrum, III Festa del vidre artesà

Durant els propers dies 1 i 2 d'octubre, la III Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, convertirà aquest municipi de la Conca de Barberà en l'epicentre del vidre català més creatiu. L'edició d'enguany, que inaugurarà el conseller d'Empresa de la Generalitat, Jordi Baiget, inclou una cinquantena d'activitats per a tota la família, algunes de les quals s'estrenen en aquesta edició. Així, es nomenarà l'escriptora i periodista Empar Moliner com a primera Vidriera d'honor de la festa, un reconeixement aquest -el de vidrier o vidriera- que preveu tenir continuïtat any rere any. També s'iniciarà el primer concurs d'allioli, i s'augmentaran les exhibicions de vidre bufat amb l'arribada dels mestres vidriers Igor Obeso (País Basc), Diego Rodríguez (Segòvia), Manuel García (Almeria) i Ferran Collado (Barcelona), que s'afegiran al de Vimbodí, Paco Ramos.

Les novetats, però, no s'aturen aquí. La part musical d'enguany -VITRUMUSICAL- anirà a càrrec de BINARIUM DUO, amb Conrad Setó i Roger Conesa (teclats electrònics i saxo), els quals interpretaran un repertori creat especialment per a VITRUM i que fusionarà la música amb les exhibicions de vidre dels mestres vidriers. D'altra banda, enguany el vidre també compartirà protagonisme -de manera efímera- amb el gel, en l'activitat «De 1.000º a 0º», en la qual l'artista barceloní Ivan López crearà una escultura de gel que representarà una peça de les que habitualment s'elaboren al museu. I dues novetats més d'enguany: l'exposició de joies creades amb vidre per alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, i la conferència pràctica sobre la creació de vitralls, a càrrec de l'artesana vitrallera Loli Lafuente. El programa de VITRUM es completa amb jocs infantils, conta-contes, l'esmorzar popular, el concurs de beure amb porró amb estil, l'Abraçat 3.0 (al carrer de les Abraçades, un dels més estrets de l'Estat), visites al Museu i Forn del Vidre i el tradicional mercat d'artesania, entre altres activitats (veure programa adjunt). Enguany, una de les vies per accedir al conjunt del programa festiu serà l'original i innovador codi QR fet en vidre per l'artista Noemí Blanco, codi que els visitants podran trobar al punt d'informació.

Organitzada per l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet compta amb la col·laboració d'entitats ciutadanes, particulars, empreses i institucions.

Una tradició arrelada
VITRUM pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan hi van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet, prop del qual va existir temporalment un forn on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca. No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S'hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d'ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives. Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, donen fe d'aquest esplendorós passat vidrier.

DISSABTE, 1 D’OCTUBRE DE 2016
De 10:00 h a 13:30 h: Demostracions de vidre bufat, a les Fonts del Gorg, als Safareigs del carrer de Catalunya i al Museu i Forn del Vidre, a carrec d'Igor Obeso (Guipúscoa), Diego Rodríguez (Segòvia), Manuel García (Almeria), Ferran Collado (Barcelona) i Paco Ramos (Vimbodí i Poblet). (Veure ubicacions i vidriers al plànol).

De 10:00 h a 21:00 h:
-Mercat d’artesania, a la plaça Major, a la plaça de les Orenetes i carrers adjacents.
-Demostracions de diferents tècniques de vidre, al mercat d'artesania de la plaça Major.

De 09:00 h a 12:00 h: Esmorzar popular, a la plaça de les Orenetes (Venda de tiquets el mateix dia).

D’11:00 h a 13:30 h:
-Tallers infantils de vidre reciclat, sota els porxos de la plaça Major.
-Jocs de taula amb vidre, a la plaça de les Roques.
-«L’empremta del vidre», espai infantil d’experimentació amb textures i formes de vidre, a l’alçada del carrer Major, 47.
-Exposició de quadres de l'Escola de Pintura “Damià Roig” de Vimbodí i Poblet, a la biblioteca del Foment, al carrer d'Anselm Clavé, 1.
-Exposició de joies amb vidre de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), a Cal Polit, carrer Major, 87.

A les 11:30 h: Inauguració oficial de VITRUM a càrrec de l’H. Sr. Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, a la plaça Major. Tot seguit, actuació de la coral Veu de la Terra de Vimbodí i Poblet.

A les 12:30 h: Acte de distinció a l'escriptora i periodista Empar Moliner com a Vidriera d’honor de VITRUM’16, a les Fonts del Gorg.

De 12:00 h a 14:00 h: Degustació de vermut, davant dels Safareigs del carrer de Catalunya (Venda de tiquets al mateix lloc).

A les 12:00 h: Conta-contes: “El Vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre”, a la plaça de les Roques.

A les 13:00 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 16:30 h a les 19:00 h: Demostracions de vidre bufat , a les Fonts del Gorg, als safareigs del carrer de Catalunya i al Museu i Forn del Vidre (veure ubicacions i vidriers al plànol).

De 16:30 h a 19:00 h:
-Tallers infantils de vidre reciclat, sota els porxos de la plaça Major.
-Jocs de taula amb vidre, a la plaça de les Roques.
-«L’empremta del vidre», espai infantil d’experimentació amb textures i formes de vidre,a l’alçada del carrer Major, 47.
-Exposició de quadres de l'Escola de Pintura “Damià Roig” de Vimbodí i Poblet, a la biblioteca del Foment, al carrer d'Anselm Clavé, 1.
-Exposició de joies amb vidre de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), a Cal Polit, carrer Major, 87.

A les 17:00 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 17:30 h: conta-contes: “El Vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre”, a la plaça de les Roques.

A les 17:30 h: «Coneix Vimbodí»: visita guiada per la vila (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 17.30 h a 19.30 h: «Sons de vidre», taller musical que experimenta amb so i copes de vidre (per a majors de 8 anys), a Cal Pont (raval de Lleida, 2), amb passis de 8 persones cada 15 minuts.

A les 18:00 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 18:30 h: conta-contes: “El Vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre”, a la plaça de les Roques.

A les 19:00 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 19:30 h, III Concurs de beure a porró amb estil, a la plaça Major,
-Hi haurà dues categories: adult (amb vi) i infantil (amb aigua). (Inscripcions prèvies, de 16:00 h a 19:00 h, al punt d’informació iVITRUM)

A les 20:30 h: Batukada, a càrrec del Grup de grallers i geganters “La Palanca” de Vimbodí i Poblet, des del safareig del carrer de Catalunya fins a la plaça de les Orenetes.

A les 21:00 h: VITRUMUSICAL2016, espectacle de vidre i música a càrrec de tots els mestres vidriers acompanyats de BINARIUM DUO, amb Conrad Setó i Roger Conesa (teclats electrònics i saxo), amb un repertori especialment creat per a VITRUM. A les Fonts del Gorg.

DIUMENGE, 2 D’OCTUBRE DE 2016
De 10:00 h a 13:30 h: Demostracions de vidre bufat a les Fonts del Gorg, als safareigs del carrer de Catalunya i al Museu i Forn del Vidre (veure ubicacions i vidriers al plànol).

De 10:00 h a 19:00 h:
    Mercat d’artesania, a la plaça Major, a la plaça de les Orenetes i carrers adjacents.
    Demostracions de diferents tècniques de vidre, al mercat d'artesania de la plaça Major.

De 9:00 h a 12.00 h: Esmorzar popular, a la plaça de les Orenetes (Venda de tiquets el mateix dia. Els beneficis aniran destinats a Càritas).

D’11:30 h a 13:00 h: «De 1000º a 0º», creació d’un setrill de gel a càrrec de l’escultor Ivan López, a la placeta de la Verdura.

D’11:00 h a 13.30 h:
-Tallers infantils de vidre reciclat, sota els porxos de la plaça Major.
-Jocs de taula amb vidre, a la plaça de les Roques.
-«L’empremta del vidre», espai infantil d’experimentació amb textures i formes de vidre, a l’alçada del carrer Major, 47.
-Exposició de quadres de l'Escola de Pintura “Damià Roig” de Vimbodí i Poblet, a la biblioteca del Foment, al carrer d'Anselm Clavé, 1.
-Exposició de joies amb vidre de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), a Cal Polit, carrer Major, 87.

A les 11:30 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

De 12:00 h a 14:00 h, Degustació de vermut, davant dels Safareigs del carrer de Catalunya (Venda de tiquets al mateix lloc).

A les 12:00 h conta-contes: “El Vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre”, a la plaça de les Roques.

A les 12:00 h: «Coneix Vimbodí»: visita guiada per la vila (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 12:45, Abraça’t 3.0. Quantes persones poden creuar-se pel carrer de les Abraçades en tres minuts? (Més informació al punt iVITRUM).

De 13:00 h a 14:00 h: I Concurs d’elaboració d'all i oli (amb setrill), a la plaça Major (Inscripcions prèvies de 11:00 h a 12:30 h, al punt d’informació iVITRUM situat a la plaça Major).

A les 13:30 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

De 16:30 h a 18:30 h: Demostracions de vidre bufat a les Fonts del Gorg, als safareigs del carrer de Catalunya i al Museu i Forn del Vidre (veure ubicacions i vidriers al plànol).

De 16:30 h a 18:30 h
-Tallers infantils de vidre reciclat, sota els porxos de la plaça Major.
-Exposició de quadres de l'Escola de Pintura “Damià Roig” de Vimbodí i Poblet, a la biblioteca del Foment, al carrer d'Anselm Clavé, 1.
-Exposició de joies amb vidre de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), a Cal Polit, carrer Major, 87.

A les 17:00 h: Visita el Museu en família amb en “Barretina”, al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet (les persones que hi estiguin interessades es poden apuntar al punt iVITRUM. Places limitades).

A les 17:30 h: conta-contes: “El Vidrier i la pagesa, la llegenda del matrimoni de vidre”, a la plaça de les Roques.

A les 18:00 h: «La màgia dels vitralls», explicació pràctica sobre la creació d’un vitrall, a càrrec de la mestra vitrallera Loli Lafuente, a la sala polivalent del Centre Cívic (plaça Major).

I a més, durant els dos dies de la festa:
-Cuina VITRUM en restaurants del municipi.
-Recorregut selfie #vitrum2016.
-Concurs Instagram.
-Recorregut lúdic i infantil «Descobreix Vimbodí!»
-Portes obertes a l'Església Parroquial (s. XIII). Horari: d'11:00 h a 13:00 h i de 17:00 h a 19:00 h. (diumenge, dia 2, l'horari serà de 12:00 h a 13:00 h).
-Al mercat d'artesania hi haurà parades amb tasts de vins, licors i cervesa artesans.
-Exposició de llibres sobre vidre, a l'entrada del Cinema Foment.

(Més informació a www.museudelvidre.cat i al Punt d’informació iVITRUM, on podràs utilitzar el primer codi QR de vidre de la història!)

  • imatge de control 1per1