Museu de la Vida Rural
Museu Terra. Cultura rural sostenible
Carretera de Montblanc, 35
43440 - L'Espluga de Francolí
  • 977 870 576
  • info@museuterra.cat
Cultura ecològica per a famílies - Museu de la Vida Rural
Cultura ecològica per a famílies

Durant la visita al museu explicarem, a través del joc, la interacció i dinàmiques artístiques, com vivien i treballaven els nostres avis i àvies en el món rural. Descobrirem una forma de vida molt diferent a l’actual i de la que en podem aprendre moltes coses. A més, ens endinsarem en el nou hort i jardí etnobotànic del museu per entendre com es conreen alguns aliments de manera ecològica i sostenible.

Després, guiats per l’expertesa de Drac Actiu, iniciarem una aventura en el fascinant món de les abelles on aprendrem perquè aquests insectes tenen paper determinant per al nostre ecosistema. A través d’un taller didàctic i entretingut, petits i grans viuran l’experiència de descobrir com viuen les abelles i l’important paper ecològic que realitzen i les propietats i utilitats dels productes que elaboren. Acabarem de la manera més dolça, tastant la deliciosa mel acabada de recol·lectar.

> Preu: 24,50€ (Reserves i propostes aquí - enllaç)
* Disponible durant tot l'any. 
* Més informació aquí.

Bicis - Museu de la Vida Rural
Cultura ecològica

Començarem l’experiència amb una visita temàtica al Museu per conèixer com era la vida al món rural fa escassament 100 anys i descobrir com, a través dels errors i encerts del passat, podem imaginar futurs més sostenibles. Reflexionarem sobre la cultura de l’aigua, la sobirania alimentària, l’agroecologia, les energies alternatives, les cures i la vulnerabilitat, la crisi climàtica… I tot a partir de les peces del Museu, d’històries, reptes i dinàmiques participatives.

Continuarem amb una ruta guiada per Drac Actiu en bicicleta elèctrica pel voltant del riu Francolí, passant pel Monestir de Poblet i gaudint dels paisatges que ens ofereix la Conca de Barberà. Ens aturarem en diferents punts del recorregut i també a l’entrada del monestir, on farem un tast comentat de productes de proximitat a l’espai gastronòmica de la cooperativa Fet a la Conca.

Un itinerari sorprenent en què aprendrem per què la natura i els humans estem obligats a entendre’ns.

> Preu: 46,00€ (Reserves i propostes aquí - enllaç)
* Disponible durant tot l'any. 
* Més informació aquí.

Elogi de la lentitud - Museu de la Vida Rural
Elogi de la lentitud

Una experiència per aturar-se i desconnectar del ritme frenètic del dia a dia. Us proposem una visita tranquil·la al Museu de la Vida Rural, sense mòbils, sense presses, gaudint i observant detalls als que normalment no els parem atenció, compartint i redescobrint històries, anècdotes i experiències amagades rere cada una de les peces del museu.

Una proposta on la interacció, la conversa i l’espontaneïtat en són les protagonistes. Mirarem de donar-li al temps el protagonisme que mereix i a assaborir els petits instants de la vida, com fer-se una fotografia, però amb una càmera del segle XIX.

> Preu: 19,50€ (Reserves i propostes aquí - enllaç)
* Disponible durant tot l'any. 
* Més informació aquí.

Esperit de vi - Museu de la Vida Rural
Esperit de vi

Una experiència per endinsar-nos en la història vitivinícola de Catalunya i de la Conca de Barberà a través del patrimoni cultural i descobrir com el cultiu de la vinya ha transformat la comarca fins als nostres dies.

Producte bàsic de l’agricultura mediterrània, el vi té molt a veure amb el que som com a societat. Una experiència que ens mostra les seves singularitats, que ens parla de la plaga de la fil·loxera i de les seves conseqüències, de l’associacionisme i del cooperativisme, de la importància de l’aiguardent i el famós “Reus, París, Londres”, del present i del futur. Un recorregut que comença al Museu de la Vida Rural, continua a la Fassina Balanyà i acaba al celler Vidbertus de la D.O. Conca de Barberà, on finalitza la jornada amb una degustació dels seus vins més singulars.

> Preu: 24,00€ (Reserves i propostes aquí - enllaç)
* Disponible durant tot l'any. 
* Més informació aquí.

Més informació

El Museu de la Vida Rural (MVR) de la Fundació Carulla comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals, i la funció del museu és conservar aquest fons, autèntic pòsit cultural de la nostra societat.

Engloba també la difusió i divulgació de tot el que es troba relacionat amb la vida rural, fomenta la recerca etnològica i participa en investigacions i publicacions d'aquest caire amb tasques de conservació, restauració, documentació i difusió.

El MVR actua a més com a centre cultural obert, programant exposicions temporals que, a banda de fer incís en la temàtica etnològica del Museu, s'obre a qualsevol representació artística, esdevenint una infraestructura cultural de naturalesa polivalent a la Conca de Barberà.

Horaris

De dimarts a dissabte: de 10:30 a 18:30h
Diumenges i festius: de 10:30 a 14h

Horari especial a l’agost:
De dilluns a dissabte: de 10:30 a 19:30h
Diumenges: de 10:30 a 14h

Dies festius i diumenges en què obrim tot el dia:
12 d’abril, 24 de juliol, 15 d’agost i 11 d’octubre

Dies laborables en què obrim només durant el matí:
24 i 31 de desembre

Dies de tancament:
Dilluns no festius (excepte a l’agost), 1 i 6 de gener, 27 de juliol, 25 i 26 de desembre

Entrada

6€ general
4,50€ reduïda (Jubilats, pensionistes, estudiants, Carnet d’Alberguista, socis del RACC, socis de Plataforma per la Llengua, Carnet Cultural de la Ruta del Cister)
3€ exposicions temporals (Gratuïtes amb l’entrada al museu)
Gratuït: menors de 18 anys, Carnet Jove, persones amb discapacitat, persones en situació d’atur, docents i membres de l’ICOM

Accessibilitat

  • Accessibilitat física: ​Hi ha adaptacions per a que les persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir. Com poden ser les rampes, ascensors, passadissos amples…