Al pot petit...

La XVIa edició del Festival Europeu de Curtmetratges té lloc a Reus del 12 a 16 de març
Surtdecasa Camp
,
11/03/2014
Arts

No hi ha dubte que el curtmetratge sempre ha estat un format marginat i sense espai per ser difós. Plataformes com Internet han ajudat a millorar la seva situació i han possibilitat la difusió d’aquestes petites obres d’art; però encara és molt difícil poder veure un curtmetratge projectat sobre una pantalla de cinema que hauria de ser el seu lloc natural. És lamentable veure que passi això quan aquest format acostuma a ser una presa de contacte per part d’estudiants de cinema amb el que serà, si tot va bé, el seu ofici. Tot això fa pensar que potser els curtmetratges sí mereixen tenir un lloc, un circuit per arribar a la gent i que aquesta pugui valorar, premiar i impulsar els directors que el dia de demà projectaran les seves pel·lícules als cinemes.

Al 1998, a Cambrils, un grup de gent conscient d’aquesta necessitat va crear un festival de curtmetratges, aleshores a nivell estatal. La cosa no va anar pas malament ja que 4 anys més tard s’ampliava per abastar curtmetratges vinguts d’arreu d’Europa. A més, el festival va passar a tenir dues seus: Cambrils i Reus. Cambrils s’ocupava de la part estatal i Reus de la part europea. Així va nèixer el Festival Europeu de Curtmetratges (FEC) i des d’ençà, milers de directors han pogut enviar els seus curts, presentar-los davant d’un public i, amb una mica de sort, ser premiats.

Malauradament, l’any 2013, a causa de l’adversa situació econòmica, el festival va eliminar la part competitiva i va a establir a Reus la seva única seu però, tot i això, el FEC no deixa de lluitar per defensar els seus principis. Arriba l’any 2014 i el festival compleix la seva XVIa edició tornant a recuperar la vessant competitiva pels més de 2.200 curtmetratges rebuts de tota Europa. D'aquests se n'han triat 24 per conformar la secció oficial a concurs.

Durant 5 dies Reus és converteix en la capital del curtmetratge europeu amb sessions de projeccions, tallers, exposicions i moltes activitats per fomentar les relacions entre estudiants, públic i professionals amants del cinema. Nosaltres ja tenim ganes que s'apaguin els llums i comencin les projeccions així que anem calentant motors amb el tràiler de l'edició d'enguany.


 

La programació

El festival donarà el seu tret de sortida dimecres 12 homenatjant la figura de Bigas Luna, padrí del FEC des del principi, en un acte que comptarà amb la presència de Benedetta Tagliabue, i altres amics del director, i on es projectaran alguns curtmetratges seus.

L’eix central del FEC són les 4 sessions repartides entre dimecres 12 i divendres 14 on es podran veure els curtmetratges seleccionats a concurs però, a banda, hi haurà altres oportunitats de veure curts:

· Les seccions panorama on es veuran curts seleccionats que no han entrat a la secció de concurs tant a nivell europeu com català i que opten al premi del públic.
· La secció RIFF amb una selecció de curtmetratges del RIFF (Roma Independent Film Festival).
· Retrospectiva FEC on es projectarà una selecció de curts participants en edicions anteriors del FEC.
· Microfilms, on els participants realitzen un curt d’1 minut a partir d’un motiu donat i que aquest any ha comptat de nou amb dotació econòmica.
· Sessió infantil de curtmetratges per a nens entre 3 i 12 anys.

Entre les activitats paral·leles es comptarà amb:
· Aula de cinema: sessió per a estudiants de batxillerat, graus mitjos i superiors per donar-los a conèixer el cinema més enllà dels formats comercials habituals.
· Disseccions: una jornada tècnica i de creació sobre el món del curtmetratge que comptarà amb represetants de les 4 escoles de cinema de Catalunya (ESCAC, ECIB, Bande Apart i ECIR).
· Drugmetratges: una sessió adreçada a públic escolar (ESO) on a través de curtmetratges centrats en la temàtica de la drogadicció obrint un debat participatiu a fi de conscienciar.
· Nice to meet you: una trobada amb els directors europeus que participen al festival i on els assistents tenen la oportunitat de conversar amb els protagonistes dels films en primera persona
· Taller Minicurts: on nens d’entre 7 i 12 anys aprenen a fer un curtmetratge a partir de retalls i dibuixos seus i  que posteriorment es presenta dins la programació del festival.
· Poster FEC: una exposició dels cartells dels curtmetratges a competició.

Si voleu descobrir si al pot petit hi ha la bona confitura acosteu-vos al FEC del 12 al 16 i jutgeu vosaltres mateixos.


Podeu descarregar el programa d’actes des d’aquí.

--

XVI Festival Europeu de Curtmetratges (FEC) de Reus
Del 12 al 16 de març
Reus, Teatre Bartrina

A

També et pot interessar