Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

Foto: 

Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

El Fortuny de Reus es vesteix de gala pel 7è Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

El concurs més ben dotat de l'Estat reunirà joves promeses, de l'11 al 14, davant un jurat de luxe encapçalat per Brigitte Lefèvre
Carlota Moragas
,
10/03/2015
Arts
Aquesta setmana se celebra la setena edició del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri. Es tracta d’un premi força conegut en el món de la dansa, que forma part del circuit habitual en el qual els joves aspirants a ballarins o ballarines participen per tal d’intentar donar un impuls a la seva carrera professional. Aquest premi té la particularitat de ser el més ben dotat de l’estat espanyol, però si destaca per alguna cosa és perquè, en totes les edicions, ha comptat amb un jurat de luxe. 
 
Enguany, aquest jurat està encapçalat per Brigitte Lefèvre. Aquest nom francès pot ser que a molts no els digui res a primera vista, però estem parlant d’una Oficial de la Legió d’Honor francesa i Comandant de l’ordre nacional del Mèrit i de les Arts i les Lletres. Menys mediàtica al nostre país que l’anterior president del jurat, Àngel Corella, Lefèvre no representa, ni molt menys, un pas enrere en el nivell del Roseta Mauri. Ben al contrari, aquesta setmana el Teatre Fortuny rebrà a tota una ‘dama’ de la dansa, directora del Ballet de l’Òpera de París durant els darrers vint anys i la principal culpable de la modernització d’aquesta institució. A Lefèvre l’acompanyaran Henrich Albrechtsen (professor del Reial Ballet Danès), Giorgio Mancini (Director i coreògraf del GM Ballet) i Jone San Martín (Coreògrafa i intèrpret vinculada a la William Forsythe Company). Aquest equip de primer nivell serà l’encarregat de jutjar el virtuosisme tècnic i l’expressió artística dels inscrits en la competició i d’atorgar els premis i beques en la Final oberta al públic que se celebrarà el proper dijous 12 de març a les 20h al Teatre Fortuny.
 
Els tres ballarins o ballarines que dijous es proclamin com a guanyadors del certamen, tindran l’honor d’actuar en la gran Gala que tindrà lloc el dissabte 14 de març. És en aquest espectacle on els guanyadors/es de la setena edició del premi Internacional Roseta Mauri es mesuraran a grans figures de la dansa i faran un pas més en la consolidació de la seva carrera com a artistes. Precisament, un dels concursants de la primera edició del Premi Internacional, Aleix Mañé, és avui un dels noms que anuncia el cartell de la Gala i exemplifica com ningú altre un dels objectius de la competició: donar una oportunitat als joves amb talent. I és que, gràcies a la participació al Roseta Mauri, Mañé va poder finalitzar els seus estudis al Real Conservatorio Profesional de Danza de Madrid. Va ser el primer pas d’una trajectòria que es va forjar a base d’esforç, feina, participació a d’altres certàmens, obtenció de beques i, finalment, d’un contracte professional amb una de les companyies més prestigioses d’Europa: la Compañía Nacional de Danza (CND). 
 
Juntament amb l’Aleix Mañé, a qui acompanya Sara Fernández (també ballarina de la CND), també podrem veure Laura Morera i Federico Bonelli, Ballarins Principals del Royal Ballet de Londres i Anna Merkulova i Jón Vallejo, Ballarins Solistes del Ballet Semperoper de Dresden. El programa és ple de coreografies interessants, que van més enllà dels memorables –tot i que representats gairebé fins a la sacietat–  ‘pas a dos’ de repertori clàssic. El públic que es decideixi a adquirir una de les poques entrades que queden per la Gala ha de saber que no veurà la ‘Bella Dorment’ ni el ‘Llac dels cignes’, sinó que podrà gaudir de coreografies poc representades al nostre país. Stijn Celis, Nacho Duato, William Forsythe o Francisco Lorenzo són els grans noms de l’escena contemporània que el dia 14 passejaran per l’escenari del Fortuny amb coreografies com ‘Romeu i Julieta’, ‘Rassemblement’, ‘New Sleep’ o ‘Ball and Chain’. I cal fer especial èmfasi en l’homenatge dels ballarins del Royal Ballet de Londres a qui van ser els dos grans creadors britànics que van fer créixer el prestigi d’aquesta companyia: Sir Frederick Ashton (Rapsody) i Sir Kenneth Macmillan (Manon). 
 
Perquè la dansa no es limita a un ‘Llac dels cignes’ interpretat maldestrament per una companyia russa (que pel fet de ser russa, omple teatres) i cal valorar l’aposta que, en el marc del Premi Internacional Roseta Mauri, han fet els programadors per intèrprets de primera línia i la dansa de qualitat. 
 
 

Més informació: 

Dimecres 11 de març de 18:00 a 21:15 h. Semifinal (gratuït)
Dijous 12 de març de 20:00 a 22:30 h. Final (gratuït)
Dissabte 14 de març a les 21:00 h. Gala (Compra d’entrades a: teatrefortuny.cat)
Teatre Fortuny de Reus
A

També et pot interessar