Museu Terra

Foto: 

Cedida

Els 4 motius per visitar el Museu Terra

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, ha canviat de nom
Surtdecasa
,
24/04/2024
Arts
El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, ha canviat de nom i passa a dir-se Museu Terra. L'equipament funciona des de fa més de 35 anys i ara els seus propietaris, la Fundació Carulla, han decidit fer la modificació per fer èmfasi en la importància del món rural a l'hora d'imaginar futurs més sostenibles. De fet, el nom de Museu Terra es complementa amb el subtítol de Cultura Rural Sostenible. Et descobrim les quatre raons per les quals l'has de conèixer.

1. Un nou concepte que vincula ruralitat amb terra
En tots aquests anys hem constatat que el més important quan avui parlem de ruralitat és el vincle especial que tenim amb la terra entesa com a sòl que ens alimenta, com a paisatge cultural del qual en tenim cura i, per extensió, com a planeta al que no volem/podem renunciar. El Museu Terra vol seguir posant en valor tots aquests coneixements adquirits al llarg de molts segles de convivència amb la terra i el camp i sobretot, vol ampliar-ne la divulgació per convertir tot aquest coneixement en el nou prisma des d’on plantejar la sostenibilitat.

 

  • imatge de control 1per1

El Museu Terra ofereix un ampli programa d'activiats per a tots els públics | Foto: Cedida
2. La greu desconnexió de la terra
La desconnexió demogràfica amb la terra i la natura es demostra en tots els estudis. Avui, a escala mundial, un 54% de la població viu apinyada en un 10% de territoris urbans. Aquesta desproporció a Catalunya encara és més accentuada: dues terceres parts del país estan catalogades com a rurals, en canvi, només hi viu un 10% de la població. En aquest context, des del Museu Terra té molt clar que el patrimoni i coneixement que conservem és més rellevant que mai i cal posar-lo al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta.

3. Vincle amb l'art, com una manera nova d'explicar les coses
Un altre dels aspectes importants és que es vol posar l’art i la cultura al servei de la reflexió entorn el patrimoni, la ruralitat, la memòria i el futur per empoderar els ciutadans que hauran de fer front a les emergències del present. Amb una extensa col·lecció etnològica de peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i activitats educatives, la seu del Museu Terra a l’Espluga de Francolí vol seguir actuant com a centre cultural participatiu i dinàmic.

 

La nova seu a Barcelona s'ha inaugurat amb l'exposició 'Peus a terra' | Foto: Cedida
4. Una nova sala d'exposicions a Barcelona que potencia la ruralitat amb la vida urbana
De fet, per potenciar els vincles entre ruralitat i vida urbana, i no per generar idees antagòniques, la Fundació Carulla ha decidit obrir una sala d'exposicions del Museu Terra a Barcelona, al Poblenou, dins de la nova seu de la Fundació. El nou espai s'ha estrenat aquest febrer amb 'Peus a terra', una exposició que vol fomentar la reconnexió amb la terra com a font d'alimentació, com a paisatge cultural i com a planeta que habitem, tenint en compte la necessitat de dur una vida més sostenible. Aquesta primera mostra es pot visitar de manera gratuïta fins al 31 de maig de 2024.

Exposició 'Tros de Dona', Museu de la Vida Rural, L'Espluga de Francolí, 2023
Fins al 15 de setembre
L'Espluga de Francolí
Exposició 'Peus a terra', Museu Terra, Fundació Carulla, 2024
De l'1 de febrer al 31 de maig
Barcelona

Més informació: 

A

També et pot interessar