Arnau Martínez
,
12/09/2017
Arts

Pere Martí: "La Nit d'Artistes vol donar un espai a la gent que té inquietuds per expressar-se"

Cambrils acull el proper 15 de setembre un festival que potencia l'expressió d'artistes amateurs
Nit dels Artistes de Cambrils

Foto: 

Cedida
Entre broma i broma sempre surten les millors idees i així és com va néixer la Nit d'artistes de Cambrils. Un grup de joves del municipi van voler saciar la set que tenien alguns artistes per actuar. Des del 2002, el col·lectiu de la Nit d'Artistes de Cambrils (NAC) organitza aquest esdeveniment al Parc del Pinaret del municipi del Baix Camp. Una activitat que ha anat evolucionant, però que encara manté l'essència del primer dia, o millor, de la primera nit. Enguany s'havia de celebrar el 19 d'agost, però es va haver d'ajornar a causa dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Divendres 15 de setembre, els artistes ens regalaran els seus millors espectacles. A Surtdecasa.cat hem parlat amb el president de la NAC, el Pere Martí.
"Aquest any destacaria un espectacle nou que ve sobre danses de l'Índia, és una associació que estudia la cultura d'aquell país"

- Com va sorgir la Nit d'Artistes de Cambrils?
Va sorgir el 2002 a un local de Cambrils, la Torre del Bou, no s'hi feia res i un grup de joves va demanar a l'Ajuntament dinamitzar-lo durant els mesos d'estiu. Vam posar un futbolí, jugàvem a cartes, al tabú... I a vegades es proposaven activitats com cinema a la fresca i un dia vam decidir fer la Nit d'Artistes. Uun cantava, l'altre feia malabars, el gracioset feia un monòleg i així una mica en conya va sortir la primera Nit.

- Com va ser aquella primera experiència?
Va venir molta gent a veure-ho, el local es va omplir i vam veure que havia estat una activitat que havia tingut molt d'èxit. Així, l'estiu següent vam tornar a dinamitzar el local i vam repetir la Nit, potenciant-la més, fent cartells... Vam portar una banda a tocar entre espectacle i espectacle i aquell segon any el local estava a rebentar, gent dreta fins i tot... Llavors vam decidir fer-ho fora de la muralla fins que anys després es va trobar l'espai del Parc del Pinaret, fa 10 anys ja. El lloc està fet a mida. Quan es va inaugurar amb forma d'amfiteatre vam pensar que era perfecte.

- Si l'haguessis de definir, què és la Nit d'artistes?
La definició oficial és una festa de les arts escèniques. A mi el que m'agrada molt que es conserva des de la primera edició és l'essència aquella d'artista que vol mostrar el que fa. I mira que el nivell ha pujat moltíssim, venen artistes que després els veus actuant a Barcelona o a la televisió. Pensem que venen per amor a l'art. Aquí no contractem ningú. Només tenen 10 minuts per mostrar el seu espectacle.


Pere Martí, organitzador i també monologuista

- La filosofia és una mica donar un espai als artistes?
Sí. Quan vam començar trobàvem una mica a faltar espais on expressar-nos. Un dels que vam començar li agradava fer malabars, però no sabia on fer-ne o gent que tenia grupets de música i no trobaven cap lloc on actuar. La filosofia és aquesta. La Nit d'Artistes vol donar un espai a la gent que té inquietuds per expressar-se.

- Com es defineix el cartell?
Nosaltres obrim inscripcions a finals de primavera i a finals de juliol les tanquem perquè la Nit d'Artistes s'acostuma a celebrar el tercer dissabte d'agost. En aquest període d'inscripcions es pot apuntar qui vulgui, fem difusió als mitjans i a les xarxes socials. Trobem molta gent jove de Cambrils que es va apuntant i també enviem un correu a la gent que ha actuat els anys anteriors. Hi ha persones que són assídues i any rere any venen. Són polifacètiques i l'any següent et fan un espectacle completament diferent. Sembla que esperin a la Nit d'Artistes per fer aquestes provatures d'espectacles nous, arriscar una mica més. Saben que tenen un bon públic, molt nombrós i molt obert!

- Què destacaries de la Nit d'Artistes d'enguany?
A nosaltres ens agraden molt les actuacions d'humor i de màgia, sempre són les que destaquem. Aquest any destacaria un espectacle nou que ve sobre danses de l'Índia, és una associació que estudia la cultura d'aquell país. També uns mags que venen per primer cop i jo que els he vist són impressionants! Els destaco com a novetat, no com a millor o pitjor.

- Aposteu força pel talent local...
Sí, hi ha un parell d'escoles de dansa, una és el Centre de Dansa i l'Estudi Giselle que fa bastants anys que estan venint i per nosaltres és una alegria perquè venen molts nens i veus que hi ha pedrera, que la Nit d'Artistes no acabarà!

També et pot interessar