Foto: 

Cedida
Retrat a Pablo Picassso de Robert Capa

Els 5 motius per no perdre's l'exposició de Robert Capa a Tarragona

CaixaForum Tarragona descobreix la faceta més desconeguda del fotoperiodista
Surtdecasa Camp
,
25/02/2019
Arts
Si pensen en un fotògraf de guerra, de ben segur que a la majoria els ve al cap Robert Capa. El fotoperiodista holandès va ser un dels corresponsals de la Guerra Civil i va retratar l'horror a Espanya. Després, va fotografiar la Segona Guerra Mundial. Aquesta és la cara més coneguda, però pocs són els que coneixen les fotografies en color i ara el CaixaForum de Tarragona les vol descobrir. La mostra 'Robert Capa en color' es podrà veure fins al 21 de juliol gràcies a La Caixa i a l'International Center of Photography i inclou 150 fotografies. Des de Surtdecasa us donem cinc motius perquè no us la perdeu.

1. Conèixer Ernest Andrei Freidmann
Robert Capa (1913-1954) és un dels fotoperiodistes més coneguts de la història, però cal saber alguna cosa més de la seva biografia. Va néixer a Budapest, a Hongria, formant part d'una família jueva. Primer va viure a Berlín i es va traslladar a París amb l'ascens del nazisme. El nom real del fotògraf és Ernest Andrei Freidmann i va adoptar el nom de Robert Capa quan, amb els totalitarismes, moltes fotos li eren refusades. Amb el pseudònim americà, l'any 1947 va fundar amb altres fotògrafs la prestigiosa agència fotogràfica Magnum Photos.

2. Exercici de memòria històrica
La faceta més coneguda de Capa és la de fotògraf de guerra. El Picture Post va afirmar que és “el fotògraf de guerra més important del món”. Recuperar i observar les seves instantànies és un exercici de memòria històrica. Capa ens transporta a diversos conflictes bèl·lics que ell va viure darrere de la càmera com a testimoni. Té premis internacionals pels seus reportatges de la Guerra Civil espanyola, de la Segona Guerra Mundial o de l'Europa de postguerra. Totes són en blanc i negre i són mundialment conegudes. 

  • imatge de control 1per1

3. Descobrir les primeres fotografies en color
Capa va començar a experimentar amb el color el 1938, només dos anys després que Kodak desenvolupés el Kodachrome, el primer rodet de pel·lícula en color. D'aquesta manera, va ser un dels primers a utilitzar aquesta nova tècnica. Des de la Xina, on cobria la guerra xino-japonesa, Capa va escriure a un amic de la seva agència a Nova York, Pix: “Si us plau, envia’m immediatament 12 rodets de Kodachrome amb totes les seves instruccions: si calen filtres especials, etc”. D'aquella primera experiència, només es van poder aprofitar quatre imatges en color perquè el procés de revelatge era molt complex.

4. El Capa que va retratar a Picasso
Després de la Segona Guerra Mundial, Capa va saber reinventar-se amb l'ajuda de la fotografia en color. La mostra del CaixaForum compta amb 150 fotografies i a banda de les dels conflictes, també es poden observar fotos de revistes o retrats a personatges com Pablo Picasso, Humphery Bogart, Ava Gardner o Truman Capote. Robert Capa va fotografiar des de dones treballadores del camp a l'URSS fins a la moda de l'esquí a les muntanyes suïsses. 

5. Escoltar Robert Capa
L'exposició també compta amb un audiovisual amb extractes d'una de les poques entrevistes radiofòniques que es conserven de Capa. Més enllà de les fotografies, la mostra també presenta documents personals de l'artista. Hi ha cartes dirigides als diferents editors de 'Holiday' o de 'The Saturday Evening Post' o correspondència amb col·legues de l'agència Magnum.

Més informació: 

A

També et pot interessar