Ermita de Sant Ramon

Foto: 

Cedida
Ermita de la Mare de Déu de la Roca

Els 5 paisatges desconeguts del Camp de Tarragona

Indrets per caminar i palpar la terra i totes les capes de memòria que hem acumulat
Surtdecasa Camp
,
29/01/2020
Entorn
Normalment identifiquem els llocs per les imatges que han estat més exposades. Així, es va configurant l'imaginari d'un indret que normalment pot tendir a la simplificació. Hem volgut fer l'exercici d'assenyalar també alguns paisatges que potser no són els més habituals però que tenen una bellesa extraordinària i també una memòria humana molt vinculada a la cultura d'aquest territori.

1. Les ermites de Mont-roig del Camp
Als voltants de Mont-roig del Camp, tot descobrint els paisatges agraris, trobareu la ruta de les barraques de pedra seca. Un itinerari fàcil de seguir que permet descobrir en família el paisatge i la natura i onze barraques de mèrit que han ajudat l’home en el seu dur treball de la terra. Si ho preferiu, podeu fer la vostra descoberta sobre rodes amb les rutes del Centre BTT Mont-roig-Miami pensades per a tots els nivells. Us proposem visitar l’ermita de la Mare de Déu de la Roca que es troba genialment integrada a la muntanya roja de la Roca, el punt més característic de Mont-roig que dóna nom al poble. El santuari marià està situat al cim d'una roca que l'erosió ha configurat d'una manera característica. És una petita capella d'una sola nau quadrangular excavada a la roca de pedra sorrenca vermella. Té un petit campanar cec als peus. La capella té un cor alt als peus i un cambril a la capçalera amb la imatge de la Verge. Damunt l'ermita de la Roca hi ha la capella de Sant Ramon, emblanquinada per servir de guiatge als mariners. Tota una experiència d'espiritualitat i paisatge integrats.

 

  • imatge de control 1per1

Aiguamolls | Foto: Ajuntament El Pla de Santa Maria
2. Aiguamolls al Pla de Santa Maria
Aquesta ruta permet fer un sorprenent recorregut apte per a totes les edats de gairebé dos quilòmetres entre camps de conreu i boscos, tot descobrint les construccions de pedra seca més rellevants d’aquest indret de l’Alt Camp. Una activitat per descobrir amb els vostres fills. També podeu compartir un escenari natural com són els aiguamolls, únics a la comarca, amb un antic corral rehabilitat com a punt de trobada. Els aiguamolls són parada de nombrosos ocells (entre ells, importants espècies protegides) i espai privilegiat per poder-los observar. Enmig de dues zones industrials molt grans -Valls i el Pla de Santamaria-, trobar aquest petit refugi és tota una sorpresa. El recorregut transcorre majoritàriament entremig de finques rústiques, camps d'ametllers, conreus i cabanes de pedra seca.
Més informació

3. La ruta dels masos
El Club Esportiu Muntanyenc Creixell organitza sortides per conèixer les rodalies de la part muntanyenca del terme de Creixell. És especialment interessant la ruta dels Masos, que surt de Mas Mercader i s’endinsa a la muntanya, on podeu observar les cabanes de pedra seca. El recorregut s’acaba a Mas Gibert, tocant a la Font de la Gavatxa, que pertany ja al terme municipal de Bonastre. Mas Gibert és una masia inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, situada a 150 metres sobre el nivell del mar. A la planta baixa hi ha belles arcades gòtiques i sobre una finestra condemnada consta la data del segle XVII.
Més informació

 


4. Pedra seca a Capçanes
Una de les dues àrees amb més riquesa en construccions de pedra en seca de la comarca del Priorat. A la zona de les Taules, situada a l'est del nucli urbà de Capçanes, s'hi aplega una gran diversitat d'elements de pedra en sec en un espai força reduït. Hi podem observar marges, barraques, sopluigs, corrals, cocons, armariets, arneres, clapers, recers i un forn de calç. Es tracta d'una zona conreada des d'antic pels mitgers, els pagesos i jornalers més pobres que treballaven les terres menys productives. Des de l'entrada al poble de Capçanes pel nord, ens desviem a l'esquerra passant pel costat de la Cooperativa, i agafem el carrer de Llaberia. Voregem el nucli urbà fins arribar als camps de conreu, on continuem a l'esquerra pel camí cimentat; deixem a la dreta el camí que ens portaria al barranc de la Vall. De camí cap a les Taules, trobarem el cocó de Cal Colom, Ca l'Arengada, Mas d'en Francisco i la de Ca la Marina. Cap al final del recorregut es visiten encara dos elements més, el recer de Cal Florit i el sopluig de Ca la Roseta.
Més informació

 


5. Plantes aromàtiques del Montsant
Per als exploradors petits i grans, la comarca del Priorat té senders aptes per recórrer en família, que travessen vinyes i oliveres. El Massís de la Serra del Montsant és espectacular amb les seves roques i graus i amaga molts secrets que els guies del Parc Natural de la Serra del Montsant us explicaran. El Cicle d’itineraris de descoberta té lloc al llarg de tot l’any. Si sou amants dels animals i les plantes, no us perdeu el Centre d’Interpretació i Reproducció de la Tortuga i Parc de les olors de Marçà, un món olfactiu de plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.
Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar