Pont del Diable

Foto: 

Cedida
El Pont del Diable

Les 10 millors excursions per fer a la primavera al Camp de Tarragona (2a part)

Propostes per gaudir de la primavera i conèixer petits tresors del nostre territori
Adrià Morte
,
24/03/2016
Entorn

La primavera la sang altera. Això és el que diu la típica dita popular. Encetem una nova estació de l’any, moment en què els arbres i les plantes floreixen i temps en què les temperatures comencen a ser d’allò més agradables. És hora de cordar-se un bon calçat per caminar, preparar la motxilla i apuntar al calendari tot un seguit de propostes que de ben segur no us deixaran indiferents. El Camp de Tarragona és una caixa de sorpreses i el millor que podem fer és redescobrir el territori. Per tant, per fi, ja tenim aquí la segona part de Les 10 millors excursions per fer a la primavera al Camp de Tarragona, un article que esperem que aprofiteu per organitzar les vostres properes sortides. 

1. La Roca Foradada
La Roca Foradada de Prades és una roca d’uns 10 metres d’alçada en forma d’arc, una curiosa creació de la naturalesa causada per l’erosió sobre les arenisques. La ruta té com a objectiu final aquesta bellesa de la naturalesa però abans haurem d'endinsar-nos enmig del bosc i seguir un recorregut que farà les delícies dels més petits. Aquesta és una de les moltes icones de la Vila Vermella del Baix Camp, una cita obligada per tots aquells que ens agrada respirar aire fresc i endinsar-se dins la frondosa vegetació de les muntanyes de Prades.

  • imatge de control 1per1

2. La platja dels Muntanyans
Torredembarra és escenari d’un dels únics indrets on es conserven de manera intacta dunes i llacunes. L’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans permet conèixer un ecosistema que gairebé ha desaparegut en tota la costa catalana. Aquest indret alberga una flora i una fauna del tot particulars en els que podrem observar canyissars i ocells aquàtics com les polles d’aigua o les fotges. Una excursió per gaudir del bon temps i de la temperatura primaveral tot descobrint una part desconeguda del nostre territori.

 


3. El Toll de l’Olla
Amb la primavera també és hora de fer el primer bany de l’any i que millor que estrenar-se al riu. Deixarem el cotxe al petit poble de Farena i ens endinsarem pel bosc de la vall del riu Brugent, un dels extrems de les muntanyes de Prades, per arribar a un dels gorgs més espectaculars de l’Alt Camp. El curs fluvial forma diferents gorgues que s’obren pas entre les roques, un d’aquests és el del Toll de l’Olla. Sabeu perquè té aquest nom? Podeu veure-ho la foto o anar i descobrir-ho vosaltres mateixos!

4. La Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei
És l'autèntic centre espiritual del Montsant, un espai on es respira pau i tranquil·litat. En aquest indret els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l’oració. La seva època de màxima esplendor fou entre els segles XVI i XVII i això va permetre als monjos emprendre una remodelació arquitectònica de la qual la població del Priorat és hereva. Un autèntic tresor on impregnar-se de cultura i fer-se una idea de com vivien els cartoixans fa cinc-cents anys.

5. El Mirador de la Pena
Que millor que visitar aquest mirador per gaudir d’una excel·lent panoràmica de la comarca de la Conca de Barberà. L’excursió té com a punt de partida el parc natural de Poblet i s’endinsa en un camí que no deixarà a ningú indiferent. Pedreres, antics pous de gel i una frondosa vegetació. Aquests són alguns dels molts motius que faran d’aquesta excursió la millor proposta per passar un matí de diumenge diferent. Això sí, no us oblideu de prendre la càmera fotogràfica, o si més no, tenir bateria al mòbil per no perdre detall del que us espera al final del camí.

6. La ruta de la Capona
La pedra com a material per traçar camins, separar finques, proporcionar aixopluc o fins i tot aprofitar l’aigua. El terme del Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, aplega una ruta circular de gairebé dos quilòmetres on es poden veure fins a onze construccions de pedra seca. Edificacions que han perdurat fins als nostres dies en molt bones condicions i que temps ençà van ser utilitzades pels agricultors del territori. Un motiu més per redescobrir la història d’allò que ens envolta.

7. La Mola de Colldejou
Sens dubte, aquest és un dels elements indispensables del divers i bonic skyline del Camp de Tarragona. La Mola de Colldejou forma part d'un increïble mirador des d'on es pot veure tot el territori que ens envolta i les restes d'una torre de defensa bastida de l'època de les guerres carlines. Per tal de conèixer a fons aquest indret, el millor que es pot fer és la ruta circular de 9 quilòmetres que comença i acaba al poble de Colldejou.

 


8. La Cova de les Gralles
La sensació que es produeix quan s’arriba a la cova de les Gralles és d’autèntica estupefacció. Aquesta obra de la naturalesa té ni més ni menys que 15 metres de profunditat i un salt, a la part superior, de gairebé 60 metres. Per arribar-hi s’hi accedeix des de Capafonts, i quan plou i el barranc porta aigua, forma un saltant en forma de cua de cavall que es pot veure des de diversos punts de la muntanya. A més, si se li suma el fort vent de la zona, es crea un autèntic espectacle. Al peu de la cova, s’hi troba un petit toll on poder remullar els peus.

9. La ruta del Carrasclet
Pere Joan Barceló, més conegut com a Carrasclet, va créixer des de ben petit a la serra de Llaberia. Aquesta ruta recorre els llocs per on va actuar el bandoler oposant resistència contra les tropes borbòniques en el marc de la Guerra de Successió l’any 1714. Pere Joan Barceló es movia, com peix a l’aigua, entre les muntanyes i els boscos del Priorat. En aquesta excursió de llarga durada visitarem el seu poble natal, Capçanes, i altres municipis com Els Guiamets, El Masroig, Falset i Marçà. Una ruta per conèixer el que va ser el refugi d’aquest popular guerriller, que, amagat a la muntanya, liderà accions contra l’exèrcit borbònic de Felip V.

10. El Pont del Diable
L’aqüeducte de les Ferreres, conegut també com el Pont del Diable, és una de les herències de la història de Tarraco. Una obra arquitectònica de dos mil anys de vida que complia la funcionalitat de subministrar d’aigua a la població. La seva complexitat és immensa: més de 200 metres de llargada i quasi 30 metres d’alçada amb dues fileres d’arcs. No tothom té la possibilitat de tenir tan a prop i amb unes excel·lents condicions un monument d’aquestes característiques. Una excursió per conèixer de ben a prop la història dels nostres avantpassats i perdre’s pel bosc que l’envolta.

Més informació: 

A

També et pot interessar