Ermita de Sant Roc

Foto: 

Carles Oliver
Ermita de Sant Roc a Cabacés

Les 10 ermites indispensables per a descobrir el Priorat

Endinsa't en una de les cares menys conegudes de la terra del vi
Maria Sabaté
,
18/11/2018
Entorn
El Priorat és reconegut internacionalment pel gran prestigi dels seus vins. Són molts els que hi van atrets per aquest factor però que, en arribar a la comarca, queden encisats pels encants amagats que presenta. Aprofitant la part mística del Montsant, en aquest article us proposem descobrir el territori a través de les seves ermites. Si us agraden, al Priorat en podreu trobar, i moltes! Totes es troben en un emplaçament únic i exclusiu. A la majoria s'hi pot arribar en cotxe, però a totes, s'hi pot accedir fent una excursió a peu que us permetrà conèixer la regió en estat pur. Agafeu paper i bolígraf, prepareu el calçat i a repassar les 10 ermites indispensables de visitar al Priorat!

1. Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara (Ulldemolins)
Situem-nos al nord del Priorat, a la vall del riu Montsant, a la població d'Ulldemolins on hi descobrireu l'Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara. Abans d'arribar al poble trobareu un desviament a la dreta que, després de recórrer uns 4 km, us portarà fins al destí. Si ho preferiu, també hi podeu accedir fent un passeig des del municipi. Sant Antoni data del segle XV, es tracta d'un edifici d'una sola nau que consta d'arcs apuntats, atri frontal i porta dovellada. La curiositat d'aquesta ermita ve donada per la campana del santuari: una bomba reaprofitada, probablement de les moltes que van caure durant la Guerra Civil. Sant Antoni disposa d'àrea de lleure, amb barbacoa i taules, i és també és el punt de partida de la ruta que us durà al Congost de Fraguerau i a l'Ermita de Sant Bartomeu.

2. Ermita de Santa Magdalena (Ulldemolins)
A la mateixa localitat d'Ulldemolins, a uns 4 km del poble, trobareu l'Ermita de Santa Magdalena. S'hi accedeix a través del mateix camí de l'ermita de Sant Antoni però us heu de desviar a l'esquerra quan el camí ho indiqui. La Catedral del Montsant, així és anomenada aquesta ermita per les seves grans dimensions, en comparació amb les petites ermites característiques de la zona, té 6 capelles, cor, tribunes i cripta. Va ser construïda pel mossèn Jaume Amigó, el qual també va fer l'església de Sant Jaume que podeu visitar a Ulldemolins. A l'àrea de Santa Magdalena també hi podeu trobar una zona de lleure on es pot aprofitar per fer una parada i recuperar forces.

  • imatge de control 1per1

3. Ermita de Sant Bartomeu (Ulldemolins)
No deixem Ulldemolins, i aquesta vegada parlem de l'ermita que més allunyada està del poble i a la qual només s'hi pot accedir caminant. El punt de partida és l'ermita de Sant Antoni, on haureu d'agafar el GR 65-5 i seguir les línies blanques i vermelles. Pel seu emplaçament, Sant Bartomeu és una de les ermites més màgiques que podem trobar a la serra del Montsant. Durant el camí, que té una durada d'uns 9 km (anada i tornada), mentre us endinseu pel congost del riu Montsant, podreu contemplar grans blocs de roques amb formes diverses i arrodonides erosionades durant els anys. En arribar al bell Congost de Fraguerau podreu gaudir de l'ermita, d'una sola nau i absis rodó.

 

Foto: Margalef Turisme
4. Ermita de Sant Salvador (Margalef)
A 3,5 km de Margalef trobareu l'Ermita de Sant Salvador. S'hi pot accedir amb cotxe o a peu des d'una pista pavimentat que surt del poble. De camí, podreu gaudir de vistes espectaculars mentre passeu entre vies boscoses i muntanyes voluptuoses. Sant Salvador es troba aixoplugat sota una gran roca arrodonida, es tracta d'una ermita de petites dimensions i construcció modesta. En aquest cas, la campana del santuari també és una bomba reaprofitada. Al costat de l'ermita, sota la mateixa roca, hi podem veure la casa de l'ermità. La zona de Margalef és una bona àrea per a fer escalada i molt freqüentada pels amants d'aquest esport. A més, podeu aprofitar l'àrea de l'ermita per fer barbacoes i utilitzar les taules per fer un mos.

5. Ermita de Sant Roc (Cabacés)
A poc més d'un quilòmetre de Cabacés hi trobareu l'Ermita de Sant Roc. S'hi pot accedir en cotxe o a peu des d'una pista que surt del poble. Es tracta d'un petit edifici d'estil renaixentista popular, d'una sola nau i amb dues capelles petites, que es va construir tot aprofitant les parets d'una roca.

 

Foto: Carles Oliver | Corriols blogspot
6. Ermita de la Mare de Déu de la Foia (Cabacés)
També a Cabacés, podreu descobrir l'ermita de la Mare de Déu de la Foia a uns 3 km de la població. Hi podeu accedir amb cotxe a través d'una pista que trobareu just abans d'arribar al poble o bé a peu. Si us agrada caminar, hi ha una ruta que us permetrà visitar l'ermita de Sant Roc i la Foia en el mateix recorregut (Itinerari 4 del Parc Natural del Montsant). La Foia és el santuari més important del terme de Cabacés i de molta devoció popular. Deu el nom a la seva ubicació, on hi abunda l'aigua que abasteix el poble. Es tracta d'un edifici d'estil barroc popular del segle XVIII. En aquesta àrea hi ha diverses taules i també fogons per poder fer menjar i beure aigua de la font. També és un bon lloc per gaudir de la tranquil·litat i un bon punt de partida per descobrir les rutes que ens endinsaran al Montsant.

7. Ermita de Sant Pau (La Figuera)
Ben a prop de La Figuera trobareu l'Ermita de Sant Pau, on hi podreu arribar en cotxe. El santuari està construït sobre un turó i, en dies molt clars, es poden observar fins i tot els Pirineus. L'ermita és d'estil renaixentista, de planta rectangular, sense absis i volta semicircular. A tocar de l'ermita, i trobareu l'Observatori de la Batalla de l'Ebre, un indret que per la seva altitud i la vista d'ocell que ofereix, va ser utilitzat pel bàndol republicà per controlar el curs del riu Ebre i on també hi ha un conjunt de trinxeres establertes durant la Guerra Civil.

8. Ermita de la Mare de Déu de la Consolació (Gratallops)
Desplacem-nos ara fins a Gratallops, on dalt d'un turó podreu veure l'ermita de la Mare de Déu de la Consolació, a la qual hi podeu arribar en cotxe a través d'un camí que trobareu a la carretera entre Gratallops i La Vilella Baixa. Si ho preferiu, també s'hi pot accedir realitzant una excursió des de la Vilella Alta, on un sender us portarà fins a l'ermita. La Consolació és, encara avui en dia, habitada per una ermitana que s'encarrega del manteniment del santuari. És un indret fantàstic per gaudir d'unes bones vistes a les vinyes i a les formes ondulades que regala l'orografia del Priorat.

 


9. Ermita de Sant Gregori (Falset)
Arribem a la capital de la comarca, on hi ha situada l'ermita de Sant Gregori. Podeu arribar-hi en cotxe a través d'una pista que trobareu a prop del poble en direcció a Reus. Novament, trobareu una ermita construïda sota una gran roca vermellosa i des d'on podreu gaudir d'unes vistes espectaculars. La construcció data del segle XVIII i fou reconstruïda el segle XX. Des d'aquí també podeu fer una ruta a peu fins a l'Ermita de Sant Cristòfol, al mateix municipi. En aquesta zona hi trobareu 'Els racons' de Sant Gregori, que són les formes amb les que amb els anys han erosionat les roques i que ha donat lloc a figures ben estranyes. Un bon lloc per deixar volar la imaginació dels més petits.

10. Ermita Sant Joan de Codolar (Cornudella del Montsant)
Sant Joan de Codolar, situada a 4 km de Cornudella del Montsant, és una ermita accessible amb cotxe i que rep aquest nom gràcies als còdols que envolten aquest espai. L'ermita va ser construïda el segle XV pels monjos cartoixans, i encara avui en dia és habitada per una ermitana, la monja Montserrat Domingo que es va traslladar en aquest indret del Montsant fa quaranta anys atreta pel seu entorn. Si hi aneu, no us oblideu de xerrar amb ella una estona, val molt la pena! Reconeixereu fàcilment l'ermita pels xiprers que l'envolten.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar

Comentaris

imatge de Rincondecolores

Us deixo la nostra excursió a Ulldemolins per a qui li pugui interessar té uns paisatges meravellosos , salutacions https://rincondecolores.wordpress.com/2015/04/19/ulldemolins-ermita-de-sant-bartomeu/
imatge de usuaritarragona

El Priorat té molt d'encant https://tarragonadigital.com/priorat/time-lapse-mar-boira-priorat