rute per la platja

Foto: 

cedida

6 rutes per les platges del Camp de Tarragona

Propostes per gaudir a peu per la costa del nostre territori
Adrià Morte
,
07/06/2016
Entorn
I si ens aventurem a conèixer la costa del nostre territori tot caminant? Les platges amaguen petits senders o rutes que uneixen cales, pobles turístics i fantàstics espais naturals. Vols saber quins són? Tot seguit, en farem un petit tast al Camp de Tarragona. Per començar, us presentem 5 propostes diferents per anar d'excursió un dia qualsevol. Això sí, sempre amb la condició de trepitjar la platja i veure la costa.

 

  • imatge de control 1per1

1. La ruta de les quatre torres
La primera d'aquestes sortides té com a municipis protagonistes dos pobles emblemàtics de la costa daurada: Salou i Cambrils. Es tracta d'una ruta circular, de 16 quilòmetres de llargada, i amb zero desnivell. Una proposta apta per a totes les edats i que fins i tot es pot fer amb bicicleta. Aquesta proposta es coneix com la ruta de les quatre torres. Voleu saber per què? El punt de partida és el cementiri de Salou, lloc des d'on s'agafa la carretera vella de Vilafortuny a Vila-seca fins a arribar al Mas d'en Bosch. Allà se segueix fins a Cambrils on trobarem la primera torre, la Torre del Mas d'en Bisbe. Seguint pel barranc del Regueral arribarem a la costa. En aquest punt trobem la Torre del Port, a la zona del moll pesquer de Cambrils, lloc on iniciarem el camí pel passeig marítim passant per la Torre de l'Esquirol que dóna nom a la platja que s'hi troba al costat. A partir d'aquí el camí no té cap misteri, continua pel passeig marítim fins al port de Salou, la Torre Vella i el nostre punt de partida. Una ruta que permet conèixer 4 torres: la Torre del Mas d'en Bisbe, la Torre del Port de Cambrils, la Torre de l'Esquirol, i la Torre Vella de Salou. Quatre vestigis arquitectònics que en una altra època tenien com a objectiu ser un punt de vigilància per combatre la pirateria.

 

2.  La ruta del pirata Lluna Roja
No abandonem la temàtica pirata perquè segons expliquen, el 1558, prop de 300 corsaris van desembarcar a la costa de Mont-roig del Camp. D'aquesta i moltes altres incursions s'han derivat tot tipus de llegendes. Com la de la pirata Lluna Roja, que va decidir assaltar diverses vegades l'antic poblat de Miramar, avui en ruïnes. Doncs bé, la ruta comença des d'aquest vestigi i segueix tota la costa fins a arribar a Hospitalet de l'Infant. Un camí de poc més d'11 quilòmetres que ressegueix la costa marítima amb tot tipus de racons i platges per banyar-se. No patiu. De vegades és normal no completar tot el camí.... L'atractiu de les platges us obligarà a parar i a fer un bany!

 

3. Del Castell de Tamarit fins a la punta de la Móra
Si hem de parlar de rutes per la platja. Sens dubte, la ruta marítima per excel·lència al Camp de Tarragona és la del Castell de Tamarit fins a la punta de la Móra. Una excursió pensada per fer amb els més petits, ja que en menys de mitja hora haurem anat d'un lloc a l'altre. El camí té com a punt de partida el Castell de Tamarit, un dels pocs castells de Catalunya bastits vora el mar. Si mai l'heu visitat, aquesta és una bona ocasió per conèixer una fortificació del segle XI. Un cop efectuada la visita només cal agafar un camí, degudament assenyalat, que s'endinsa a través de la vegetació i que transcorre pel rocam on s'han format penya-segats. Poc a poc, anirem travessant la urbanització de la Móra fins a arribar a diverses cales i el nostre punt final: la platja de la Móra. Un indret tranquil i ideal i un lloc perfecte per fer el primer bany de l'any.

 

4. Des de la platja Llarga de Tarragona fins la Roca Plana
Pels que tingueu ganes de trepitjar sorra i bosc, us recomanem tastar la ruta que uneix la platja Llarga de Tarragona amb la platja de la Roca Plana. Un recorregut de 3 quilòmetres, entre anar i tornar, que no us portarà més de dues hores per completar. L'excursió comença en qualsevol indret de la platja llarga des d'on ens haurem de dirigir al final d'aquesta, a la punta de la Creueta. En aquest lloc trobarem punts d'informació sobre l'itinerari d'aquesta ruta. Des d'aquí iniciarem un camí pel bosc tot vorejant la costa tarragonina. De tant en tant trobarem espais que ens serviran de miradors. Llocs on podrem contemplar la bellesa del paisatge. L'excursió segueix fins a arribar a la platja de la Roca Plana, un indret idíl·lic i del tot excepcional.5. Espai natural dels Muntanyans
Per acabar, recuperem una proposta que ja vam conèixer a l'article 'Les 10 millors excursions per fer a la primavera al Camp de Tarragona'. Parlem de l'espai natural dels Muntanyans, situat a Torredembarra. Aquest indret permet conèixer un ecosistema que gairebé ha desaparegut en tota la costa catalana: dunes i llacunes. L'excursió és de 5 quilòmetres encara que es pot allargar la caminada. Podeu començar la ruta des de Cal Bofill, un edifici modernista on es troba el Centre d'Activitats Mediambientals i un espai amb tota mena d'informació sobre els Muntanyans. Des d'aquí s'inicia un camí vora mar al costat de les dunes i tot observant els ocells més característics d'aquest paratge natural. No oblideu portar una càmera de fotos o almenys, bateria al mòbil. De ben segur que ho voldreu captar tot!

6. El camí del Mediterrani
Ara que ja hem fet uns quants quilòmetres per la costa és moment de parlar de la ruta GR 92, un gran sender que travessa Catalunya de nord a sud tan a prop de la costa com és possible. Es tracta d'un camí que té com a tret de sortida el municipi de Portbou, el darrer poble de Catalunya, i com a final el Pont de l'Olivar a Ulldecona. Un total de 583 quilòmetres de sender on es recorren tot tipus d'espais naturals, restes arquitectòniques i com no podia ser d'una altra manera, totes les platges de Catalunya. La web de la federació d'entitats excursionistes de Catalunya detalla, etapa per etapa, aquest gran sender.

Aquest camí passa pel Camp de Tarragona des de l'etapa 23 i fins a la 27. Gairebé 92,5 quilòmetres que ens permetran contemplar les millors vistes de la Costa Daurada, amb les platges de Torredembarra i Altafulla, passant per l'antiga Tàrraco Romana, la bonica ciutat marítima de Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant. Òbviament, aquest camí està dirigit a excursionistes o aventurers que volen dedicar uns dies a conèixer tram a tram el territori que tenim. És una proposta d'un nivell una mica més exigent, així que us recomanem portar fets abans uns quants quilòmetres. Si sou d'aquells que busqueu una ruta diferent, de diversos dies de durada, aquí teniu una sortida molt recomanable. La millor recompensa? Poder banyar-te a la platja de cada indret un cop acabada la ruta.

A

També et pot interessar