Ricard Buigues
,
18/04/2014
Entorn

Pedal interurbà sense trepitjar la carretera

Ruta circular en bici de Reus a Tarragona passant per Constantí, Vila-seca i La Canonja
Baix Camp, bicicleta, Camp de Tarragona, Constantí, La Canonja, Reus, Tarragona, Tarragonès, Vila-seca

Foto: 

Ricard Buigues

>> Reus – Constantí – Tarragona – Far de la Banya – Ponent – La Canonja – Vila-seca – Reus

 

La terra dels camins es mimetitza amb el ciment d’infraestructures com el túnel de l’aeroport de Reus, el pont de l’A-27 o un seguit de polígons industrials desolats. Necessitarem una mica d’imaginació i equilibri per creuar el Francolí sense mullar-nos i ens sorprendrà l’olor salada de les barques del Serrallo o el blau intens que flanqueja el Far de la Banya.

Ruta de contrastos. Recorregut circular de Reus a Tarragona sense trepitjar la carretera. El camí de tornada és més urbà. Creuarem els barris de Ponent fins a La Canonja i Vila-seca. És un trajecte fàcil de prop de 50 quilòmetres amb un perfil pla.
 

Túnel de l'Aeroport

Sortim de l’aparcament del viver d’empreses Redessa de Reus cap a la Riera de l’Abeurada que té sortida al camp de Futbol del Reddis. Un caminet artificial paral·lel a la T-11 ens permet arribar als carrers de la Urbanització Mas Carpa sense trepitjar l’asfalt. Aquí enllaçarem amb el GR-172 fins a Constantí. Creuem l’aeroport per un gran túnel que va ser remodelat durant les últimes obres de l’aeròdrom reusenc. És una canalització d’aigua del Barranc del Mas del Sol totalment transitable. Això sí, és indispensable portar llanternes.
 

Vil·la romana de Centcelles

Un cop superats els carrers de Constantí anirem a buscar la llera del riu Francolí per continuar el nostre descens fins a Tarragona. Abans fem una aturada a la vil·la romana de Centcelles. Aquest espai Patrimoni Mundial de la Humanitat, estava dedicat a l’explotació agrícola. Data del segle I-II d.c i s’hi realitzen diverses remodelacions fins al segle IV d.c. Entreu, alceu el cap i observeu els mosaics de la seva cúpula, que converteix aquest monument en un dels més importants de l’arquitectura paleocristiana del nostre territori.
 

Riu Francolí

El Francolí té diversos passos per creuar-lo. L’operació es complica quan baixa un volum d’aigua considerable (primavera) i no ens volem mullar. Una bona opció per anar d’una banda a l’altra és aprofitar el pas de pedres que hi ha arrenglerades sota del pont de l’A-7. Amb una mica d’habilitat creuarem el riu sense caure a l’aigua. Podem utilitzar la bicicleta de punt de suport si la fem rodar per la llera del riu mentre nosaltres anem saltant les pedres. Així tampoc l’haurem de carregar a l’esquena. L’aigua dolça no malmet els components de la bici. Arribarem a Tarragona pel Parc del Francolí. Seguirem al costat del riu gairebé fins a arribar al Serrallo.
 

El Far de la Banya

L’aroma mariner del Serrallo ens acompanyarà en els pròxims quilòmetres. Amb precaució creuem la zona de vianants, al costat de les barques de pesca. Pedalem pel passeig del Gremi dels Marejants fins al passeig de l’Escullera que ens conduirà al Far de la Banya. Aquest far estava ubicat inicialment al Delta de l’Ebre. Va entrar en funcionament l’any 1864. Quan va quedar en dessús van decidir desmuntar la seva estructura metàl·lica i traslladar-la a Tarragona. Ara és un museu de fars.
 

Tornada

Iniciarem la tornada pels barris de Ponent. Hi ha un carril-bici paral·lel a la N-340 entre Torreforta I Bonavista. Després enllaçarem amb La Canonja i arribarem al polígon de Vila-seca. L’espai està urbanitzat però gairebé no s’hi han establert empreses. És una imatge cadavèrica que fa paleses les ínfules de grandesa de la nostra economia durant els primers anys del segle XXI. En entrar a Vila-seca seguim el Camí del Fondo I el Camí del Mas de la Cuca fins arribar a La Plana i al Barri Fortuny de Reus.
 
Aquesta vegada hem canviat la muntanya per una ruta interurbana que ens pot ajudar a descobrir els budells d’algunes de les infraestructures del nostre territori. També ens enllaça Reus i Tarragona, punt d’inici I arribada d’altres rutes interessant per fer en BTT.
 
 
>> Descarregueu-vos la ruta clicant aqui.
 
--
 
(Article publicat a http://biketirant.wordpress.com)

També et pot interessar