El Giny, la darrera baula de la cadena escènica

Reus estrena aquest octubre un centre per formar-se en les arts gestuals i el circ
Surtdecasa Camp
,
07/10/2013
Espectacles
Encara que no la veiem, una gran carpa de circ va instal·lar-se l'any 1997 a Reus i des de llavors no ha deixat de funcionar. Aquell any va ser el de la creació del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, una experiència que des de llavors ha aconseguit posicionar aquesta ciutat dins el terreny circense tant nacional com internacional. Però a banda del circ, Reus també va apostar un any després per un festival dedicat al mim i al teatre gestual i d'aquí en va sortir el Festival de Mim i Moviment COS que aquest octubre celebrarà ja la seva setzena edició. 
 
Al llarg d'aquest temps, i gràcies als dos festivals, des de la capital del Baix Camp s'han produït espectacles de companyies que han estrenat a Reus, s'ha participat activament en la creació de projectes europeus al costat d'altres certàmens de referència i s'han anat incorporant espectacles de circ en les programacions dels teatres de la ciutat. També tant el Trapezi com el COS s'han convertit en importants pols d'atracció per a Reus, i fins i tot han aconseguit acostumar al públic a veure circ i teatre gestual. Però faltava una cosa: fer un pas ferm i apostar per la formació.
 
Calia un espai de creació lligat a tota la feina que s'ha fet fins ara i per això la Regidoria de Cultura de Reus acaba de presentar Giny, el nou Centre de les Arts Gestuals i del Circ que neix “amb la finalitat de contribuir a la difusió, modernització i competitivitat del sector del circ i del teatre gestual mitjançant la recerca, la formació, la creació i la producció”. Es tracta d'un centre 100% municipal, i autofinançat a través dels mateixos cursos, que ha estat impulsat amb la col·laboració de diverses companyies del Camp de Tarragona que fa anys que es dediquen al món de la producció i la formació. Hi trobem, per exemple, la Companyia d'Espectacles Pa Sucat de Valls, en actiu des de l'any 1986, que serà qui s'ocuparà de la gestió de l'equipament durant aquesta fase inicial.
 
També hi col·laboren Art Move Studio de Vila-seca, els reusencs Circ de les Mussaranyes, la Cia. Passabarret de Valls i l'escola de circ barcelonina Rogelio Rivel. Entre tots, aportaran el professorat del Giny que de moment estarà format per noms força coneguts dins el terreny de les arts escèniques de les nostres comarques com Salima Peippo, Sergyi Silko, Lluís Graells, Carles Bigorra, Marc Micheo, Eudald Ferré o Jordi Jubany.
 
El centre es troba a l'edifici que antigament ocupava l'Escola Sant Bernal Calbó i que està situat just al costat de l'actual Institut Josep Tapiró. Després d'una reforma, les instal·lacions compten amb diverses aules que permeten la realització de diferents cursos a la vegada, dos vestidors, una sala de professors i un espai multiús d'uns 120 m2 i amb sostre alt, que acollirà les classes de disciplines com el Trapezi. 
 
L'oferta formativa amb la que arrenca el centre està formada per una seixantena de cursos que s'adrecen a adults, joves (de 15 a 18 anys), més joves (d'11 a a 14 anys) i nens (de 7 a 10 anys). En aquesta fase inicial hi trobem una seixantena de cursets de tècniques com Malabars, Acrobàcia, Gest i paraula, Mim, Màscara, Trapezi, Titelles, Romanços... que duren un mes i que tenen preus que van dels 14 als 70 euros, a excepció de dos tallers especialitzats de Commedia dell'Arte i Circ familiar que tenen un cost de 105 euros. El Centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, el Giny, obrirà les seves portes el 14 d'octubre coincidint amb l'inici del primer dels cursos. 
 
Tots els cursos que s'impartiran i tota la informació del centre ja es pot consultar al web del nou centre de les arts gestuals i les inscripcions poden fer-se des de ja, a través dels telèfons 977 010 284, 651 87 47 87 o al correu electrònic: reuscultura@reus.cat.

A

També et pot interessar