Ariadna Caballero
,
26/06/2017
Espectacles

Pomes i temptacions en forma d'històries al Festival EVA

Pradell de la Teixeta serà, del 30 de juny al 2 de juliol, escenari del Festival En Veu Alta

Foto: 

Cedida
Festival En Veu Alta, del 30 de juny al 2 de juliol a Pradell de la Teixeta
Les pomeres del Festival En Veu Alta no només ens ofereixen pomes. El seu fruit, a més de combinar dolçor i acidesa, ens brinda un programa intens d'espectacles de narració i tradició oral als carrers, places, en una cova, al Sindicat o al corral Nou. Espais singulars per a un festival singular, que posa la paraula al primer pla i ens permet viure-la fins les entranyes.

Els prop de 180 habitants de Pradell de la Teixeta són els grans amfitrions del Festival En Veu Alta que arriba a la seva vuitena edició al Priorat. El vespre del 30 de juny es donarà el tret de sortida a tres intensos dies amb propostes de gran qualitat i singularitat. Us convidem a caure en la temptació de les històries que ens regala l'EVA!

Plats forts de narració oralitat

Poesia per començar. Quin gran aperitiu! Dos grans poetes i rapsodes com són Núria Martinez-Vernis i Martí Sales ens duen 'Alcohols'. I atents perquè la nit de divendres culminarà amb 'Peccattum', pornorondalles, rondalles verdes, pecadores, brutes,... bocins de contes populars recollits per mossèn Alcover amb Toni Gomila i Catalina Florit.

Val, només hem parlat de divendres nit. Seguim, que n'hi ha més! Narració amb l'itinerant 'A tres bandes', un clàssic de l'EVA, que enguany protagonitzen Rosa Cadafalch homenatjant Montserrat Roig, Ireneu Tranis amb 'El venedor d'històries' i Noemí Caballer. La Companyia Mea Culpa ens farà reviure 'L'últim dia del Cafè de la Granota' abans que Mequinensa desaparegui sota les aigües del pantà, amb contes de Jesús Moncada.

Ja us hem dit que un dels trets identificatius del Festival EVA són els espais. Un de ben peculiar és la Cova del Rector. Noemí Caballer ens hi durà amb 'Cuentos en los labios', una caminada fins la cova amb llanterna i coixí per posar-hi el cul i, en arribar, històries carregades de llavis delerosos i ansietats vàries, contes eròtics i llegendres de la tradiciò oral. Temptador, eh?

Música que beu de la tradició oral

La bellesa i intensitat de la música de Maria Arnal i Marcel Bagés clouran l'EVA Pradell de la Teixeta diumenge al vespre. Amb dos concerts ja a l'EVA Penedès fa només unes setmanes, aquest duet torna al festival presentant '45 cerebros y 1 corazón', un treball que parteix del rescat de gravacions de camp, arxius i fonoteques de la península ibèrica. Escolteu-los ja si encara no ho heu fet i no us els perdeu en directe. Proximitat, senzillesa i força fins ben endins.

No serà aquesta l'única proposta musical del festival. Des de Pradell l'EVA ens proposa un viatge a Occitània tot ballant amb els Mirabèl que hi seran amb un ball folk carregat de polques, masurques, danses en rotllana o en parella,... I encara més música amb Marcel Casellas Trio improvisant i recreat cançó tradicional i gèneres de ball dels Països Catalans, tot partint del llegat de la nostra música mediterrània.

Familiars o per a tots els públics

Quan un espectacle és familiar ens garanteix que tant petits com adults en gaudirem. En aquest cas, a més, pensem que si sou adults no us cal dur-hi un infant com a excusa, No deixeu els menuts a casa, però si no en teniu o ja són ganapies, aneu-hi, aneu-hi, aneu-hi! Una proposta és la d'en Màrius Serra, jocs de paraules i participació del públic assegurada! I l'altra una tarda màgica de teatre d'ombres amb la Companyia Olveira Salcedo i la revisió dun clàssic amb 'Hamelín'. Delícies.

Dir-hi la vostra

L'EVA guarda també espais per conversar, debatre, escoltar i llegir. Dissabte, havent dinat, cafè tertúlia sobre 'Cooperativisme, cultura i oralitat al Priorat' am b Pere Audí. I diumenge a mig matí un Fòrum obert, on qualsevol de nosaltres pot ser lector, compartir històries i rebre aplaudiments.

També et pot interessar