Tarta Relena

Foto: 

Cedida
Tarta Relena presentarà el seu proper llarga durada, ‘Fiat Lux'

El Festival EVA En Veu Alta reprèn la paraula 

La cita de tradició oral se celebra del 4 de juny al 7 d’agost en més d’una vintena de municipis del Penedès i el Priorat
Helena Martín
,
09/06/2021
Espectacles
Tens ganes que t’expliquin històries? Aquest estiu podràs deixar les orelles en mans del Festival En Veu Alta, que durà la narració i la tradició oral a vint-i-cinc municipis del Penedès i el Priorat fins al 7 d’agost. La programació és per a tots els públics i de moltes disciplines artístiques diferents: música, monòlegs, cabaret, humor, titelles… Una seixantena d’activitats es repartiran pel territori per reivindicar la cultura pensada en col·lectiu. 

Del 4 de juny al 7 d’agost, el Penedès i el Priorat s’ompliran les butxaques de tradició oral. El Festival EVA ha programat al voltant de seixanta activitats repartides per 55 espais de la zona, incloent-hi noves poblacions al mapa de l’esdeveniment, com són Sant Cugat Sesgarrigues, La Granada del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Cunit i Sant Jaume del Domenys. Després d’un 2020 confinat, la cita vol promoure que en aquesta 17a edició, la gent pugui moure’s per acudir als espectacles de forma presencial. 

 

  • imatge de control 1per1

L'Esperanceta de Casa Gassia | Foto: Cedida
Els pilars del festival
En els ‘Bàsics EVA’ trobem el monòleg d’Alberto San Juan ‘Autorretrato de un joven capitalista español’, una radiografia de la seva vida que li serveix per explorar l’actualitat política espanyola. Una de les artistes fonamentals de l’EVA és l’Esperanceta de Casa Gassia, que oferirà diverses ‘Visites guiades i poc certes’, un espectacle entre l’humor i la mala bava. Un format que també es repetirà en diverses ocasions és ‘Per viure el cementiri no cal morir-se’, una performance en què quatre artistes entraran al cementiri de Vilafranca del Penedès per a actuar-hi. En aquesta secció del festival també hi passarà Quico Cadaval, amb el monòleg ‘Edipo’, així com a Sant Cugat de Sesgarrigues s’hi celebrarà una sessió de glosa improvisada. 

També en el marc dels actes principals del Festival En Veu Alta, Jordi Font deixarà volar la imaginació de la seva infància en l’espectacle ‘Ells i jo’, Pablo Albo explicarà contes al voltant de la mort, alguns amb to picant i d’altres d’humor absurd, Òscar Intente repassarà la figura de Pompeu Fabra o el “geni ordenador de la llengua” i Sandra Rossi recorrerà ‘Los jardines de Dioniso’ per narrar històries al voltant del vi. 

 

'Paraules que trenquen ossos' de la Companyia pagans | Foto: Cedida
Especials: dones narradores i robots
Una de les línies de programació més destacades de l’edició 2021 és ‘Dones que narren’, protagonitzades majoritàriament per dues artistes. El 5 de juny Clara Sanchis va revisitar ‘Una habitación propia’ de Virginia Woolf i dia 10 de juny Jordina Biosca, directora del mateix festival EVA, despertarà l’interès amb l’espectacle ‘Màquines sexuals’.

Precisament en matèria d’alta tecnologia, la cita de tradició oral també compta amb una secció especial, ‘Ai, Eva’. En el marc d’aquesta graella d’activitats hi trobem ‘Paraules que trenquen ossos’ de la Companyia pagans, en què el mòbil serà l’instrument per connectar amb les històries que hi ha gravades al bosc de Sant Joan de Mediona, on es realitzarà la sessió. Per la seva banda, Ramon López de Mantaras oferirà un taller per exemplificar les aplicacions de la Intel·ligència Artifical en l’art i Martí Sánchez-Fibla i Beatriz Liebe portaran el teatre amb robots ‘Teatronika’ als escenaris del festival. En aquesta obra, confluiran la robòtica, les arts escèniques i la Intel·ligència Artificial.

 

Roger Andorrà presentarà el projecte Electrogralla | Foto: Cedida
Narració amb ritme: propostes de música i cabaret
La tradició oral pot prendre formes estilístiques que també impliquin la música, que és un dels eixos de la programació de la cita del Penedès. Enguany formaran part del cartell musical de l’edició Tarta Relena amb la presentació del seu proper llarga durada, ‘Fiat Lux', previst per al mes de setembre, i també el duet Escarteen Sisters. El projecte d’Electrogralla, de Roger Andorrà, les músiques tradicionals del sud d’Itàlia de Piero Pesce & Trio i d’Oiné Ensemble o el 70è aniversari del Cor Madrigal també configuraran la part rítmica del festival.

Pel que fa a cabaret, les propostes no es queden curtes. Oriol Genís recuperarà la invisibilitzada figura d’Andrés Villarosa, estrella furtiva de les varietés a Barcelona, i Mònica Torra i Txema Riera barrejaran narració, boleros i acabaret en dos espectacles. Una de les novetats més destacades de l’EVA d’enguany és ‘Ocaña, reina de las ramblas’ de Joan Vázquez i Marc Sambola, que reivindica la tasca d’un artista que va ser pioner dels drets LGTBI. 

 

Núria Clemares | Foto: Cedida
Per als més petits: EVA en família
Per tal de mantenir la tradició oral, cal que els més menuts també s’endinsin en aquesta realitat. Amb l’objectiu d’arribar al públic familiar, el festival EVA ha volgut dedicar-los una part de la programació. Entre els noms que oferiran espectacles infantils trobem Mon Mas, Assumpta Mercader, Ada Cusidó, Núria Clemares o Albert Estengre. També passaran pels seus escenaris Rosa Fité i els seus ‘Contes de l’univers’ i Sherezade Bardají, que portarà un espectacle d’ombres xineses basat en el llibre ‘Allà on viuen els monstres’ de Maurice Sendak. 

Més informació: 

A

També et pot interessar