La millor dansa de la demarcació sobre l'escenari del Fortuny

Reus acollirà dissabte 27 la gala dels professors de dansa tarragonins
Carlota Moragas
,
22/04/2013
Espectacles

Els i les alumnes de les escoles de dansa de les comarques tarragonines prepraren aquests dies els últims assajos per la Gala de Dansa. Dissabte afrontaran amb un somriure i molt d’esforç el pendent del 5% del Teatre Fortuny de Reus, l’escenari que des de fa gairebé trenta anys ha acollit la Gala de Dansa de l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona. Enguany, la Gala, que es durà a terme dia 27 d’abril a les 21h, commemora el 300 aniversari de l’Escola de Dansa francesa.

Les organitzadores de l’esdeveniment han decidit apostar per aquesta efemèride com a leitmotiv de l’espectacle, perquè es tracta d’un fet crucial en el naixement de la dansa acadèmica, tal i com l’entenem avui en dia. El 13 de gener de 1713, amb la signatura de Lluís XIV del decret pel qual es creaven els fonaments de l’escola francesa de la dansa, es dóna el tret de sortida a la codificació dels moviments i de la classe de ballet que coneixem en l’actualitat.

  • imatge de control 1per1

Aprofitant l’avinentesa, per tal de vehicular les coreografies presentades per cada escola, la Gala de Dansa s’estructurarà com si es tractés d’una classe de dansa clàssica. Tal i com afirma Teresa Aguadé, presidenta de l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona: “Cada coreografia anirà precedida per un exercici de la barra i del centre. La primera part seran exercicis de la barra i, la segona, del centre, acabant tots junts en una reverència final. El primer ball l’introduiran els pliés, el segon, els tendus, i així successivament.”

Les coreografies que es presenten a la Gala de Dansa han d’emmarcar-se en els estils acadèmics (dansa clàssica, dansa contemporània i dansa espanyola), malgrat que es fa una excepció amb la dansa jazz, “que aquí no s’estudia en cap conservatori, però a França, per exemple, sí”, constata Aguadé. El caràcter grupal de les propostes coreogràfiques que es podran veure dissabte al Teatre Fortuny promou una sèrie de valors com el treball en grup, la disciplina en els assajos i el compromís entre companys i companyes. “Jo he vist plorar més al Fortuny que en un concurs. Perquè és un treball col·lectiu, un error afecta a la resta del grup”, afirma la presidenta de l’Associació.

Teresa Aguadé defensa la importància que existeixi una gala com aquesta “perquè motiva, tant alumnes com professors, a superar-se.” Aguadé remarca el caràcter eminentment positiu de la Gala de Dansa, ja que entén que “sense ser un concurs, fa que un se superi; sempre. És molt bo, perquè suposa un repte [...] No és competència contra ningú, sinó contra un mateix.”

Mostra del treball que els centres de dansa del Camp han dut a terme al llarg dels anys és la presència de diferents alumnes que han sortit de les aules de les comarques tarragonines a escoles i companyies de dansa arreu del Món. És el cas de Martí Fernández Paixà, format a l’Escola de Dansa de Montbrió del Camp, que participarà amb la John Crancko Schule de Stuttgart a l’espectacle commemoratiu que l’Òpera de París organitza per celebrar també els 300 anys de l’Escola Francesa o de Marc Jubete Bascompte, de l’Escola de Dansa Artis de Reus, que ja va ballar en aquest temple de la dansa fa dos anys amb el Hamburg Ballett John Neumeier. Com ells, molts altres estudiants de dansa del Camp de Tarragona han trobat en la base que els han donat les acadèmies i en la Gala de Dansa de l’Associació de Professors la plataforma per impulsar la seva carrera artística. 

 
 
Gala de Dansa de l'Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona
(En motiu del Dia Internacional de la Dansa)
Dissabte 27 d'abril  21:00h. Teatre Fortuny de Reus.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar