Foto: 

Cedida

Videoguia del Trapezi 2014

10 espectacles que del 8 a l'11 de maig passaran per Reus dins la 18a Fira del Circ de Catalunya
Surtdecasa Camp
,
07/05/2014
Espectacles
Una de les marques de ciutat de Reus, culturalment parlant, és el Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya que aquests dies celebra la seva majoria d'edat. Quan arriba, la ciutat es transforma. Grans i petits ompliran places, carrers i teatres per veure tota mena de disciplines artístiques interpretades per companyies vingudes d'arreu del món. Les xifres diuen que 36 companyies oferiran més de 80 representacions al llarg d'aquests quatre dies. 
 
Nosaltres, per preparar-vos abans d'anar-hi, us recopilem alguns vídeos de YouTube on us podreu fer una idea d'alguns dels espectacles que passaran pel Trapezi i us els acompanyem de la informació que trobareu en els programes de mà de la Fira.
 
Tot a punt? L'espectacle és a punt de començar!
 

‘Violeta’ del Col·lectiu La Persiana

Plaça del Mercadal / 45 minuts / Gratuït
 
“… aquell lloc, un lloc on es viu la vida sense fer-ho veure… ballant, tocant, cantant, dibuixant històries. Contes de gent que no aparenta, simplement és. Potser ni tan sols és un lloc, potser és un simple record… no sé pas què és millor…als llocs no s’hi pot anar quan vols. En canvi, als records tan sols cal tancar els ulls, oblidar els problemes i deixar-te anar .
 
I si poguéssim construir un record comú? Doncs ja hi som, aquí estem tu i jo recordant uns ulls, una olor, un somriure… i junts viatjarem intentant imaginar què se n’ha fet d’ella, d’ell, de tu i de mi. On són els límits? Jo no ho vull saber. Si n’hi ha, ja ens els trobarem.”
 
Divendres 9 de maig a les 18:00h.
Dissabte 10 de maig a les 18:00h.
Diumenge 11 de maig a les 20:00h.
 
 
 

‘Elegants’ de Cabaret Elegance

Plaça del Baluard / 55 minuts / Gratuït
 
“Quatre artistes de circ amb una llarga trajectòria professional, genuïns, intrèpids, elàstics, elegants, guapos i simpàtics (adjectius que ells mateixos s’han posat) porten a escena el luxe, el glamour i el bon humor del seu ‘Cabaret elegance’.
 
Sí senyores i senyors, la companyia Elegants presenta el fabulósshow, amb una escenografia original, una cuidada posada en escena i una successió de números de gran nivell, combinant diferents tècniques de circ com ara el trapezi, els equilibris, la perxa xinesa, el monocicle i els malabars, i la comicitat com a llenguatge conductor, que culminarà amb el fantàstic número de trapezi triple! Seducció 100% per a tots els gèneres i públics!”.
 
Divendres 9 de maig a les 18:30h.
Dissabte 10 de maig a les 19:30h.
 
 
 

‘Vals blesé(e)’ de Daraomaï

Institut Baix Camp / 50 minuts / 5 euros
 
“A vegades busquem, busquem i rebusquem. Busquem desesperats o busquem pacients, però busquem. Busquem aquella dansa, aquell ball que ens ajudi a superar el moment difícil i dubtós en què ens trobem. Busquem el ball que ens alliberi del pes d’aquell moment. Com l’acròbata que busca l’harmonia per a aconseguir el seu triple salt mortal i, de cop, silenci… I en el desequilibri vertiginós del nostre ésser potser trobem. I llavors experimentem, per primera vegada, els passos del vals del ferit, de l’humà que afronta la mort per la seva necessitat de viure i d’acceptar la seva naturalesa vingui d’on vingui. Però de seguida oblidem i tornem a buscar, per tornar a ballar”.
 
Divendres 9 de maig a les 18:45h.
Dissabte 10 de maig a les 18:00h.
Diumenge 11 de maig a les 13:00h.
 
 
 

‘Pelat’ de Joan Català

Plaça del Baluard – Plaça d’Evarist Fàbregas (El Pallol) / 40 minuts / Gratuït
 
“Una proposta que elimina les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre i l’actuació; entre públic i espectador. Una revisió natural de tècniques artesanals i records propis. Una mostra canviant, única, com a resultat de la interacció amb l’espectador. Una obra que neix de l’observació de la feina artesanal, de l’estudi del cos, que ressalta la bellesa del moviment a l’hora de treballar.
 
Un sentiment de comunitat, un ritual efímer, un diàleg amb la natura i l’individu, una experiència que crea complicitat i magnetisme. Pelat és silenci, expectació, força, tensió, participació màgica i espontània. Pelat és poesia corporal. Pelat és ritual, és moviment, és acció col·lectiva.
 
Espectacle en solitari d’aquest jove creador multidisciplinari format en arts plàstiques, teatre, circ i dansa, amb un extens currículum internacional que inclou les companyies: Circo Sincler, Bolna Kist, La Fura dels Baus, Sarruga, Circo Klezmer, Daraomaï, Mudances i Mal Pelo entre d’altres”.
 
Divendres 9 de maig a les 20:15h. (Plaça del Baluard)
Dissabte 10 de maig a les 13:00h. (Plaça del Baluard)
Diumenge 11 de maig a les 20:15h. (Plaça d’Evarist Fàbregas)
 
 
 

'Cherepaka' d'Andréane Leclerc

Cal Massó / 25 minuts / 5 euros
 
"'Cherepaka' representa la mort d’una tortuga, composta de closca i de carn. La tortuga representa la dualitat de l’eternitat: de la seva closca que perdura en el temps i de la mort que es descompon amb ell. 'Cherepaka' representa també la tensió que habita en l’ésser humà entre la seva cerca d’eternitat (una closca immortal) i la mortalitat de la seva carn animal. L’ésser es corromp a partir del moment en què busca construir una closca (poder, domini, control) que aspira a tornar-lo invencible per als altres i per la mort.
 
Així mata la fràgil bellesa de l’existència humana. Concebut com un quadre escènic, aquest assaig tracta de desconstruir l’espectacularitat de la contorsió amb la finalitat de fer d’aquest llenguatge acrobàtic un llenguatge del cos, una matèria per a representar, una escriptura que s’inspira en quadres de Francis Bacon per a treballar la “lògica de la sensació” (Deleuze).
 
'Cherepaka' cerca estimular l’imaginari de l’espectador gràcies a una escriptura escènica basada en una reinterpretació de la tècnica de la contorsió".
 
Divendres 9 de maig a les 20:15h.
Dissabte 10 de maig a les 20:30h.
Diumenge 11 de maig a les 19:00h.
 
 
 

‘Cabaret Petrificat’ d’Escarlata Circus

Teatre Fortuny / 60 minuts / 10 euros
 
“No sé dibuixar; no sé pintar. Per aixó us ho dibuixo representant-ho damunt l’escenari. El ‘Cabaret Petrificat’ neix d’un batec atàvic, d’un batec dels orígens de la vida, d’allà on tots venim, de l’amor. Només volem fer-vos partícips d’una epopeia épica, poética, visual i pulsativa. Volem fer-vos bategar amb nosaltres. La baralla per trobar un desenllaç és la meva fita. Els nusos els porten les cordes en les entranyes. Jo hi sóc per desnuar, també per embolicar, també per riure, també per jugar. Amb vosaltres. … i escoltar el silenci de les pedres porta feina”.
 
Divendres 9 de maig a les 21:00h.
Dissabte 10 de maig a les 21:00h.
Diumenge 11 de maig a les 18:00h.
 
 
 

‘Face nord’ de Un loup pour l’homme

La Palma / 60 minuts / 10 euros
 
"Mika, Olivier, Fred i Sergi. Quatre acròbates, quatre homes reunits al voltant d’aquest projecte. Què busquem? Una pràctica comuna, en principi, que acostumi els nostres cossos a treballar junts. Alguns jocs, molts, com a eines d’aprenentatge lúdic i generadors d’acció. Alguns obstacles per posar a prova les nostres capacitats i la nostra cohesió.
 
Teixim vincles i les relacions apareixen dolçament en aquesta investigació de fons. És perquè tenim un objectiu que recorrem junts aquest camí. Allò que construïm en aquest trajecte és el que importa i el que esdevé cada vespre la matèria mateixa de 'Face nord'. Hem lluitat, hem fet un curs de catch, ens hem saturat, hem grimpat, ens hem amuntegat, empès, masegat, estirat, acarnissat… I de tot això n’han sorgit les nostres preguntes i les nostres ambigüitats. La violència? El límit? L’abandonament?
 
Quin circ? Decidim que l’acròbata no és pas aquell heroi que ve a demostrar que sap reeixir, sinó aquell humà que lluita i accepta el risc de fracassar. Escollida una escriptura amb unes ‘regles del joc’, 'Face nord' és l’intent de retrobar en l’home la innocència lúdica del nen i, a partir d’aquí, les premisses  i els valors essencials de la nostra recerca acrobàtica".
 
Divendres 9 de maig a les 22:00h.
Dissabte 10 de maig a les 22:00h.
 
 
 

‘Heian’ de Zen del Sur

Plaça d’Evarist Fàbregas (El Pallol) / 60 minuts / Gratuït
 
‘Heian’ és un espectacle multidisciplinar on música en viu, dansa acrobàtica i circ es fusionen per oferir a l’espectador una proposta carregada de força i sensibilitat. L’obra descriu un camí cap a un estat emocional que transita per les diferents estacions de l’any. El diàleg entre música, moviment i control corporal generaran sensacions que transcorren des de sentir-nos presoners davant d’una emoció fins a trobar la calma. ‘Heian’ significa en japonès pau i tranquil·litat".
 
Divendres 9 de maig a les 23:00h.
Dissabte 10 de maig a les 23:00h.
Diumenge 11 de maiga  les 18:00h.
 
 
 

‘Indomador’ d’Animal Religion

Institut Baix Camp / 55 minuts / 5 euros
 
“Aquest ‘animalari’ és una aposta pel risc constant, un espectacle que mostra la força incontrolable que tots tenim dintre i que ens connecta amb la nostra animalitat més profunda. Cossos transgènics, verticals, acrobàcies amb talons, culleres dins el nas, lluita de galls i balls rituals. Benvinguts al meu món!. Quim, absort en els seus pensaments, transforma l’escenari en una espècie “d’animalari” en el que ell mateix apareix com un gall humà. La posada en escena suposa la presència de múltiples personatges que esdevenen, primer, protagonistes i, després, formen part de l’escenari. L’artista, present en cada moment, donarà ànima a cada un dels integrants de la història que, sens dubte, ens portaran a preguntar-nos sobre la presència de l’humà en l’animal i de l’animal en l’humà, del masculí i del femení, i de la relació entre tots ells. Què és animal i què és humà?”
 
Divendres 9 de maig a les 23:15h.
Dissabte 10 de maig a les 23:15h.
Diumenge 11 de maig a les 18:30h.
 

 

'Rudo' de la Cia. Manolo Alcántara

La Palma / 55 minuts / 5 euros
 
“‘Rudo’ tracta sobre persones que han conviscut amb la rudesa, l’esforç físic i els reptes personals duts a l’extrem absurd. A l’espectacle, un home crea torres i figures amb pesades caixes de fusta. La fragilitat de les construccions sobre les que s’enfila, per fer precaris equilibris, són fruit del desig i de la il·lusió. La música en directe (violí i violoncel) fa de líric contrapès a l’esforç titànic del personatge, que gruny, sua i no decau en el seu deliri.
 
A 'Rudo' l’espectador es troba atrapat dins d’un espai íntim, en una grada que sembla que hagi de caure (com el protagonista amb els seus equilibris). Aquesta proximitat amb la pista convida a compartir els perills i els anhels de la vida”.
 
Divendres 9 de maig a les 23:45h.
Dissabte 10 de maig a les 23:15h.
 

A

També et pot interessar