Arnau Martínez
,
14/07/2016
Fires i festes

Baix Gaià Tour extraordinari

Les actuacions d'aquest cap de setmana casteller se centra a Altafulla i a Torredembarra on es veuran castells de gamma extra, sense oblidar les diades de Cambrils i el Serrallo

Foto: 

Arnau Martínez
Nois de la Torre
Diada de les Cultures a Altafulla
Aquesta setmana, dues de les diades més importants tindran lloc a la comarca, no-oficial, del Baix Gaià, dissabte a Altafulla i diumenge a Torredembarra. A les dues poblacions actuaran els Castellers de Vilafranca en el denominat 'Baix Gaià Tour'. La primera cita serà a Altafulla amb els Verds, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Tarragona i els Castellers d'Altafulla.
 
Els de la camisa verda van actuar la setmana passada a la diada del Pla de la Seu a Tarragona on van descarregar el 2 de 9 i el pilar de 8 emmanillats.Històricament, els de Vilafranca han dut millors castells a Torredembarra que a Altafulla, però els registres dels últims anys són millors dels d’Altafulla que els de la Torre, segurament que hi té alguna cosa a veure la incorporació de la Vella al cartell. Així doncs, amb els rosats al costat voldrien repetir les construccions fetes a la capital del Tarragonès, sense descartar el 3 de 9 amb pilar que seria el primer de la temporada. De moment, tot depèn dels últims assajos.
 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, després d'haver fet la setmana passada Salou població de 9, a Altafulla hi vol dur algun castell de gamma extra. Sense cap preferència, podria ser el 4 amb el pilar, el 5 de 9 amb folre o la torre de 9 amb folre i manilles, els dos primers descarregats per Sant Joan i el tercer que va quedar carregat. A aquest castell extraordinari li sumarien els dos castells bàsics de 9 i l'espadat de 7 amb folre.
 
Els Xiquets de Tarragona volen tornar a recuperar els 9 pisos després d'haver rebaixat el nivell la setmana passada al Pla de la Seu ja que acumulaven moltes caigudes dels últims caps de setmana. A l'espera dels assajos d'aquesta setmana, els de la camisa ratllada volen dur a plaça algun castell de 8 i mig (el 2 de 8 amb folre estaria assegurat), el 3 de 9 que esmentàvem abans i seguir rodant el pilar.
 
Per acabar, els amfitrions, els Castellers d'Altafulla volen fer la clàssica de 7, el 3 i el 4 de 7 i el 2 de 6. El castell de 6 sí que l’han sovintejat aquesta temporada, però els de 7 no tant; el 3 l’han descarregat dues vegades i el 4 només l’han pogut carregar en una ocasió. Una diada auto-exigent al costat de tres colles punteres dek país.
 
Fitxa de la diada: Diada de les Cultures a Altafulla
Amb les colles: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona i Castellers d'Altafulla
Dia, hora i lloc: dissabte 16 de juliol, a les 18 h a la plaça del Pou d'Altafulla.
Interès: es veuran castells de gamma extra per part de la Vella de Valls i dels Castellers de Vilafranca.
 
 
Diada de la Mare de Déu del Carme a Cambrils
Si dues setmanes enrere se celebrava Sant Pere, el patró dels pescadors, ara és el torn per la patrona, la Verge del Carme. La població marinera de Cambrils acollirà diumenge els Xiquets de Vila-seca i la colla local, els Xiquets de Cambrils.
 
Els Xiquets de Vila-seca aprofitaran la diada per rodar castells de sis per poder-los pujar un pis més a les festes majors d'estiu de La Pineda la setmana que ve i Vila-seca l'últim cap de setmana de juliol. De fet, aquesta setmana ja tenen un assaig especial per preparar aquestes dues cites tant destacades pels de la camisa blau cel.
 
Els de la població volen descarregar tot allò que no van poder descarregar la setmana passada a Cornudella quan van sortir de plaça amb només un castell descarregat i un de carregat. Així, els Xiquets de Cambrils voldrien dur el 3, el 4 i el 3 de 6 amb agulla.
 
Fitxa de la diada: Diada de la Mare de Déu del Carme a Cambrils.
Amb les colles: Xiquets de Vila-seca i Xiquets de Cambrils.
Dia, hora i lloc: diumenge 17 de juliol, a les 12 h a la plaça Catalunya de Cambrils.
 
 
Diada de la Verge del Carme al Serrallo
El Serrallo, el barri pescador de Tarragona, torna a acollir una diada organitzada pels Xiquets del Serrallo; completaran el cartell els Xiquets de Reus i els Castellers de Barcelona.
 
Els Castellers de Barcelona actuen a Tarragona i és una de les poques ocasions, sinó l'única, que ho fan a la zona tradicional, per això que de ben segur duran els millors castells que puguin. Els castells dependran de les camises que arrosseguin i de la diada de la festa major del Raval del dia anterior de la ciutat comtal on també hi actuen.
 
Els Xiquets de Reus tornaran a les places després d'haver parat durant dues setmanes després de la diada de Sant Pere quan van carregar el 3 de 9f i descarregar el 2 de 8f. Sense voler allargar més el braç que la màniga, els de la camisa avellana apostarien per la clàssica de 8 (3 i 4 de 8 i 2 de 7).
 
Finalment, els Xiquets del Serrallo volen intentar aquell castell que arrosseguen des de la diada de Sant Pere, el 5 de 7 i sumar-li el 4 de 7 amb agulla, a més d'un castell bàsic de 6. Per acabar l'actuació farien el pilar de 5 que van estrenar la setmana passada. 
 
Cal destacar la participació dels Xiquets del Serrallo a la processó de la Verge del Carme que tindrà lloc al Serrallo dissabte a les 7 de la tarda. Els pescadors trauran amb barca la imatge de la Verge del Carme al mar i en una de les barques de pescadors els de la camisa blau marí alçaran un pilar mar endins. La Confraria de Pescadors facilita barques pel públic, però s'ha d'estar hores abans al Port per poder ocupar un lloc.
 
Fitxa de la diada: Diada de la Verge del Carme al Serrallo (Tarragona).
Amb les colles: Castellers de Barcelona, Xiquets de Reus i Xiquets del Serrallo.
Dia, hora i lloc: diumenge 17 de juliol, a les 13 h a la plaça Sant Magí de Tarragona.
 
 
Diada del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra
Com s'ha dit abans, una de les altres diades més importants del cap de setmana casteller serà a Torredembarra. L'actuació comptarà amb la Colla Jove de Tarragona, els Nois de la Torre i els Castellers de Vilafranca que faran doblet al Baix Gaià.
 
Els Castellers de Vilafranca acostumen a arrossegar menys camises a Torredembarra que a Altafulla, cosa que els farà baixar el nivell, malgrat això hi volen dur un castell de gamma extra, o bé la torre de 9 o bé el pilar de 8. Les altres estructures seran possiblement el 3 i el 4 de 9. Tot dependrà de la gent que portin fins a Torredembarra.
 
La Jove de Tarragona voldria repetir la diada que va completar al Vendrell, canviant el 5 de 8 pel 4 de 8 amb pilar. Així faria el 3 i el 4 de 9, el 4 de 8 amb pilar i el pilar de 7 folrat. Els de la camisa lila volen mantenir les bones sensacions que han tingut aquest inici de temporada, sense oblidar que en un mes tenen la diada de Sant Magí, per la festa major petita de Tarragona.
 
La colla local, els Nois de Torredembarra es plantegen una diada de màxims, al seu nivell, ja que volen recuperar la gamma alta de 7 portant el 3 de 7 amb agulla a la plaça de la Vila diumenge. Fa dos anys que van completar l'últim castell d'aquesta gamma i els altres dos castells que l'acompanyarien serien el 3 i el 4 de 7.
 
Fitxa de la diada: Diada del Quadre de Santa Rosalia a Torredembarra
Amb les colles: Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Nois de la Torre
Dia, hora i lloc: diumenge 17 de juliol, a les 18 h a la plaça de la Vila de Torredembarra.
Interès: es podran veure castells de 9 i potser algun castell de gamma extra per part dels Castellers de Vilafranca.

També et pot interessar