Tarraco Viva

Foto: 

Manel R Granell

Els 10 imperdibles de Tarraco Viva 2016

El Festival romà de Tarragona, que enguany arriba a la 19a edició, se celebrarà entre els dies 15 i 29 de maig
Marc Busquets
,
14/05/2016
Fires i festes
Un any més, i ja en són dinou, Tarragona acollirà una cita lúdica i cultural que s'ha convertit en un referent al país. Tarraco Viva s'ha consolidat per la qualitat de la seva proposta i perquè ha sabut apropar la història de la ciutat a tots els públics. Durant els dies de la trobada, el festival oferirà més d'un centenar d'activitats que tenen l'objectiu de traslladar-nos a l'època de l'antiga esplendor tarragonina. L'edició actual, a més, s'ha proposat centrar la seva mirada en Roma i Egipte, símbols de la poderosa mediterrània. Debats, visites guiades, espectacles de gran format i jornades de portes obertes als museus seran, entre d'altres, els plats forts de l'esdeveniment. Voleu saber-ne més? Doncs feu una repassada a les deu propostes que recomanem que no us perdeu si voleu sumar-vos a la festa.

1. Acte inaugural. 'Diàlegs amb la història. Roma i Egipte, una fascinació mediterrània'

Diumenge 15, 12 h.
Fòrum provincial-Pretori romà-Sala del sarcòfag (2 euros)
Des de l'organització del festival s'ha apuntat que, a causa de l'èxit de l'acte de cloenda de l'edició anterior, un debat, enguany s'ha apostat per iniciar Tarraco Viva amb la mateixa activitat. El tema de reflexió és la relació entre les dues grans cultures que ha vist néixer el nostre mar Mediterrani: Roma i Egipte. Hi prendran part historiadors i comunicadors com Joaquín Ruiz de Arbulo, Enric Calpena, Luis Manuel Gonzálvez i Jesús Carruesco. Moderarà la taula Magí Seritjol, el director artístic de Tarraco Viva.
 
 

2. Audiovisual. 'Petra, la capital del desert'

Dilluns 16, 19 h / Dilluns 23, 19 h.
Antiga audiència
Una de les novetats d'enguany serà el passi de diverses peces audiovisuals en diferents espais del festival. De producció francesa, i exhibida en d'altres certàmens de l'Estat similars -s'ha projectat a Gijón i al Festival Internacional de cinema arqueològic del Bidasoa, el FICAB-, el film dedicat a Petra repassa en 80 minuts les cultures i pobles que van convertir la ciutat en la capital del regne dels nòmades, Nabateus. Posteriorment, a les 20 h, l'Antiga Audiència oferirà una altra proposta, 'A la recerca de Djehuty. Entre mòmies, tombes i jeroglífics', cita ineludible per als amants de l'exòtic Egipte.
 
 

3. Xerrada. 'Sobre la bellesa de Cleòpatra i altres mites egipcis'

Dimarts 17, 19:30 h.
Antiga audiència
La fascinació popular per l'última reina d'Egipte ha perdurat fins als nostres dies. Tenia el poder de seducció amb el qual se l'ha representat al cinema? Com era, el seu regne? Per tal de descobrir els aspectes ocults d'aquesta figura històrica, Tarraco Viva inclourà al programa d'enguany aquesta xerrada a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, en què, a més, es tractaran altres qüestions referents a l'estil de vida de l'imperi egipci. L'entrada és lliure però d'aforament limitat.
 
 

4. Visita guiada. Oficina festival-Argos, Serveis Culturals. 'Kemet, la terra negra. Homes, déus i faraons'

Dimecres 18, 18.:30 h i 19:30 h / Dijous 19, 18:30 h i 19:30 h / Divendres 20, 18:30 h i 19:30 h / Dissabte 21, 11h, 12h i 18:30 h / Diumenge 22, 11 h / Dimarts 24, 18:30 h i 19:30 h / Dimecres 25, 18:30 h i 19:30 h / Dijous 26, 18:30 h i 19:30 h / Divendres 27, 18:30 h / Dissabte 28, 11 h i 12 h.
Fòrum provincial-Pretori romà (3 euros)
Els egipcis anomenaven 'kemet' el seu país, quelcom traduït posteriorment pels egiptòlegs europeus com 'la terra negra'. S'usa també aquesta nomenclatura per referir-se a les zones de terra més fèrtils que hi havia gràcies a la proximitat amb el riu Nil. Aquestes i altres curiositats són les que es presentaran a la visita, adreçada a tots els públics (si bé s'aconsella que l'edat mínima d'accés sigui de 10 anys) i que, a més, se centrarà en la figura dels déus de la zona, els Netjeru.
 

5. Recreació. MV Arte, Argos, serveis culturals. 'Mòmia. El viatge al més enllà'

Dijous 19, 22 h / Divendres 20, 22 h / Dijous 26, 22 h / Divendres 27, 22 h / 
Fòrum provincial-Pretori romà-Sala del sarcòfag (5 euros)
Un dels plats forts de Tarraco Viva. Les recreacions històriques s'han convertit en un dels grans reclams del festival pel seu rigor i la qualitat de les seves propostes. Quan la mort arribava a una llar de l'antic Egipte, es deia que el difunt havia anat a reunir-se amb el seu 'ka'. Des d'aquell moment i durant un mínim de 70 dies s'iniciava el procés de la momificació. Familiars, sacerdots, embalsamadors, venes, resina, olis, perfums, sang i fetge eren necessaris per convertir el seu cadàver en un 'sah', una mòmia i aconseguir que el mort pogués completar el seu viatge a l'altre món.
 
 

6. Concert. Ludi Scaenici. 'Música a l'antiga Roma'

Divendres 20, 22 h / Dissabte 21, 20:30 h / Divendres 27, 22 h  
Amfiteatre romà (5 euros)
A l'antiga Roma la música formava part de la vida quotidiana tant en les cerimònies públiques com en les privades. Per a les investidures i les funcions dels magistrats romans eren indispensables les trompetes, i per a nombrosos actes religiosos i en l'àmbit privat, la música sempre hi era present. Des d'Itàlia, Ludi Scaenici (jocs romans) ens aproparà a aquella època per fer-nos descobrir els concerts que acompanyaven els moments més especials dels romans.
 

Actuació de Ludi Scaenici a Tarraco Viva 2011
 

7. Ruta. Auriga serveis culturals. 'Passejant per Tàrraco. Un passeig familiar pels espais del patrimoni mundial'

Dissabte 21, 10 h i 12 h / Diumenge 22, 10 h  i 12 h.
Punt d'inici: a les escales de l'Antiga audiència (2 euros)
Per als qui vulguin viure Tarraco Viva amb els més petits de casa, el programa del festival compta amb moltes activitats per dur-hi la canalla. Una bona manera d'iniciar-se en el món romà i conèixer en poc més d'una hora el ric patrimoni de la ciutat és aquesta proposta a càrrec d'Auriga, que de ben segur que sorprendrà també els adults amb les històries i curiositats que s'oculten entre les muralles.
 
 
 

8. Recreació. Ricardo Cagigal-JANO recreaciones históricas. 'Gladiador. El gran dia de les lluites de gladiadors'

Dissabte 21, 19 h / Diumenge 22, 12 h / Dissabte 28, 19 h / Diumenge 29, 12 h.
Parc Central (restes arqueològiques)
La companyia Ricardo Cagigal-JANO, de solvència contrastada, durà a terme diverses activitats durant la celebració del festival. Arribada de Cantàbria, l'organització fins i tot impartirà un taller per tal que els assistents puguin sentir-se legionaris romans per una estona. El cas, però, és que aquesta recreació gratuïta aproparà al públic el gran espectacle de l'Imperi: les lluites de gladiadors. Mercenaris i soldats, en lluita per mantenir-se en vida.
 
 

9. Recreació. Septimani Seniores. 'Els últims legionaris. L'exèrcit baiximperial'

Dissabte 28, 13 h / Diumenge 29, 13 h.
Jardins del Camp de Mart.
Com a resultat de les successives adaptacions a la situació de crisi constant del segle III dC i de les reformes de Dioclecià i Constantí del segle IV, l'exèrcit tardoromà sembla, a primera vista, radicalment diferent de l'exèrcit romà altimperial que tots tenim present com a exèrcit romà per excel·lència. En aquesta recreació històrica descobrirem el com i el perquè de tots aquests canvis a partir de l'explicació de la indumentària, l'equipament i l'armament dels seus soldats. A més, l'espectacle inclourà la representació dels diferents moviments militars de defensa i d'atac utilitzats pels soldats.
 

 
 

10. Gastronomia. 'Tarraco a taula. XIX Jornades gastronòmiques de cuina romana'

Del 13 al 29 de maig
Diversos espais (menús de 25 i 35 euros).
Una onzena de restaurants tarragonins s'han sumat a una nova edició d'aquestes jornades gastronòmiques amb la cultura (i la cuina) romana com a denominador comú. Qui vulgui prendre-hi part podrà degustar una cervesa elaborada amb la metodologia de l'època, tapes i plats inspirats en l'antiga Roma, aperitius i menús de diferents preus i amb la Mediterrània com a protagonista. A més, alguns dels restaurants i bars adherits a la campanya oferiran una degustació de musclos a l'estil romà que podreu regar amb vi o cervesa per 10 euros.
 
 

Més informació: 

Tarraco Viva
Del 15 al 29 de maig
Diferents espais, Tarragona

A

També et pot interessar