Foto: 

Surtdecasa

15 llibres del Camp de Tarragona per aquest Sant Jordi

Els autors ens comenten els seus darrers llibres publicats entre 2013 i 2014
Surtdecasa Camp
,
19/04/2014
Llibres

NOVEL·LA

‘Bandoler’ de Margarida Aritzeta (Cossetània Edicions)

Si coneixeu la cançó ‘El bandoler’ de Lluís Llach, ja sabreu qui és en Joan Serra ‘La Pera’, el bandoler vallenc que va morir a principis del XIX, al qual Margarida Aritzeta ha volgut dedicar la seva darrera novel·la. “A banda de la cançó de Llach, és un personatge que no tenia cap història i per això, i perquè era de Valls com jo, em va fer gràcia escriure aquest llibre que tracta el mite i la llegenda que hi ha al voltant d’aquest bandoler”, apunta l’autora. Ella mateixa relata que li va seduir que fos una persona amb dues cares, “per un costat era un personatge molt sanguinari però a l’hora molt religiós, per això quan matava a algú després sempre pregava per la seva ànima”. En la novel·la d’Aritzeta es repassa la seva trajectòria a través dels ulls d’un nen que se’n va anar amb ell a seguir els francesos.
 

‘La probabilitat Boockman’ d’Àngel-O Brunet (Arola Editors)

Una novel·la d’aventures, de misteri, d’amor i d’oblit, “ambientada en un hipotètic 1864, i dic hipotètic perquè també hi he introduit molts elements d’història-ficció”, explica Àngel-Octavi Brunet, el qual no presentava llibre des de 2011. En aquest cas, l’acció se situa entre el port de Reus-Salou, a tocar del Canal de Suchet, i explica la història de Víctor Boockman, un comissionista i corredor que acaba d’obrir un negoci d’ultramar, i al qual se li apareix un estrany miratge…  
 

‘La cuinera’ de Coia Valls (Ediciones B)

Amb una cuina com a teló de fons, la reusenca Coia Valls vol fer-nos reflexionar sobre temes com la superació, el paper de la dona durant el segle XVIII o la consideració de la cuina com a art. Justament per això l’autora ha volgut dedicar la seva nova novel·la històrica a la que considera “la cap visible de les dones anònimes que han fet de la cuina la seva vida i l'han convertit en un art”, Carme Ruscalleda. La cuinera de Sant Pol ha assenyalat que es reconeix en la protagonista de 'La cuinera' però que hi ha diferències. Diu que la Constança no té “la teranyina familiar que he tingut jo per tirar endavant el somni de ser cuinera. Ella és més valenta i aventurera”.
 

‘L’estiu de l’amor’ de Toni Orensanz (Ara Llibres)

Després de parlar sobre la Guerra Civil a 'L'Òmnibus de la mort', Toni Orensanz ens proposa que ens submergim en l'univers picassià, en concret, en un estiu que el pintor va passar a Horta de Sant Joan. El periodista falsetà reconeix que Picasso "no surt ben parat" de la novel·la perquè "estic convençut que aquell estiu va tenir un paper secundari perquè la protagonista va ser Fernande Olivier. Ell es va tancar a pintar al seu estudi i va ser la seva amant qui es va relacionar amb la gent del poble". Orensanz creu que és important contextualitzar el personatge en el temps, "l’estiu de 1909 el pintor només era conegut en determinats cercles artístics" i per això a Horta de Sant Joan "ningú té ni idea ni de qui és Picasso, ni què és el cubisme".
 

‘Tarakon 218 aC. Ibers’ de Xavier Climent (Arola Editors)

Novel·la històrica que aquest any han anomenat diversos autors locals quan els demanes que et recomanin un títol per aquest Sant Jordi. Es tracta del primer d’una sèrie de llibres que volen narrar el procés evolutiu de la ciutat de Tarragona, al llarg de vuit etapes o moments històrics. Per començar, ens situem 218 anys abans de Crist, moment en el que les tropes d’Hannibal van ubicar la seva base permanent d’operacions a l’oppidum ibera de Tarakon. Segons l’autor, arquitecte de professió, els Íbers són precisament uns grans desconeguts “perquè els romans s’ho han menjat tot”.
 

‘Llaços secrets’ de Marta Magrinyà (Cossetània Edicions)

Intriga, passions i emocions, segell inseparable de les novel·les de Marta Magrinyà. La reusenca ens sorprèn aquest Sant Jordi amb una obra que, a diferència del que ens té acostumats, té com a escenari la seva ciutat natal. Ambientada en el Reus de la postguerra, Magrinyà ha volgut descriure “com menjaven, com vivien, què pensaven, com vestien i parlaven” els reusencs de 1947. ‘Llaços secrets’ és una intrigant història de valor i amor inesperat dedicada a les persones que, “malgrat la foscor d'aquells dies, brillaven amb llum pròpia”. La trama comença quan un desconegut arriba a la ciutat despertant les sospites de tothom. Al mateix temps, un nen troba una valuosa joia dins un refugi antiaeri. Aquest fet accidental desencadenarà una situació molt perillosa que unirà dos secrets. 
 

‘Invasió súbtil’ de Guillem Latorre (Arola Editors / Centre de Lectura de Reus)

Amb l’objectiu de crear una nova mitologia reusenca i enriquir el llegat cultural de la ciutat amb nous referents, el jove periodista reusenc Guillem Latorre ha volgut donar vida al projecte ‘Invasió subtil’. La mateixa ciutat de Reus és l’encarregada de narrar aquest recorregut cronològic per la ciutat fet a través de les històries personals que s'amaguen darrere l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, el pintor Joaquim Mir, el fotoperiodista Agustí Centelles i el jazzman Lou Bennet. A més de la temàtica, l'altra innovació que presenta 'Invasió subtil' és el format multiplataforma. Latorre ha volgut complementar el llibre amb una sèrie documental de quatre capitols per Canal Reus TV i una exposició que es podrà veure al Centre de Lectura de Reus.
 

POESIA

‘Vacances’ de Magí Sunyer (Cossetània Edicions)

“Jo no hauré mort, faré vacances”. D’aquesta cita d’Ovidi Montllor sorgeix el títol del nou poemari del narrador, dramaturg, poeta i professor Magí Sunyer. Un recull de poemes on es parla de la vida, de la permanència de les persones, del desengany i dels records; on també s’homenatgen alguns amics de l’autor desapareguts com Pere Anguera o Josep A. Baixeras. 
 

‘Retrobaments. Poemes & Variacions (1971-2011)’ de Joan Giné-Masdéu (Silva Editorial)

Recull d’una bona part de la producció poètica de l’escriptor i professor falsetà Joan Giné-Masdéu que l’any 2009 va guanyar el Pin i Soler de narrativa amb l’obra ‘El genet nu’ (Columna).  "No és poesia fàcil. Tot i que té alguns poemes que semblen cançons neopopulars, la majoria contenen una arrel culte, de Riba i altres poetes simbolistes francesos", indica el seu editor.
 

‘Esferes coincidents’ de Raquel Estrada (Cossetània Edicions)

Amb aquest llibre, la seva autora vol encomanar-nos la voluntat de "normalitzar la poesia", i ho fa a través d’analitzar una mateixa realitat des de tres punts de vista: el més proper i familiar, a nivell de país entenent-lo com una suma de gent i de pobles, i amb una visió més global amb un abast mundial. “Tot i que és més intangible podem suposar que el que passa més lluny és el mateix que ens passa a nosaltres amb petites diferències”, apunta l’autora.
 

ASSAIG HISTÒRIC

‘Bombes al Priorat. L’estiu de 1938’

Llibre que recull les fotografies que el passat estiu van donar forma a l’exposició ‘Bombes al Priorat’ que es va poder veure al Castell del Vi de Falset, 75 anys després que la comarca quedés durament afectada per les bombes. Les imatges mostren alguns edificis i carrers castigats per l’aviació franquista el 29, 30 i 31 de juliol de 1938, pocs dies després de l’inici de la Batalla de l’Ebre. Una vintena de fotografies, cinc del fotoperiodista Agustí Centelles trobades a la Biblioteca Nacional de España i a l’Arxiu de la Biblioteca de Montserrat, i una quinzena més de les quals se’n desconeixen els autors.
 

‘La targeta postal a Tarragona. 100 anys d’història’ de Josep Maria Brull i Alabart (Arola Editors)

Exhaustiu catàleg que recull el conjunt de fotografies editades a la ciutat de Tarragona al llarg d'un segle. Es presenta en dos volums, en el primer s'hi poden veure a tot color les postals i observar com ha canviat Tarragona, la seva fesomia i la seva gent en aquests 100 anys. En el segon, les postals es cataloguen a través d'una completa fitxa que aplega dades com el títol, l'editor, l'impressor, les mides o la data d'edició, entre altres. 
 

RUTES

‘A peu per Tàrraco. 10 passejades i excursions’ de Rafael López-Monné, Sara Sans i Hugo Prades (Arola Editors)

Nova entrega de la col·lecció 'A peu'. En aquest cas, però, ens endinsem en l’imaginari de la Tàrraco romana amb un total de 10 rutes explicades pels mateixos habitants que van viure en aquest punt de la costa Mediterrània. Passejades per indrets tant significatius com l’Amfiteatre, la Necròpolis, el Pont del Diable, la vil·la de Centcelles o la dels Munts d’Altafulla.
 

‘Alt Camp. 17 excursions en BTT’ de BTT La Pera (Cossetània Edicions)

Ideal per descobrir els racons de l’Alt Camp i conèixer el seu ampli patrimoni monumental des de dalt de la bicicleta. De l’entorn natural de la comarca se’n destaca la seva diversitat, “de la muntanya a la plana, de paisatges selvàtics als espais més humanitzats puntejats de mostres singulars de la nostra història”, tal com es destaca en la sinopsi del llibre. 
 

INFANTIL

‘Sant Jordi i el drac. Per pintar i escriure’, ‘Ens disfressem per Carnaval’, ‘La nit màgica de Sant Joan’, ‘La calçotada’ i ‘Caga tió’ de Roger Roig i Hugo Prades (Cossetània Edicions)

Fa un any es presentaven els primers llibres d’aquesta col·lecció infantil, la primera de Cossetània, que pretén acostar les tradicions catalanes als més petits de la casa. L’escriptor Roger Roig explica que “vam voler aprofitar un personatge que formava part de la mitologia pròpia dels catalans, en aquest cas el Patufet, i el vam situar en diferents tradicions del país”. L’any passat van començar amb ‘La Mona de Pasqua’ i ‘Sant Jordi i el drac’, després han vingut sis títols més i abans d’acabar l’any esperen editar-ne tres més.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar