Foto: 

Surtdecasa
La banda barcelonina Za!.

Feztival, el festival dedicat a l'autoedició

Dissabte 11 de març es viurà la primera edició d'aquest esdeveniment, que dóna visibilitat a fanzines, microeditorials i discogràfiques independents
Salvador Miranda
,
07/03/2017
Llibres
Aquest dissabte, 11 de març, se celebra la primera edició del Feztival, Festival de Fanzines i Edició Alternativa de Tarragona, un espai on donar visibilitat a fanzines, autoedicions, microeditorials i petites discogràfiques. El certamen comptarà amb una fira d'expositors a la tarda i un triple concert a la nit: Za!, Betunizer i Zien Años.

El fanzine, o revista de fan, és definit per Viquipèdia com una "publicació periòdica feta amb pocs mitjans i de tirada reduïda que tracta de temes culturals (música, còmic, etc.) alternatius". Després d'uns anys de prevalença d'Internet i dels suports digitals, sembla que el paper i el disc estan tornant, i amb una gran activitat dels teixits alternatius, que supleixen una indústria que comença a semblar acomodada en l'mp3 i el web. Una prova d'aquest retorn al format físic és la quantitat d'esdeveniments dedicats a l'autoedició i la microedició que estan sorgint per tota la geografia peninsular. A Barcelona fa anys que funcionen el Fun Fan Fest (trobada de creatius, autors, autoeditors i petits editors de material gràfic i sonor), el Gutter Fest (fira d'autoedició i microedició) o el GRAF (orientat al còmic d'autor i l'edició independent). Fora de Catalunya trobem el Tenderete de València, el Mazoka de Vitòria o el Pumpk de Pamplona, entre molts altres.

En aquest context de retorn del paper, del disc i del do it yourself (fes-t'ho tu mateix), Tarragona viurà aquest dissabte la primera edició del Feztival, un festival dedicat a donar visibilitat al món de l'autoedició a través d'una fira d'expositors a la tarda i un concert a la nit. La fira tindrà lloc al Bar 12 Topos entre 18 i 21h. Entre els expositors hi haurà fanzines locals i de Barcelona dedicats a la música, el còmic, la il·lustració i el pensament (polític i filosòfic). També tres microeditorials: la barcelonina Borobiltxo, dedicada a les edicions de còmics, principalment internacionals; la local Kinky Comics, que s'estrena al Feztival amb un número 0; i L'Ull a la Mà, impulsada per la galeria tarragonina La Grey i que presentarà dos llibres d'artista de tirada curtíssima: 20 exemplars. I tres petites discogràfiques: Philatelia Records, del Camp de Tarragona, que edita bandes locals com The Transistor Arkestra, El Teatre Magnètic o Islandia Nunca Quema; La Fonoteca, de Barcelona, que publica vinil, però també fanzines i llibres; i Mascarpone Discos, de València, dedicada a l'edició en cinta de casset. Completaran l'oferta un taller per nens en què es farà de manera conjunta un fanzine, i la selecció musical dels discjòqueis del Club Vinil Tarragona.

  • imatge de control 1per1

A la nit, el Feztival es trasllada a la Sala Zero, on actuaran tres bandes també relacionades amb l'autoedició. Els barcelonins Za! són copropietaris del seu propi segell, Gandula, però autoeditar-se no els ha impedit girar per tots els continents; porten més de 500 concerts a Europa, Àfrica, Àsia, Oceania, Nord-amèrica i Sud-amèrica. Els valencians Betunizer, per la seva banda, graven pel segell independent BCore, però a més a més el seu cantant el propietari de Mascarpone Discos. Han gravat quatre discos, gairebé sempre destacats en les llistes dels millors de l'any per la crítica especialitzada. I tanquen el cartell els tarragonins Zien Años, amb quatre treballs autoeditats i amb els seus membres implicats en projectes com el fanzine Junkie Python, l'editorial Kinky Comics o l'organització del Feztival.

A

També et pot interessar