Foto: 

Victor Rubio

Celler Sanstravé: "Cada ampolla del nostre vi porta un poema del gran poeta i amic Joan Margarit"

Coneguem un celler familiar que porta fent vi des de 1868
Surtdecasa Camp
,
22/07/2014
Menjar i beure
La família Sans Travé porta més de 26 anys dedicant les seus esforços en tirar endavant, a banda del restaurant Cal Travé, el celler Sanstravé a Solivella. Tot i això, la família elabora el seu propi vi des de l'any 1868. Un vi que es presenta en unes ampolles on en cada etiqueta hi apareixen poemes d'un bon amic de la família, el poeta Joan Margarit. Coneguem una mica més la història d'aquesta família abocada al món de la gastronomia i del vi.

- Qui sou, quants sou i on us trobeu?
Som de les bodegues Sanstravé de Solivella i som tres: Antoni (pare), Joan Carles (fill) i Josep M. (fill), i formem part de la D.O.Conca de Barberà.

- Com i quan va néixer el celler?
El celler va néixer l'any 1987 elaborant els productes propis de les nostres vinyes, tot i que la família ja feia el seu vi des de l'any 1868.

- Per què us heu decantat per aquesta zona? Quins punts forts en destaqueu?
Creiem que és una zona molt bona i poc explotada. Destaquem la secada per una bona qualitat del raïm. Nosaltres apostem més per la qualitat que la quantitat.

- Amb quines varietats treballeu?
Doncs amb trepat, ull de llebre, cabernet, garnatxa, syrah, merlot, chardonnay i muscat.

- Quins vins elaboreu?
Elaborem vins de criança, reserves, gran reserves i fermentats en bóta (blancs i negres). Ara mateix tenim a la venda anyades de 2002, 2006, 2011 i 2012. I anualment tenim un tiratge de 25.000 ampolles de vi. 

- Quin és el secret per fer un bon vi? 
Mimar-lo des de la vinya passant per la seva maceració amb neu carbònica, fermentació controlada, fins posar-lo a fer la seva criança escollint la millor barrica, ja que uns tenen un mínim de 12 mesos (criança) i altres de 24 mesos (reserva). També tenim dos blancs (muscat i chardonnay) que es fermenten en barrica nova. I un negre (crepuscle) de Syrah i Merlot també fermentat en bóta nova limitada fent el métode Batonage durant tota lea seva fermentació i criança. 

- On es consumeixen els vostres vins? 
Tots els nostres vins són consumits a nivell nacional i alguns estrangers que venen al nostre restaurant (Cal Travé) fan la seva compra directa. Tots els vins són venuts directament, sense intermediaris, ja sigui des de el nostre restaurant o per comandes.

- Heu obtingut algun reconeixement?
Un Bacchus de plata als primers premis de la mateixa DO Conca de Barberà i un Premi Siurana també de la DO Conca de Barberà. A més, a la Guía Peñin el 'Partida dels jueus' té una puntuació de 92/100 amb una excel·lent qualitat-preu. I a Rober Parker el crepuscle i el cava estan valorats amb un 90/100. 

- Presenteu les ampolles d’alguna manera especial?
Les ampolles són especials per si soles. Cada vi porta un poema d'un gran poeta i amic nostre, Joan Margarit (Premi Nacional de poesía entre altres). Cada poema està fet a propòsit pel vi que hi ha a l'ampolla. 

- Quines activitats feu per promocionar els vostres vins?
Nosaltres només podem assistir a la fira Reus Viu el Vi, ja que és perfecte per l'horari (tots treballem al restaurant: cuiner, reboster i somelier), i a l'hora de la fira ja hem acabat del servei. A més, sempre que un client vol, fem visita i tast al nostre celler amb molt de gust, tot i que hem de concretar horari fora del torn del restaurant. 

- Com veieu l’estat de salut dels vins catalans? 
Que milloren molt i la gent cada cop ho fa millor. 

- Objectius pel futur?
Sempre millorar amb qualitat. Sense pressa per treure el vi deixant-lo fer tot el procés abans de la seva venda per obtenir un bon producte.

A

També et pot interessar