Vins de Pedra

Foto: 

Víctor Rubio

Celler Vins de Pedra: "El millor reconeixement és veure la gent gaudir dels teus vins"

Coneixem la feina i la història d'aquest celler ubicat a Montblanc
Surtdecasa Camp
,
03/09/2014
Menjar i beure
Passió, constància i perseverança. Aquests són els pilars que defineixen la feina i la gent que hi ha darrere del Celler Vins de Pedra, un petit celler familiar situat a la capital de la Conca de Barberà que, a poc a poc, i a base d'una feina constant i un amor incondicional pel vi, s'ha anat fent més i més gran. Per conèixer millor tot el que hi ha darrere parlem amb la persona que està al capdavant d'aquest celler de Montblanc, la Marta Pedra.

- Qui sou, quants sou i on us trobeu?
Vins de Pedra és un projecte personal. Un projecte jove i dinàmic, fruit de l’esforç i la meva il·lusió, ubicat a la vila de Montblanc.

- Com i quan va néixer el celler?
El meu besavi era enòleg, corria pels cellers tastant una bota d’aquí i d’allà. Aquesta passió es va anar transmetent de generació en generació. Ara fa 32 anys, els pares i tiets van comprar una finca on hi havia hagut vinya però que havia estat arrencada. Van replantar la finca i a poc a poc van anar estenent la plantació fins a 25 hectàrees. Ja de petita hi corria, i d’una forma molt natural vaig decidir estudiar Enginyeria Agrònoma. És a la universitat on conec la meva parella, en Josep. Ell també és elaborador, ara farà uns 8 anys que elaboren vins a l’Empordà: Celler *lavinyeta. És el 2010 quan vaig decidir retornar a la Conca per elaborar vins de les terres de la família. I és així com neix Vins de Pedra.

- Per què us heu decantat per aquesta zona? Quins punts forts en destaqueu?
Apostem per la Conca perquè creiem que és una terra esplèndida per fer bons vins i amb l’esforç de tots els elaboradors segur que tindrà el reconeixement que es mereix. Els vins que s’estan fent a la comarca són de primer nivell. Hi ha una varietat que la distingeix: el trepat. Hem d’apostar per aquest petit tresor que té la Conca. Poques zones tenen varietats tan singulars com aquesta. La lleugeresa i subtilesa que té, típica de varietats de climes més frescos, és un element que hem d’explotar. Les característiques d’aquesta varietat són un actiu que no es troba en la majoria de varietats mediterrànies.

- Amb quines varietats treballeu?
Trepat, ull de llebre, garnatxa negra, merlot, cabernet sauvignon i chardonnay.

- Quins vins elaboreu? 
Els vins que elaborem ara mateix són:
· LA MUSA, amb 12 mesos d’envelliment en botes noves, és un cupatge de merlot i cabernet. Elegant i intens, pensat per a gaudir a la taula amb un bon àpat.
· L’ORNI, és un monovarietal de chardonnay atípic, elaborat amb la técnica del battonage amb les lies fines. Té una alta intensitat aromàtica i petites sensacions càlides molt agradables. Idoni per acompanyar arrossades o taules de formatges.
· TREMPAT, és el nostre trepat. És la última novetat del celler. Fresc, gulós, subtil i delicat. Nas sorprenent, amb notes de pètals de rosa, maduixes silvestres i pebres negres. Ideal per a pendre’l a copes.

Al mercat tenim la nostra tercera anyada de La Musa. La nostra producció és petita. Varem començar amb unes 3.000 ampolles que sortien l’abril del 2012 i hem anat creixent a poc a poc fins les 8.000 d’aquest any. Tenim la intenció d’anar creixent sense pressa però amb pas ferm.

- Quin és el secret per fer un bon vi?
La vinya, sens dubte.

- On es consumeixen els vostres vins? Mercat català o estranger?
Els Vins de Pedra es troben ja en bona part de les comarques catalanes i fins i tot en alguns països foranis. Els vins estan tenint bona acceptació a països com Anglaterra, Suïssa, Bèlgica, EUA i Japó.

- Heu obtingut algun reconeixement?
El millor reconeixement es veure la gent gaudir dels teus vins.

- Presenteu les ampolles d’alguna manera especial?
Les etiquetes són obres del meu tiet Victor Pedra, pintor i escultor. La dona voluminosa i núa és la figura principal en tota l’obra acompanyada d’animals. D’aquí les figures de les etiquetes. Canviem l’etiqueta cada any sempre conservant la iconografía, però representats amb un estil plàstic diferent. Tractem els vins com si fossin peces úniques.

- Quines activitats feu per promocionar els vostres vins?
Participem en fires, maridatges, presentacions, organitzem tastos. Apostem per l’enoturisme. Volem sumar la nostra feina a les iniciatives que ja s’estan portant a la comarca. Tenim una vila preciosa i ens agradaria que els nostres vins fossin un motiu més per apropar-s’hi.

- Com veieu l’estat de salut dels vins catalans?
Bona! Tot i que queda molta feina per fer, el nostre mercat natural s’està sensibilitzant pels nostres productes. Sentir-se estimat a casa no té preu.

- Objectius pel futur?
Constància i perseverança. Crec que tenim un bon futur per davant. Estem convençuts que la feina que està fent la Denominació d’Origen i els cellers està en una bona línia. Només ens toca seguir treballant i treballant. El camí és llarg i feixuc però el plaer no està en arribar a una fita sinó en gaudir del dia a dia.

A

També et pot interessar