El calçot: la ceba més famosa del món

Aquest diumenge 26 Valls inaugura la temporada amb la 33a Gran Festa de la Calçotada
Surtdecasa Camp
,
22/01/2014
Menjar i beure

Si per algun aliment en particular podem ser coneguts al Camp de Tarragona és pel calçot. Aquesta ceba tan coneguda pels d'aquí, i tan curiosa pels forasters, és sens dubte la perla alimentícia de Valls, la capital mundial del calçot. I precisament, durant aquests mesos d'hivern és quan guanyen més protagonisme que mai. Tornen les calçotades!!

Amb la família o amb la colla d'amics, les calçotades ja són un ritual i una bona excusa per reunir-se: quedar a mig matí per començar a preparar la llenya; netejar els calçots i cap al foc; embolicar-los en paper de diari per mantenir-los calents mentre amb les brases comencem a fer la carn i el pa torrat; i quan ho tenim tot llest, i després d'atipar-nos fent el vermut, tothom a taula. Ennegrir-nos les mans; intentar embrutar la cara a algú amb els dits negres; riure, xerrar i atipar-se de calçots i carn a més no poder. Així són les calçotades.

Any rere any, i ja en van 33, la capital de l'Alt Camp viu la Gran Festa de la Calçotada que es pren com a referència per donar el tret de sortida a la temporada dels calçots i de les calçotades arreu de Catalunya. Un esdeveniment que atreu curiosos de tots els racons del país, per viure en primera persona una festa molt especial per a totes les vallenques i vallencs.

La d'aquest any, com dèiem, serà la 33a festa i ja es podrà començar a viure el dissabte 25 amb les més de 100 paradetes del Mercat de la calçotada, alimentació i artesania popular al passeig de l'Estació. Però el dia gran és diumenge, quan a partir de les 10:30h. a la plaça del Blat arrencarà el XXVII Concurs de cultivadors de calçots, on tots els cultivadors que ho vulguin podran exposar el seu millor manat de calçots. A més a la mateixa hora, també tindrà lloc el XXIII Concurs de salsa de calçotada, amb la presentació de mig litre de salsa per participant. 

L'atracció principal

Però l'acte principal i més atractiu pel públic és el XXIX Concurs de menjar calçots, que se celebra a la 13:00h. a la Plaça El Pati. Aquí els més golafres hauran de demostrar tenir un estómac a prova de calçots, i endrapar-ne el màxim possible per proclamar-se campions. Tot un show que anirà acompanyat de l'actuació de les Colles Jove i Vella dels Xiquets de Valls i els seus pilars.

Un cop acabats els concursos, hi haurà la tradicional degustació popular de la calçotada a les places de la Zeta i de l'Oli, on els visitants podran comprar un dels 5.000 packs que hi haurà a la venta amb: 12 calçots, terrina amb salsa, vi de Valls, pa, pitet de roba i taronja, per un preu de 8 euros. És a dir, que es podrien arribar a consumir uns 60.000 calçots!

Ah, i si voleu provar d'elaborar la típica salsa de calçotada de Valls a casa, aquests són els ingredients:

- 100 gr. d'ametlles torrades
- 30 gr. d'avellanes torrades
- 4 o 5 tomàquets vermells escalivats
- 1 cabeça d'alls escalivats
- 80 cl. d'oli d'oliva de Valls
- 1/2 gotet de vinagre
- 1 pebrot sec o pebre vermell dolç
- Julivert
- Sal

Bon profit i visca el calçot!

--

33a Gran Festa de la Calçotada
Diumenge 26 de gener
Valls

A

També et pot interessar