Mirar enrere sense gaire nostàlgia

Jabier Muguruza visitarà el dijous 13 Cal Massó de Reus presentant ‘Beste hogei’
Surtdecasa Camp
,
10/03/2014
Música

Pels que rondem la trentena, sentir o llegir el cognom Muguruza ens desperta certa simpatia. Sobretot perquè ens l’acostumàvem a trobar als discos de Kortatu o Negu Gorriak que ens van acompanyar a molts de nosaltres durant l’adolescència. En aquell cas, els noms propis eren els de Fermín i Íñigo però paral·lelament a la carrera musical dels seus germans petits, Jabier Muguruza va començar la seva pròpia de cantautor. D’això ja fa 20 anys i és just el que celebra amb el títol del seu últim disc ‘Beste hogei’ ('Uns altres vint').

Aquest és el temps que porta fent cançó d’autor, però la seva carrera musical va començar una mica abans. Des que va agafar un acordió als 5 anys, la vida l'ha portat a col·laborar amb multitud de grups i cantautors. Va formar part de Les Mecaniciens i Joxe Ripiau. Va col·laborar amb algunes de les formacions més notables del considerat “rock radical basc” com Kortatu (amb els seus germans), Zarama o Delirium Tremens.

A més, no ha deixat de participar en discos col·lectius o en homenatges músico-literaris a gent com Jackson Browne, Joseba Sarrionandia, Mikel Errazkin, Leonard Cohen o Maria-Mercè Marçal entre d'altres. Jabier sempre ha estat estretament lligat a la lletra escrita i és autor de 9 llibres: 7 d'infantils i 2 per públic adult.

Al llarg d’aquests 20 anys com a cantautor, Jabier ha enregistrat 12 discos i ha ofert més de 500 concerts per tot el món a banda de participar en innombrables col·laboracions. Una carrera intensament productiva que l'ha convertit en un dels cantautors més reputats del Pais Basc. Una camí forjat a base de perseverança i sensibilitat. Amb el valor afegit de confeccionar música plàcida per a temps convulsos i ràpids i, a més, fer-ho de forma intimista i sense necessitat d’alçar la veu.

 

 

 

 

‘Beste hogei’, recapitular i avançar

Per músics de l’alçada de Jabier Muguruza, amb un bon grapat d’anys i experiències a l’esquena, es fa inevitable fer un repàs per veure que ha deparat el camí fins arribar al present. Tot i això, ha volgut evitar el magnetisme de la nostàlgia i oferir un repetori de 10 cançons noves deixant veure que hi ha molta feina feta però que encara en queda molta més per fer.

Un disc amb poemes d’amics com Harkaitz Cano, Iñaki Irazu, Xabier Lete, Lourdes Oñederra o Bernardo Ataxaga entre d’altres. Textos que ens parlen de racons de ciutats, de gent amb noms propis, de la por o de la soledat.

Musicalment, per aquesta nova aventura, Jabier s’ha envoltat de músics habituals com Mikel Azpiroz (piano) o la cantant Mireia Otzarinjauregi però també hi han col·laborat la cantant Uxia, el Gorka Benítez (saxo), Josepa Tapia (acordió), Xabi Zeberio (violí) o Chris Kase (trompeta).

Si us acosteu a Cal Massó el proper dijous podreu desgustar una mica d’aquesta sensiblitat i el saber fer que dóna la veterania i, si voleu, desitjar-li uns altres vint anys tan productius.

--

Jabier Muguruza
Dijous 13 de març a les 22:00h.
Reus, Centre d'Art Cal Massó

A

També et pot interessar