Foto: 

El Terrer (cedida)
Festival Terrer 2019

Els 4 elements essencials del Terrer 2020

Música, vi, paisatge i cultura s’uniran l’últim cap de setmana de setembre i el primer d’octubre al Priorat
Arnau Martínez
,
16/09/2020
Música
L’enòloga Sara Pérez, qui ha escrit el pregó d’enguany del festival Terrer, diu de la resiliència que “ens permet surar, rebel·lar-nos, reivindicar i arribar en aquesta illa que és el Terrer i que apareix després del naufragi cultural”. I és que des de fa quatre anys, amb l’arribada de la tardor al Priorat, s’obre pas un maridatge molt especial sota el paraigua del Festival Terrer Priorat. Enguany ho fa enmig d’una pandèmia que ha evidenciat els valors intrínsecs de la cultura i de les zones rurals, tantes vegades menystingudes, però que són el cavall de batalla del Terrer. Aquest 2020, aquesta illa de la qual parlava la Sara Pérez, és més essencial que mai gràcies als quatre elements que fan singular el festival: la música, el vi, el paisatge i la cultura.

1. La música, espai de trobada de les cultures del Mediterrani
Guillem Roma, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic o Núria Graham són alguns dels artistes del cartell d’aquesta quarta edició. Al Terrer no espereu trobar-hi música mainstream, és música d’autor, amb artistes dels Països Catalans. “És un espai de trobada de les cultures del Mediterrani”, defineix el director del festival, Blai Rosés. Tot i aquest apunt inicial, els artistes són molt diferents: diversitat d’estils i de propostes. Des del folk d’Heura Gaya, Carles Belda & Jaume Arnella o Biel Majoral, fins a la música més contemporània i experimental de Los Sara Fontán o Carles Viarnés. Sense oblidar l'univers de guitarres, distorsions, reverbs, ecos i delays dels components de Súper Gegant o la música feta poesia de Raquel Lúa. També el folk-fusió d’Escarteen Sisters o la unió de la música clàssica i la moderna de Magalí Sare.

2. El vi, el gust de la terra i el vent
Els vins de la DO Priorat i DO Montsant expliquen una manera de fer i de ser, un model concret de pagesia que respecta els valors ambientals i paisatgístics del lloc. Aquests vins són un altre element essencial del festival. “El vi és l’element que millor representa un territori”, diu Rosés. En cada espectacle del Terrer, cooperatives i cellers ofereixen els seus vins per tal de fer un tast. Els assistents podran omplir les copes d’aquells vins que, en tastar-los, sentiran el gust de la terra i els hi explicaran maneres de fer que han passat de generació en generació.

  • imatge de control 1per1

 

Carles Belda & Jaume Arnella
3. El paisatge, un Terrer a l'aire lliure
En aquesta edició, a causa de la pandèmia, es deixarà una mica de banda l’arquitectura, un dels cavalls de batalla del Terrer, per apostar pel paisatge. “La gran decisió de la pandèmia és que el festival serà a l’aire lliure”, explica el responsable. El concert d’Escarteen Sisters i Guillem Roma es farà al Castell de Siurana; el de Magalí Sales al mirador dels Guiamets; Biel Majoral tindrà d’escenari el camp d’esports de la Febró, en mig de les Muntanyes de Prades o Carles Viarnés a la Cartoixa d’Escaladei.  El Priorat és un paisatge que no s’ha explotat de manera agressiva, que s’ha cultivat i el Terrer pot ser una bona ocasió per redescobrir la comarca. Tot i això, els que vulguin contemplar la virtuositat arquitectònica, ho podran fer durant el concert inaugural de Súper Gegant i Núria Graham al Mas de Sant Marcel. És un mas històric de Cornudella de Montsant, del segle XIV, que es va abandonar amb la crisi i ara s’està recuperant. Una experiència del tot exclusiva. 

4. La cultura autèntica en petit format
La quarta edició del Terrer arriba en mig d’una pandèmia i, amb aquestes dificultats afegides, els impulsors no han dubtat en tirar-lo endavant. Perquè la cultura és segura i també és possible en entorns rurals. “El Terrer ja eren espectacles de petit format, amb el públic assegut”, apunta Rosés.  Al cap i a la fi, “el Terrer és un aparador d’allò que ja passa cada dia al Priorat”, diu Blai Rosés. Ara, només cal confiar-hi i practicar les últimes paraules de la pregonera d’enguany: “Si no fóssim rebels ens quedaríem a casa i no ens arriscaríem a sortir als carrers a gaudir de músiques d’arreu i de vi nostrat que ens faran somiar, repensar, projectar, resistir, caminar pels marges i, en definitiva, viure en llibertat.”

Més informació: 

A

També et pot interessar