Jornades IDEA 2016

Foto: 

Surtdecasa

Jornades IDEA, 12 projectes amb disseny

Es presentaran en el marc de les Jornades IDEA per connectar dissenyadors i empresaris, el 6 i 7 d’octubre a Igualada
Marta Carles
,
03/10/2016
Activa't
Diuen que el disseny no és només allò que es veu per fora, sinó també la funció que aporta l’objecte dissenyat. Una impressora 3D, una màquina per obtenir aigua a l’Àfrica, un sistema per construir habitatges a baix cost, etc. Tots són projectes i metodologies de treball innovadores que han estat dissenyades per a millorar el desenvolupament industrial. Són per tant, dissenys que aporten una funció. Sota aquest concepte es desenvoluparan les Jornades IDEA (Igualada Disseny En Acció), dos dies en què disseny i industria es trobaran a través de presentacions de projectes i de sessions de treball o workshops. El 6 i 7 d’octubre Igualada serà la seu del disseny!
"Hem buscat ponents de primer nivell del disseny i la innovació de diferents àmbits"

 “Fer divulgació sobre els valors que el disseny i la innovació poden aportar a l’industria”. Aquest és l’objectiu de la segona edició de les Jornades IDEA, que un any més organitza l’associació disseny=igualada. Seran dos dies en que es posaran en contacte professionals del disseny amb industrials, promotors i inversors, per identificar una diversificació de l’activitat productiva i fins i tot crear noves oportunitats de negoci. Aquest any IDEA ha canviat el format per apropar el projecte al públic. “Enguany té un format més divulgatiu, amb ponències de curta durada on el dissenyador podrà explicar el contingut de la seva exposició a un grup reduït d’empresaris o industrials amb la possibilitat d’obrir posteriorment un debat conjunt”, explica Pep Valls, un dels organitzadors.

D’una banda es faran workshops o sessions de treball on dissenyadors i/o estudiants participaran en un projecte real que proposa una empresa determinada. Seràn tres workshops: un a l’entorn del motor, un segon sobre la pell i el tercer al voltant del metall. I de l’altra banda, tindran lloc els pitchings o presentacions de projectes. “Hem buscat ponents de primer nivell del disseny i la innovació de diferents àmbits, per tal de poder oferir un ventall ampli de possibilitats que pugui interessar a diferents col·lectius empresarials”, explica Pep Valls.

  • imatge de control 1per1

12 projectes, 6 amb ADN anoienc
En total s’han programat 12 pitchings d’àmbits molt diferents. Des de projectes innovadors en el món de l’ortodòncia infantil i centres mèdics, fins a mobiliari urbà, de decoració, per a recent nascuts, entre altres. La meitat dels projectes són de dissenyadors i empresaris de la comarca de l’Anoia.
 


1. Fabricació digital
Makers Igualada exposarà com les impressions 3D revolucionaran el procés de producció dels objectes. Segons Carles Bas, “aquesta tecnologia es notarà en la personalització dels productes a consumir, i servirà per a produccions no massives, ja sigui per fer prototips o per a series curtes de fabricació on no surt a compte realitzar un motlle”. La fabricació additiva ja està entrant en els sectors industrials més tradicionals, amb la investigació del que els pot aportar aquesta tecnologia, i des de Makers Igualada asseguren que “el sector creix anualment a un ritme d’un 20% però encara hi ha molt de camp per recórrer”. Segons aquesta empresa amb seu a Igualada, “la tecnologia additiva no tindrà límits, i si en té, les limitacions les posarà l’economia i el mercat”.
 


2. L’estètica i els ous, com a fil conductor del disseny d’una carta
David Andrés, xef del restaurant Somiatruites d’Igualada donarà a conèixer com els ous han estat l’element que distingeix el negoci. Segons el cuiner, perquè un munt de plats esdevinguin una carta i determinin la identitat d’un restaurant han d’estar lligats per un fil conductor. El fil conductor del seu restaurant, el Somiatruites, són els ous. Andrés és el millor cuiner jove d’Espanya i Portugal per segona vegada consecutiva i opta a ser el millor del món.
 


3. Projecte TORU

L’empresari i dissenyador Jordi Ribaudí, de l’Estudi Ribaudí, presentarà una iniciativa que porta al cap des de fa vint-i-cinc anys i que ara, amb el seu estudi situat al barri del Rec i la proximitat amb els blanquers, ha arribat el moment de fer-la realitat. Es tracta del projecte TORU que pretén dissenyar i fabricar mobiliari a partir de pell de les adoberies de la ciutat. La novetat d’aquest projecte es troba en la proximitat entre el dissenyador i els fabricants. Segons Ribaudí “tenir les adoberies al costat de l’estudi em dóna la possibilitat d’entendre i controlar el procés pel que passa la pell que necessito. Tinc més possibilitats d’investigar amb el material de les que tenen altres empreses que fan els encàrrecs a distància”. La idea és desenvolupar tot el procés productiu a la capital de la comarca anoienca.
 


4. Cada dia és el Dia del Medi Ambient
Pol Merino, de la start-up Biprocel ubicada al Centre d'Innovació Anoia, presentarà com un procés biotecnològic patentat per ells permet reciclar els residus de diferents qualitats de paper, i proporcionar un material final de qualitat regular i constant. L’objectiu del projecte és col·laborar amb les empreses i entitats que generen residus cel·lulòsics: diaris, revistes, cartró, plàstic dels llots procedents de la fàbrica de paper, etc., per obtenir un material reciclat i reciclable a través d’un procés biotecnològic no contaminant.
 


5. SmartLiving
Oferir un lloc on viure assequible, molt inferior al preu del mercat. Aquest és la finalitat que busca l’Equip Xavier Claramunt amb el disseny de l’SmartLiving. Es tracta d’una iniciativa que integra tots els processos necessaris per a fer realitat un habitatge de nova construcció, des del solar fins a la venda final. Identifica els punts forts de les eines existents en el sector de la construcció i proposa un sistema per aconseguir habitatge assequible.
 


6. El sol, un aliat contra la pobresa
Seinetech, de l’igualadí Josep Margets, presentarà una idea que supera l’àmbit local ja que pretén ser una eina pensada per a poblats africans per acabar amb la pobresa gràcies al sol. El sistema s’acciona amb l’energia solar i permet bombejar les aigües subterrànies i de superfície per a irrigació o aigua de boca. Aquest mateix sistema també permet moldre grans secs per a obtenir farina per a ús comestible.

 

Els altres pitchings programats són: Ziving: quan anar al dentista ja no fa por als nens (Rexplora); Disseny singular en l’entorn urbà (Escofet); Tres exemples de producte Marsical (Mariscal); 10 màximes del disseny per la competitivitat i la generació de valor (Lúcid Design Agency); e-Health: el futur ja és aquí (Carrera Design); Snör, del concepte a l’objecte (Groc Design).

Els pitchings tindran lloc a l’Adoberia Bella del Barri del Rec d’Igualada, es faran davant d’un grup reduït, entre 5 i 10 participants, per tal de facilitar l’intercanvi i la comunicació entre les dues parts. Les inscripcions es poden realitzar a través del web: www.ideaigualada.cat.

 

A

També et pot interessar