Detall d'època de la màquina de tren

Foto: 

Cedida

La Fira del Vapor vol ser referent en la recreació històrica de la industrialització

Sant Vicenç de Castellet es vesteix d'època el 4 i 5 de juny per celebrar la 8ª Fira del Vapor
Surtdecasa Centre
,
29/05/2016
Entorn
Fa poc més d'un segle, Sant Vicenç de Castellet vivia canvis estructurals profunds. La implantació de la primera màquina de vapor i l'aflorament de la vida associativa van transformar el municipi. Quins costums tenia la gent d'aquesta època? Com es vivia durant les hores a la fàbrica o durant els caps de setmana, pels carrers i locals del poble? De quina forma anaven vestits? Quins plats es cuinaven? Com vivien l'oci? La regidora i presidenta de la comissió de la Fira del Vapor, Sílvia Vila ens explica alguns detalls d'aquesta recreació històrica que enguany celebra la seva 8ª edició.
Sílvia Vila: “La Fira del Vapor és una celebració de la vida associativa”

La celebració d'un context històric
Provinent d'una població eminentment agrícola, Sant Vicenç de Castellet s'erigeix com a poble, com a recer dels habitants de masos i de petites viles veïnes, en el moment en què s'instal·la l'any 1860 la primera màquina de vapor al municipi, gràcies a les obres de la línia del ferrocarril Barcelona – Saragossa. Des d'aquell moment i fins el 1930 el municipi no pararà de créixer en nombre d'habitants, en quantitat d'iniciatives empresarials tèxtils i en la diversificació de la seva economia -comerç local, sector serveis, aparició de cafès, sales de joc i locals d'oci -, un conjunt de fets que van canviar el poble, transportant-lo de ple a la modernitat.

Detall del pont del ferrocarril sobre el riu Llobregat / Imatge: Cedida
És en motiu d'aquesta època daurada que els habitants de Sant Vicenç de Castellet celebren des de fa 8 edicions la Fira del Vapor. El proper cap de setmana del 4 i 5 de juny, tot el poble es desplaçarà en el temps per recordar, reviure i celebrar l'època daurada del noucentisme des de la vessant més lúdica i atractiva de l'època: les hores a la sala de ball, les cercaviles, el teatre al carrer i tots els canvis socials que van provocar el lliure associacionisme, com van ser per exemple, l'aparició de la Societat Coral l’Estrella, l’Ateneu Sant Vicenç de Castellet o ja més endavant, l’Agrupació Sardanista.
“Fa 8 anys que la UBIC del municipi va iniciar aquesta fira, a mig camí entre la celebració de les arrels del poble i el reclam turístic. Des d'aleshores no ha fet més que créixer, tant en les activitats com en la organització,” explica la Sílvia Vila.

Detall del cartell d'enguany, la primera banda de música del municipi / Imatge: Cedida

La gastronomia, l'espectacle i la representació
Durant tot el cap de setmana, des de les 10h fins a les 20h del vespre, el mercat de la fira oferirà degustacions de formatges i embotits, dolços, caramels. No hi faltaran activitats per a tota la família en tots els formats possibles: jocs tradicionals, passacarrers, escenificacions de recreacions històriques, carrers engalanats amb motius florals, tallers-concert de dansa tradicional i un espai reservat a les actuacions de les entitats locals perquè segons la presidenta de la comissió: “entenem que la Fira del Vapor és una celebració de la vida associativa”.
El dissabte a les 18h es donarà el tret de sortida de la 8ª Fira del Vapor amb la interpretació de l'himne de Sant Vicenç 'El bagul de la memòria', la projecció de curtmetratges i el recital de poemes del poemari 'La Fàbrica', de Miquel Martí i Pol. La lírica donarà pas a la narració amb les rondalles del bandoler Capa Blanca, els tres dimonis del Daví o el turó de les nou cabres, entre molts altres contes.
I com a plat fort del dissabte  es representarà un fragment recuperat d'un espectacle d'època, 'Els Esquellots', una sàtira costumista que retrata la moral estricta de l'època, encarnada per dos vidus, un home i una dona que volen reprendre la seva vida sentimental casant-se contra l'oposició veïnal, que equipada amb esquelles i cassoles manifestarà el seu desacord amb un monumental sarau. “Els restaurants del poble cuinaran tapes i menú de l'època. Després de l'obra hi haurà sopar popular, el Tasts del Vapor, botifarrada amb mongetes i pa amb tomàquet, amenitzat amb cançons de taverna de la banda Ballaveu” subratllen des de la comissió.
La jornada acabarà després de l'actuació de la Cobla mediterrània, amb el Ball del Fanalet. “Gairebé tota l'agenda la conformen actes protagonitzats per santvicentins -ens assenyala la regidora-. Per exemple, fins l'any passat tothom es feia el vestit a partir de patrons que penjàvem a la xarxa. Aquest és el primer any en què s'ha organitzat un curs de patronatge uns mesos abans, que ha reunit a totes les modistes del municipi i gent interessada en confeccionar-se les peces de roba. El poble s'ha bolcat en aquesta festa”.

La moda és un reflex dels canvis econòmics que va viure la població / Imatge: Cedida
El diumenge es podrà assistir a la mostra d'oficis tradicionals de la mà d'artesans locals, escoltar la 'Missa Brevis' de Joseph Haydn en llengua llatina, degustar un tast de vins de la DO Pla de Bages i durant l'hora del vermut, al Teatre Societat Coral l'Estrella no hi faltarà l'espectacle. Teatre, música i màgia es combinaran amb el concert de folk de Pep Lizandra i Elies Porter i les actuacions a l'aire lliure de la cia Qüestió de 4. L'actuació de l'Esbart Dansaire Santvicentí obrirà les actuacions de la tarda, que continuaran amb la cercavila i el 'Projecte Teixidores' d'Artescena social, amb l'obra 'Soroll de telers', una reflexió posada en escena per mostrar com vivien les dones aquest període de canvis socials i econòmics, de quina forma es vivia la dignitat en el treball.
La Fira del Vapor clourà aquesta 8ª edició precedida del premiat espectacle de circ 'Esquerdes', de la cia Hotel iocandi, que a mig camí de la comèdia i la nostàlgia, a partir de la mímica, les acrobàcies i la música plantejarà respondre a la pregunta: què hi queda de nosaltres als espais on hem viscut?

Més informació: 

A

També et pot interessar