Àngels Freixanet

Foto: 

Cedida

Àngels Freixanet: “Tot artista té el seu material essencial. El meu és el ferro viscut”

L'artista moianesa exposarà 'On l'emoció et porti' al recinte universitari de Manresa durant la Festa de la Llum
Albert Compte Riba
,
09/02/2017
Arts
Àngels Freixanet, nascuda a Moià, viu i treballa a Manresa. Amb una dilatada carrera com a escultora, la Fundació Universitària del Bages, entitat administradora de la Festa de la Llum 2017, l'ha convidat a exposar una retrospectiva del seu treball al recinte universitari, on es podrà contemplar sota el títol 'On l'emoció et porti', una col·lecció de 25 peces, entre les quals destaquen l'escenografia del 'Retaule de la Llum', obra produïda per l'Orfeó Manresà en el centenari de la Festa de la Llum del 2001 i tres peces inèdites de l'artista moianesa.
“En un plafó també es pot plasmar tota la dimensió d’una escultura; així com un quadre amb collages o relleus és una pintura”

- Exposaràs 25 peces al recinte universitari, de les quals 3 són inèdites. Quines són? Quins elements i missatge hi has treballat o hi podrem llegir?
Pel que fa a les noves escultures n’hi ha tres, una és un mandala que porta per títol 'Mirada constant', l´altra té la forma d´un paper rebregat, amb el mateix nom. La tercera es titula 'Onatge'. A totes hi he treballat més el color, les dues últimes són de ferro reciclat i la Mandala té altres materials; crec que amb el color amb aquestes escultures hi dono més visibilitat o si més no, això és el que he intentat.

- Vas tardar molt de temps en incloure el color a les teves escultures. Per què?
El color pintat no el vaig incloure al principi en les meves escultures, perquè els mateixos colors del ferro reciclat ja m´agradaven el suficient i no veia la necessitat de modificar-lo.

  • imatge de control 1per1

'Paper rebregat' d'Àngels Freixanet | Font: Àngels Freixanet

- Crees sèries d'escultures a partir d'objectes quotidians, com la sèrie de llibreries. Quina recerca practiques en aquest exercici?
En aquestes 25 peces n´he fet una tria especialment per aquest recinte de la universitat. Llavors hi he portat 8 llibres i una llibreria i crec que el missatge així està ben clar. Son fetes en diferents anys, perquè son temes que no he deixat mai de considerar.

- I també sèries a partir d'objectes que representen idees o pensaments abstractes, com els tòtems. Quina altra recerca practiques aquí?
Et diré que hi he portat la sèrie de mandales, que fan referència a la simbologia de roda de la vida que transmeten i que em penso que s'ajusta a la tasca de la Clínica Universitària.

- Consideres que la sèrie d'escultures murals són una aproximació a l'art pictòric?
En aquesta exposició no hi he portat cap escultura mural, però penso que en un plafó també es pot plasmar tota la dimensió d’una escultura; així com un quadre amb collages o relleus és una pintura. Jo vaig començar pintant olis i encara pinto, alhora que també faig gravat. Les escultures de paret sobre superfícies pintades no estan lluny d´aquesta proposta. Crec que es nota que formen un tot amb la resta de la meva obra.

'Llibre del Consolat de Mar', d'Àngels Freixanet | Font: Àngels Freixanet

- Per què el ferro i no el plom, per exemple?
Sóc de l´opinió de que tot artista té el seu material essencial. El meu és el ferro viscut, que és amb el que em sento més còmode, encara que he treballat amb altres materials que m´han ajudat a sumar possibilitats.

- T'has plantejat mai crear peces de mobiliari reproduïbles com en un moment es va fer a la Bauhaus?
De moment, jo en gaudeixo i crec que qui els té aprecia molt posseir un moble únic, diferent dels models convencionals. He fet molts mobles-escultura, sempre personalitzats, encara que a vegades han estat series senceres, el mobiliari també és un estil constant en les meves escultures per conviure.

- A part de les tres peces inèdites que podrem veure al recinte universitari, estàs treballant en algun altre projecte? Quin?
Més que en projectes, jo treballo contínuament, i els temes i les formes les vaig trobant en el transcurs de la feina quotidiana.

A

També et pot interessar