Adam Majó, Comissionat del Centre Històric de Manresa

Foto: 

Cedida

Adam Majó: “M’interessa mostrar el Centre Històric de Manresa des de perspectives no habituals”

El Comissionat del Centre Històric articula poesia i entorn urbà amb el 'Saltaterrats'
Albert Compte Riba
,
10/02/2017
Entorn
Nascut de la inquietud de tres activistes culturals, el Xavier Giol, l'Anna Roca i l'Adam Majó, el 'Saltaterrats' celebra aquests cap de setmana una nova edició, després de l'èxit de la primera convocatòria, on vora un centenar de persones van gaudir d'una vesprada de poesia, música, entorn urbà i paisatge des de l'alçada privilegiada dels terrats d'alguns dels edificis més singulars de la capital bagenca. Per aquest dissabte, la segona trobada mostrarà jardins i patis amagats del Barri Antic de Manresa en quatre estacions o parades on es podran escoltar els versos de la Zulima Martínez, el Carles Morell, l'Elena Sixto i l'Enric de Tierz. El Comissionat del Centre Històric de Manresa, conduït per l'Adam Majó és l'organisme municipal responsable de gestionar i oferir les garanties perquè esdeveniments com aquest es puguin dur a terme.

- 'Ni Barça ni Madrid! Barri Antic!' El Barri Antic de Manresa tenia equip de futbol propi?
Sí, el Futbol Club Barri Antic. Va estar en competició dues o tres temporades, a finals dels 90.

- Ocupes la figura de comissionat del Barri Antic. Quines tasques desenvolupes?
La meva feina és actuar de forma transversal dins l’ajuntament i fora per portar projectes, iniciatives, visitants i veïns al centre històric de Manresa. Es tractaria, en definitiva, d’articular un  lobby a favor de la Manresa antiga.

Enric de Tierz i Carles Morell | Font: Anna Roca.

- La proposta 'Saltaterrats' ha estat creada a quatre mans? A Sis?
La idea parteix d’en Xavier Giol, de l’Anna de la Llibreria Papasseit i d’un servidor.

- Com es va desenvolupar la proposta a nivell administratiu? Teníeu precedents?
A mi, sobretot, m’interessa mostrar el Centre Històric de Manresa des de perspectives no habituals, des dels terrats o des de patis amagats, per exemple. I les lectures de poesia ens van semblar una molt bona excusa. No em consta que ho hagin fet enlloc abans, però segur que sí, tot està inventat.

- Quines dificultats vau trobar en el desenvolupament del projecte?
Sorprenentment, tot han estat facilitats, tant la reacció positiva dels veïns i veïnes que ens cedeixen terrats o jardins, com la col·laboració dels poetes, la resposta dels mitjans de comunicació, la bona predisposició a col·laborar per part dels establiments i, sobretot, l’èxit de convocatòria.

Zulima Martinez | Font: Anna Roca.

- En aquesta edició els poetes que hi participen són el Carles Morell, Elena Sixto, Enric de Tierz i Zulima Martínez.
La tria de poetes i poetesses l’ha fet en Xavier Giol a partir de criteris com la paritat, dos homes i dues dones, la relació amb Manresa, on hi viuen o la coneixen i, per descomptat, la qualitat com a poetes i com a recitadors. Una altra condició indispensable és que recitessin només producció pròpia.

- Quins altres esdeveniments es gestionen des del Comissionat?
La tasca principal del Comissionat no és muntar esdeveniments. El què sí que fem és donar un cop de mà a les entitats o col·lectius que ho necessiten. Tot i així, quan detectem que hi ha un buit a omplir o una proposta interessant que no té qui l’empenyi, ho organitzem directament. Així, de cara al maig estem preparant la segona edició del concurs de flors als balcons que enguany es reforçarà amb activitats paral·leles vinculades a les flors, l’enjardinament urbà i la música.

Elena Sixto | Font: Anna Roca.

- Quin és el racó del Barri Antic més destacable per a l'Adam Majó?
En diré tres: la plaça Gispert, on he passat moltes i bones estones, la barana del Parc de la Seu, des d’on la vista és esplèndida, i la plaça de Sant Ignasi Malalt, la més bonica del barri.

A

També et pot interessar