Surtdecasa Centre
,
17/07/2018
Entorn

Montserrat: La música que connecta l'esperit amb la natura

El cap de setmana del 20 al 22 de juliol, Montserrat acull dos festivals que reconcilien l'art amb la natura
Montserrat

Foto: 

Cedida
Imatge de les muntanyes de Montserrat
Montserrat és una muntanya màgica amb propietats energètiques comprovades. Aquest cap de setmana del 20 al 22 de juliol podràs gaudir-la connectant a través de la música i altres activitats que reconcilien l'esperit amb l'entorn. I és que el festival GONG, que arriba a la tretzena edició, presenta noves aventures sonores que ens proposen músics de formació, procedència i influències diverses. Aquests nous artistes utilitzen com a mitjà d'expressió instruments totalment nous i, per tant, inusuals en els llenguatges musicals convencionals. La programació del GONG conviu amb el Montserrat Inspira, una iniciativa que proposa una sèrie d'activitats vinculades al cos i al benestar. Us hem volgut destacar perquè no t'has de perdre la programació del GONG i de l'Inspira Montserrat, dues propostes que s'agermanen en un entorn inigualable.

1. La força tel·lúrica de l'emplaçament
"Podrem descobrir la muntanya de Montserrat per dintre amb totes les formes esculpides per l'aigua durant anys" explica Albert Blancafort, director del festival GONG, realçant el poder tel·lúric d'aquest espai natural. En aquest cas, el lloc escollit per albergar GONG, el Festival de Noves Sonoritats és la sala major de les Coves del Salnitre, un espai de grans dimensions anomenat la Catedral que destaca per una acústica excel·lent i un ambient natural molt adequat a aquestes sonoritats. Les Coves de Salnitre es troben al terme municipal de Collbató, als peus de la muntanya de Montserrat. La cavitat, d'uns 500 m de llargada, transcorre entre un conjunt de galeries, sales i passadissos de formes sinuoses, d'una gran bellesa geològica i importància topogràfica. Es té coneixement de la seva existència des del segle XVIII i a la meitat del XIX van ser visitades per personatges il·lustres com per exemple Antoni Gaudí a qui les formes de les estalactites i estalagmites varen servir d'inspiració en les seves obres arquitectòniques.

2. La natura: un canvi en l'estat mental
Entrar en aquest paratge natural ja et predisposa a assolir un estat mental diferent. "Aquest no és un festival on tu aparquis el cotxe, vagis a veure un concert a una sala, i s'ha acabat" diu Blancafort. "És una experiència que comença amb el fet de pujar a peu a la muntanya per un caminet amb vistes impressionants que arriben fins al mar" assegura. Aquest és l'itinerari que se segueix per arribar al segon escenari, la Terrassa del GONG, un espai obert a la mateixa muntanya des d'on es té una magnífica panoràmica del Parc Natural de Montserrat. La proposta suma, doncs, una oferta musical nova en un context extraordinàriament propici. Com a proposta també cal destacar que hi haurà un breu passeig de nit per la muntanya per endinsar-nos seguidament en els sons dels instruments a la mateixa muntanya.

3. Músiques amb ànima de tot el món
La programació també és un dels segells de qualitat d'aquestes dues iniciatives. La sala de la Catedral, a l’interior de les Coves del Montserrat, acollirà el concert Mystica del quartet Airun, un viatge musical i poètic a l'origen de l'experiència  mística i a les seves manifestacions al llarg de la història, amb personatges com Ramon Llull, Santa Teresa i altres místics. També cal destacar l’espectacle de dansa i música Itimad, de Nur Camerata & Cia. Un Sol Traç, una trobada entre les arrels andalusins i l’avantguarda, amb música del reconegut músic Pedro Burruezo. L'espai de la Terrassa rebrà el concert del cantautor Ferran Palau, que presentarà el seu disc Blanc, i del duet Sarva Mangalam, que, amb Mant-Serrat, fusionarà els cants de les muntanyes sagrades del Nepal amb la muntanya màgica de Montserrat. Aquestes activitats es complementen amb l'Inspira Montserrat, que ofereix un munt d'experiències per a un estil de vida conscient i respectuós amb la natura, amb tallers de preparació de productes i menjars naturals, i xerrades, entre moltes altres activitats. "Totes les activitats tenen una connexió amb l'espiritualitat i també amb l'entorn, ja que la majoria de professionals convidats als tallers coneixen molt bé aquestes munyantes" assegura Teresa Casanovas, regidora de Cultura de Collbató, que explica que hi haurà ioga, massatges i tècniques orientals de salut, entre d'altres.

Concert de Mystica del quartet Airun. Foto: Adriana Olsina

4. La gastronomia ecològica i de proximitat
Enguany, la Terrassa del GONG aportarà una experiència gastronòmica de la més alta qualitat, amb el servei de restauració Happy Foods Eco Friendly, guanyador del programa de TV3 Joc de Cartes, que oferirà productes gastronòmics de proximitat amb la filosofia slow food. Per als impulsors d'aquesta iniciativa, “Som el que mengem”, i per això tenen una especial cura en preparar plats saborosos i saludables. Gaudir d'un bon plat i sentir-te bé amb el que has menjat és possible. Entre les activitats de l'Inspira també hi haurà una paella popular cuinada amb energia solar. Perquè s'ha d'alimentar l'ànima però també l'estómac.

 

També et pot interessar