La Llacuna | Font: Anoia Turisme

Foto: 

Anoia Turisme

Quatre nuclis amb encant de l'Anoia: Tous, La Llacuna, Copons i Piera

De la mà d'Anoia Turisme repassem els nuclis més bonics i de major interès de la comarca
Albert Compte Riba
,
12/03/2018
Entorn
Us proposem passejar pel cor de diversos municipis de l’Anoia per descobrir-ne el seu encant. Els mapes que edita el Consell Comarcal de l'Anoia 'Nuclis amb encant' us ajudaran a reconèixer els elements més emblemàtics i característics de cada municipi. Gaudiu d'un matí o potser d’un cap de setmana a l’Anoia i resseguiu els pobles amb més atractius de la comarca, Sant Martí de Tous, La Llacuna, Copons i Piera. Passegeu pels seus carrers i carrerons, descobriu els seus racons i gaudiu de la tranquil·litat que es respira a la Catalunya interior.
Sant Martí de Tous | Font: Anoia Turisme

Un passeig per la història i les llegendes de Sant Martí de Tous
Passejar pel nucli antic de Sant Martí de Tous i contemplar el castell que el presideix vol dir caminar per un municipi amb més de mil anys d'història. La planta medieval del nucli antic conserva encara Les voltes, carrer principal de l'antiga vila, un dels primers que es van construir i en el mateix carrer de l'Església, entre les seves boniques façanes, la guia d'Anoia Turisme en destaca Cal Frarés, la casa més antiga del poble, el casal senyorial de Cal Fuster i presidint el carrer costa amunt, la creu de terme gòtica, traslladada a la ubicació actual després de la Guerra Civil.
La ruta pel carrer Major ofereix als visitants la casa de Cal Codina i a escassos metres, la seu d'un dels diaris més importants de l'Anoia, 'El Sol de Tous'. També, del testimoni de la industrialització tèxtil, el poble ha mantingut les fàbriques de Teixits Bagó i la de Joan Marsal i Domènech.
El ric entorn del municipi conserva llogarets per visitar, ja sigui a peu o en BTT, com ho és la Domus de Cucala, més coneguda com L'Aubareda, assenyalada com a possible masia més antiga de la comarca i l'ermita de Sentfores, en la qual es pot contemplar una talla romànica de la Mare de Déu. A l'oest del municipi hi ha el nucli de Fillol, l'església de Sant Cristòfol i a mig camí d'aquesta excursió s'alça l'Eucaria, una antiga masia convertida en restaurant. Pels seus voltants no es pot deixar de visitar el safareig de la riera, el màgic saltant i gorg de La Fou, escenari de múltiples llegendes tousenques com 'La cérvola blanca' o l'alzina mil·lenària, isolada, que es troba a la vora de Cal Gol.

La Llacuna | Font: Anoia Turisme

Un viatge per les muralles, portalades i places de  La Llacuna
De les cinc entrades que donaven pas al recinte medieval de la vila de La Llacuna, encara avui els visitants poden entrar pels portals de la Banya, d'en Garreta i d'en Gavatx. Entrar-hi és passejar-se entre l'antic molí d'oli de Cal Nin, la torre adossada que resta de les muralles, el temple gòtic de  l'església de la Concepció o els dos absis bessons que conformaven part de l'església romànica de Santa Maria i que resten amagats en una casa de la vila.
El passeig pel casc antic permet gaudir de les places de la Font i el Fortmico, espais oberts per a la quitxalla i el repòs o també, de la plaça Major, una bonica plaça porxada creada a les acaballes del gòtic.
Una visita a La Llacuna no pot acabar sense passejar per alguns dels encants del seu entorn, com ho és el roure mil·lenari, la bonica creu de terme que assenyala el límit amb Santa Maria de Miralles, els nuclis disgregats de Rofes, Torrebusqueta, ni tampoc, tastar l'aigua amb propietats diürètiques que ofereix la Font Cuitora. I per als que disposen de més temps, 'Nuclis amb encant' recomana apropar-se al que va ser el castell de frontera de Vilademàger i l'església de Sant Pere, en una excursió d'uns 10km aproximadament.

  • imatge de control 1per1
Plaça Major de Copons | Font: Isidre Blanc

El municipi de Copons, caminant pel seu passat
Cada poble manté en el seu urbanisme capítols del seu passat que han quedat marcats com a noms de carrers, places, cases i monuments. Visitar la vila de Copons permet caminar pel carrer on es trobava el forn del Comú i que donà nom al carreró, passejar per l'antiga plaça Major i actual plaça de Ramon Godó en honor al fundador de La Vanguardia, contemplar la façana de Cal Segura, nom que pren d'una famosa nissaga de comerciants o recordar davant del monument de la Diàspora, un dels capítols que van marcar la vida a la vila, després del Decret de Nova Planta.
El municipi ofereix també als visitants boniques activitats, com ho és fer un passeig pels horts, les basses i els molins, mostra de l'economia agrícola de Copons i també, altres rutes urbanes on perdre's pels carrerons fins a trobar la casa senyorial de Ca La Madora, la construcció fundada per Hermengild Godó dita La Fàbrica o reposar a mitja visita a la plaça Racó de Sant Joan.
Finalment, resta per destacar dels entorns del poble el Pi del Quildo, un majestuós arbre que es pot trobar al camí de la Rovira, la Font de la Bonamossa i el curiós Gorg salat a tocar de Jorba. O també, com en el cas de La Llacuna, visitar l'origen de Copons en un dels turons que voregen el poble, juntament amb l'església de Sant Pere de Comalats i que conserva en l'actualitat, un campanar d'espadanya, entrada adovellada i volta de llunetes a l'interior.

Portal d'en Romanyà de Piera | Font: Ajuntament de Piera

Una caminada per Piera, del castell al noucentisme
La vila de Piera va néixer on la riera de Ca n'Aguilera conflueix amb el riu Anoia, al costat del castell de Fontanet a l'actual barri dels Gats. Després de visitar-ne el seu lloc d'origen, on es conserva el castell i una capella romànica, els visitants poden apropar-se a l'actual portal de Romanyà, des de sempre l'entrada sud al Mercadal i que ha rebut diferents noms en el transcurs dels anys, com portal Jussà, o més tard, portal d'en Golart.
El nucli urbà del municipi brinda als seus visitants espais oberts, com les places de Joan Orpí i la del Peix, espais públics de l'antic call jueu o la més actual plaça de la Creu i que tanca avui dia, els límits del municipi. I embellint els seus carrers, els palauets que van erigir les famílies riques locals i foranes han deixat dues rutes turístiques que mostren els detalls arquitectònics del modernisme i el noucentisme en cases com Cal Tarafa i Cal Víctor Riu.
I una visita a Piera no pot acabar sense conèixer tres joies del seu entorn. Es tracta del nucli disgregat de la Fortesa, l'església de Sant Jaume Sesoliveres i entre Piera i El Bedorc, l'arquitectura natural de l'aflorament argilós de Les Flandes.

A

També et pot interessar