Veciana

Foto: 

cedida

Veciana, un poble amb història

Patrimoni, cultura, ‘Art Ecclesia’, natura i gastronomia a l’Alta Anoia
Marta Carles
,
24/10/2016
Entorn
Amaga relats d’història interessants, conserva un ric patrimoni cultural, religiós i natural, alberga el naixement del riu Anoia, i és el lloc on es produeix un dels formatges de renom de la comarca. Estem parlant de Veciana, un municipi situat a l’Alta Anoia format per petits nuclis dignes de descobrir i ideals per desconnectar i conèixer una part de les terres altes de l’Anoia. De la mà d’Anoia Turisme sortim de casa i ens dirigim a Veciana.

Enmig d’un paratge auster i poc poblat de l’Anoia trobem el poble de Veciana. La seva població es reparteix en masies que compten amb diversos segles d’existència i que s’estenen pels nuclis de Sant Pere del Vim, Montfalcó el Gros, Santa Maria del Camí, Segur, La Rubiola i Veciana. Aquest últim és el que dóna nom al terme. Passejar per entre els carrerons i les places de la majoria d’aquests nuclis és la millor manera de conèixer la riquesa cultural i històrica que amaguen, amb la conservació d’alguns edificis religiosos, civils i d’indrets especials que tot seguit descobrim.
 

Santa Maria de Veciana
Santa Maria de Veciana i l’església de Sant Pere del Vim
Veciana és un municipi petit, però compta amb un dels patrimonis més nombrosos de la comarca, amb una trentena d’edificis religiosos inventariats entre capelles i esglésies romàniques. Una de les més destacades és precisament l’església parroquial de Santa Maria de Veciana, de la què es coneix que ja exercia com a tal a principis del segle XI. Al seu interior, i presidint el presbiteri, s’amaga una reproducció de la talla romànica de Santa Maria de Veciana, ja que l’original es conserva al Museu Episcopal de Vic des de 1893. Una de les curiositats d’aquesta imatge és que es tracta d’una de les poques marededéus que existeixen que es presenta amb el Nen assegut a la cama dreta, al contrari que de la majoria de verges on l’infant seu a sobre la cama esquerra o al mig.

Una altre de les esglésies romàniques on és parada obligatòria és la de Sant Pere del Vim, totalment restaurada l’any 2011. D’una única nau i absis semicircular, el seu interior conserva l’únic exemplar de les pintures murals romàniques a la zona de l’Alta Anoia.
 


El castell de Segur, una recent descoberta
Aturonat a 780 metres d’altitud trobem el nucli de Segur, el lloc ideal per a captar amb la càmera la magnífica vista panoràmica de tot l’entorn de la comarca. Segur va ser cap d’una baronia senyorejada per la família Calders i avui en dia encara es conserven les 18 cases esmentades ja al s.XVII, moltes de les quals han estat restaurades amb encert mantenint l’estructura original i conservant portals i finestres antigues.

A l’igual que la resta de nuclis de Veciana, Segur va créixer a l’entorn del castell descobert recentment. Segons fonts escrites, el 1616 es va ordenar l’enderroc del castell i durant anys es va donar per desaparegut. Unes excavacions recents van deixar el descobert una part de castell datat del segle XV, que conserva la part inferior de dues torres, diverses estances i fins i tot un passadís subterrani de sortida.
 


Centre d’Interpretació 'Art Ecclesia'
Al mateix nucli de Segur, trobem el centre d’interpretació 'Art Ecclesia', ubicat a l’antiga església de Santa Maria de Segur. Amb la visita a aquest centre, i ajudats per un audiovisual, podem conèixer a fons tot el patrimoni religiós que té la comarca de l’Anoia, des de capelles i esglésies, passant per les portalades, les creus de terme o els retaules.

Es pot visitar el tercer diumenge de cada mes de les 11 a les 13 hores, amb visita guiada a les 12 del migdia. La visita inclou la pujada al campanar i a un mirador amb vistes privilegiades sobre l'Alta Segarra.
 


Molí de la Roda, el bressol del riu Anoia
El paisatge de Veciana, més enllà del patrimoni religiós i cultural, amaga el naixement del riu Anoia. És en aquest municipi on es recullen les aigües de les rieres i torrents de les quals en neix el riu que avui dóna nom a la comarca, el riu Anoia. A tocar de la riera Gran, principal afluent del riu Anoia a la seva capçalera, hi trobem el Molí de la Roda, que s’aixeca enmig d’una gran zona boscosa. Es tracta d’un gran edifici de pedra, d’estil renaixentista, dels segles XVI-XVII, que va ser l’antiga residència dels comtes de Segur, com ho recorden encara els dos escuts heràldics visibles a l’edifici. Avui però, és propietat dels Germans de La Salle, que el van remodelar fa anys com a casa de colònies amb capacitat per a 120 persones. És un lloc privilegiat per descansar, realitzar caminades i estar en contacte directe amb la natura.

El nom de Molí de la Roda prové de l’antiga gran roda hidràulica que feia moure els molins senyorials i que estava situada a la part inferior de l’edifici. Aquesta roda va desaparèixer el 1981.
 


Formatges de Veciana
Si hi ha un producte local pel qual es coneix Veciana, aquest és el formatge. Des de 1997 al nucli de Segur hi ha un taller artesanal on fabriquen els productes sota la denominació de Formatges Veciana. Hi fabriquen des de mató fins a iogurt, passant per tot tipus de formatges: curats, semicurats, blaus, de cabra, de vaca, etc. Tot el procés, des de munyir les pròpies cabres fins al producte final es realitza en aquest mateix taller. Per tastar i comprar algun dels productes de Formatges Veciana es pot anar al mateix obrador o adquirir-los en algun establiment del poble.

Més informació: 

Web Anoia turisme

Centre Interpretació 'Art Ecclesia': 635 922 384 / anoiapatrimonigmail.com

El Molí de la Roda: 938 698 087 / casalsantmarti@lasalle.cat

Formatges de Veciana: 938 680 331 / 629 157 747

A

També et pot interessar