Espais Naturals de Ponent

Foto: 

Cedida
Els Bessons és un dels 10 espais naturals de les comarques de Ponent

El valor dels Espais Naturals de Ponent

El projecte es proposa apropar la riquesa paisatgística i la biodiversitat de les terres de Ponent a petits i grans
Cristina Mongay
,
16/08/2017
Entorn
A Ponent existeix un projecte que fica en alça la riquesa natural, la biodiversitat i la bellesa paisatgística de les comarques que configuren aquest territori: es tracta d’Espais Naturals de Ponent. Te l’expliquem!
L'objectiu d'aquest projecte és promocionar els espais naturals de Ponent a partir d'una marca conjunta

 El patrimoni natural i paisatgístic és un dels valors turístics principals i amb més potencialitat de Ponent. A ell s’hi vincula l'ecoturisme, el turisme ornitològic i el turisme fotogràfic, variants de coneixença de la natura interrelacionades entre si que tenen en comú el territori on es desenvolupen.

A les nostres terres hi trobem espècies i paisatges singulars, moltes d’elles úniques en el continent europeu. Algunes s’emmarquen dins dels ambients de secà. Per exemple, a la serra d'Almenara, els plans de Sió, Belianes-Preixana a l'Urgell o el Mas de Melons. D’altres en espais de rec, com l'aiguabarreig dels rius Segre-Cinca, el pantà d'Utxesa i l'estany d'Ivars i Vila-sana.I és que Ponent és molt més que camps de fruiters i secans! La seva diversitat paisatgística és una evidència i representa un atractiu reclam turístic i cultural.

A la tardor del 2016 va nàixer Espais Naturals de Ponent, liderat per l'Associació Leader Ponent, una iniciativa que integra les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell i el Segrià. Aquest projecte va sorgir amb l'objectiu de promocionar una desena d'espais de la plana de Lleida que destaquen per les seves característiques naturals i paisatgístiques.

Onze mesos després, el projecte Espais Naturals de Ponent està encara en fase de creixement per ampliar el seu abast sobre el territori i completa aquesta connexió amb diverses propostes familiars.Una d’elles és una mostra itinerant ‘Espais Naturals de Ponent’, que recorre catorze punts expositius. Aquesta apropa al públic de totes les edats les singularitats d’aquests deu espais, no només per conèixer millor aquell que tenim més a prop a la nostra quotidianitat, si no també als nou restants que configuren el variant collage paisatgístic ponentí.

Espais Naturals de Ponent també programa tot tipus d’activitats de descoberta de la natura, i de gaudi de la cultura, en viu i en directe. Per exemple, els anellaments d’ocells, les sessions nocturnes de descoberta de ratpenats, les trobades i caminades ornitològiques, els tallers d’elaboració de caixes niu, les sessions de relaxació al vespre, els concerts a l'aire lliure i les degustacions de productes locals.

Abans de la tardor, Espais Naturals de Ponent tindrà enllestida la incorporació de tres espais natural més a la seva oferta, la qual cosa vol incrementar la participació dels agents del territori. També té la voluntat d’incorporar una nova secció al seu lloc que inclou espais que no tenen la categoria de protecció de la Xarxa Natura 2000, però que són importants pel seu alt valor paisatgístic, com són les banquetes dels canals d'Urgell i la vall del Corb.

El Projecte Espais Naturals de Ponent, està impulsat per l'Associació Leader de Ponent, i finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu d’Ajudes per al Desenvolupament Rural (FEADER)

Més informació: 

A

També et pot interessar