Aplec 18 de setembre

Foto: 

Cedida

‘Viurem lliures o morirem’, la recreació de la resistència de Cardona durant la Guerra de Successió

En el marc de L’Aplec, la vila rememora com es va convertir en l'últim baluard de les llibertats a Catalunya al segle XVIII
Judit Monclús
,
10/09/2019
Espectacles
El castell de Cardona és una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya. La seva ubicació dalt d’un un turó permet que les seves vistes dominin la Vall Salina i la del Cardener. Però més enllà de la seva imponent construcció, que combina arquitectura romànica i gòtica, allotja una part important de la història del nostre país. Si la voleu descobrir, ho podeu fer els dies 13 i 14 de setembre amb l’espectacle teatral ‘Viurem lliures o morirem’, que recrea la resistència de Cardona durant la Guerra de Successió.

Cardona va ser un dels indrets més destacats a Catalunya durant la Guerra de Successió (1705-1715), contesa bèl·lica que va significar l’ocupació del país per les tropes francoespanyoles i la desaparició de totes les institucions catalanes. L'any 1711, el castell va patir un dels setges més durs que es recorden. Entre el 13 de novembre i el 22 de desembre la vila va ser assetjada per un gran exèrcit borbònic format per més de deu mil soldats. Cardona, però, acabaria guanyant la batalla. És per això que el seu castell va esdevenir un dels focus més destacats de la resistència catalana i es va convertir en el darrer baluard de les llibertats de Catalunya, ja que no va capitular fins al 1714, una setmana més tard que ho fes Barcelona.

Cada any des del 1998, la població del Bages celebra L’Aplec de Cardona amb l’objectiu de commemorar, recordar i divulgar els fets succeïts al municipi durant la Guerra de Successió, així com reivindicar les llibertats perdudes d’aleshores ençà i fomentar la cultura popular catalana. Durant dos dies, a més, recrea els fets històrics més importants d’aquesta guerra amb l’espectacle teatral ‘Viurem lliures o morirem’ a càrrec de la companyia El Traspunt i amb música en directe de l'Orquestra 18 de Setembre, formada per membres de la Banda de Cardona. Es tracta d'una combinació de teatre, música i projeccions audiovisuals que narren els fets de la Guerra de Successió a Cardona: el setge de 1711 i la capitulació el 18 de setembre de 1714. El text és de Jordi Santasusagna i la música de Xavier Ventosa. L’espectacle, que es representa des de l’any 2004, ha incorporat actualitzacions de text i d’escenografia sota la direcció de Pep Haro i s’ha convertit  en un referent dels actes culturals i reivindicatius previs a la Diada a la Catalunya Central.

  • imatge de control 1per1

La recreació històrica consta de dues parts: la pujada al castell, on el públic es troba amb els primers quadres escènics; i la representació teatral, amb el públic ja assegut a la Col·legiata de Sant Vicenç del castell. Durant la primera part -que transcorre entre la pujada al castell i les primeres escenes de dins la col·legiata- es recrea el bombardeig de les tropes borbòniques contra la població cardonina el 1711, batalla que Cardona va vèncer. La segona part, centrada ja en l’any 1714, s’inicia amb els borbònics als peus del castell demanant la rendició de Cardona. Barcelona ja havia capitulat però Cardona resistiria encara fins el 18 de setembre d’aquell mateix any.

Amb la setzena edició d’aquesta recreació a la qual s’arriba aquest any, Cardona constata l’arrelament que l’espectacle ha aconseguit a la vila, on es viu com un dels elements referencials del patrimoni històric local. L’espectacle es representa en el marc de l’Aplec de Cardona, que es realitzarà entre el 13 i el 15 de setembre, i que comptarà amb xerrades, concerts, castells, cultura popular i un aplec infantil amb jocs tradicionals i xocolatada.
 

Més informació: 

Venda d'entrades per a l'espectacle 'Viurem lliures o morirem' aquí

Web Associació Cultural 18 de setembre
Web Cardona Turisme

A

També et pot interessar