Barri del Rec Igualada

Foto: 

Marina Méndez

Jordi Ribaudí: "El Rec.0 és la ficció d’una cosa que podria ser el barri"

A les portes de la 16a edició parlem amb Jordi Ribaudi, gerent del Rec.0 Experimental Stores
Núria Olivé Montrabeta
,
09/05/2017
Fires i festes
Un dels elements més característics de l'urbanisme d'Igualada és el barri del Rec. Passejar-hi ens transporta a l’època preindustrial del segle XVIII i ens permet contemplar un bon nombre d’adoberies velles. Des de fa uns anys, Igualada està immersa en un procés de repensar el barri del Rec per tornar-lo a omplir de vida. Són molts els projectes i les idees proposades. Una d’elles el Rec.0 Experimental Stores que enguany arriba a la seva 16a edició. Parlem amb Jordi Ribaudí com a gerent del Rec.0 sobre el projecte i també sobre el futur del barri.
"Tothom es mira el procés participatiu amb desconfiança perquè quan aquests processos vénen de l’administració mai són vinculants"

- Tot a punt pel Rec.015?
Sí, portem 16 edicions i ara ja comencem a agafar-li el ‘tranquillo’.

- Alguna novetat destacada de l’edició d’enguany?
Aquest any hem aconseguit que el propietari de l’adoberia Domènech l’obri. Segurament és la més maca que hi ha al barri del Rec. Obrir un espai nou vol dir ensenyar-lo, posar-lo en valor i d’alguna manera fixar-lo en la memòria de la gent. L’objectiu és que passi a ser un d’aquells edificis on tothom pensa ‘home, això s’hauria de mantenir!’. Aquest és el nostre projecte.

  • imatge de control 1per1

- Ha canviat el concepte de Rec.0 amb els anys?
El nostre valor segueix sent poder fer que aquest barri sigui la cosa que ens imaginem. Per nosaltres no ha canviat. Seguim vivint aquí i seguim estimant el barri. El que ha canviat segur és que la gent ja no sap perquè vam fer aquesta història.

- Heu aconseguit el que us proposàveu?
Del que es tractava és que la gent baixés a veure el barri. Jo crec que això entre els igualadins ho hem aconseguit. Tot i que fora d’aquí el barri del Rec no el coneix ningú, sí que hem aconseguit que vinguin els de fora a dir-nos als igualadins ‘lo guapo que és això que tenim’.

- Quan sabreu que s’ha acabat el Rec?
Quan vam muntar això arribàvem a acords amb els propietaris perquè ens deixessin espais que portaven molts anys abandonats gairebé a canvi de la neteja. Ara els hi paguem un lloguer. Hem netejat espais que no els hem pogut tenir més, alguns molt grans. Arribarà un dia que la gent se n'adonarà dels espais que hi ha al barri, llogaran els espais que nosaltres només lloguem dues vegades l’any quatre dies i com que no hi haurà espais s’haurà acabat el projecte d’una forma natural. Ja no serà un barri d’espais buits sinó que serà un barri d’espais plens. Llavors, el projecte del Rec.0 ni tindrà sentit ni podrà ser.

- De fet, ja hi ha una marca que s’ha instal·lat permanentment al barri.
Sí.

- Això és positiu o negatiu?
Podria ser positiu que hi hagués botigues.

- Per on ha de passar el futur del barri?
Els polítics ens diuen el que pot i no pot ser. Aquesta voluntat que té l’administració d’ordenar les nostres vides fa que les coses quedin encallades en posicions concretes. L’ideal seria que el barri del Rec pugui ser qualsevol cosa. Tot i això,  no es poden canviar tan alegrement els usos perquè significaria una requalificació i, per tant, fer un regal amb diners a una sèrie de propietaris. El millor crec que seria combinar habitatge, sector servei i indústria que ja hi és. L’administració ha de marcar-ho. Quan la realitat busca una cosa, la gent una altra i la llei una altra, normalment queda tot molt enganxat.

- És bo el procés participatiu que està engegant l’Ajuntament d’Igualada?
Jo crec que tot va bé si acaba bé. Tothom es mira el procés participatiu amb desconfiança perquè quan aquests processos vénen de l’administració mai són vinculants. Al final hi ha una decisió que és política. La resposta que tenim ara de l’Ajuntament és que estem d’acord en que el barri del Rec s’ha de preservar. Aquesta és la diferència respecte el que es va fer en el primer POUM; se suposa que s’ha de mantenir el que tenim i fer-ho créixer.

- El Rec.0 tindria cabuda en un nou barri?
Jo crec que no. El Rec.0 és la ficció d’una cosa que podria ser el barri. Els de fora d’Igualada es creuen aquesta ficció. Els que viuen a Igualada ja saben que no és així. Si aquesta ficció influeix tant que arriba a ser una realitat, pot ser interessant. Quan sigui veritat, la mentida ha de desaparèixer perquè ja no tindrà espai.

- Hi ha altres ‘barris del Rec’ arreu del món que s’han repensat a través de projectes com el Rec.0?
Sí, i tant! A Nova York, París, Londres, Barcelona... Nosaltres ho fem a través de les marques de moda fent veure que ja estem al final d’aquest procés.

- Les botigues són la clau de l’èxit del Rec.0?
El nostre projecte original i ideal era fer un festival d’arquitectura. Vam exposar la idea a gent que havia muntat altres festivals similars a Barcelona i ens van dir que la idea era molt bona però que no vindria ningú. Un dia fent una reunió d’equip vam fer la broma que la gent només li interessa comprar i d’aquí va sortir la idea. Nosaltres necessitàvem que vingués molta gent i vam apostar per les botigues.

- Com conviuen Rec.0 i comerços locals?
Malament. El comerç local sent que el Rec.0 els perjudica en aquests moments de l’any en concret. Crec que no valoren prou el que significa el Rec.0 per la marca Igualada i que és una cosa que beneficia a tota la ciutat. Es poden queixar del Rec.0 i aquesta és la part difícil de la nostra convivència però probablement no és el Rec.0 el principal enemic del comerç local sinó la venda online, que està creixent moltíssim.

- Els igualadins s’han cansat del Rec.0?
Jo crec que els igualadins ens hem fet tots grans i ja no baixem al Rec a comprar. Baixem al vespre i anem a fer una cerveseta. Jo crec que és així i que està bé que sigui així. Al final el que volem és això, que els igualadins gaudeixin del barri. 

 

Més informació: 

A

També et pot interessar