Festa dels Traginers de Balsareny

Foto: 

Andreu Soler Monells i Luís Leandro Serrano
Imatge: L. Leandro, 1r premi en Nacional Retrat (2011)

La Festa dels Traginers fa camí de Balsareny

Celebrada anualment cada diumenge abans del Carnaval, enguany les dates són els dies 29, 30 i 31 de gener.
Albert Compte Riba
,
20/01/2016
Fires i festes
Declarada Festa d'Interès Turístic Nacional el 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya el 1999, la cita més important del calendari balsarenyenc mostra la magnitud del patrimoni immaterial d'aquest antic ofici en tot el seu conjunt. La Festa es centra en l'homenatge a dues figures fonamentals: d'una banda la del traginer, ofici singular de Balsareny i vinculat històricament a localitat, que ha estat sempre lloc de pas per a transportistes de mercaderies d'arreu del país; de l'altra, l'animal característic que l'acompanyava, com és el cavall, la mula o el matxo de càrrega que el traginer emprava per dur a terme el seu ofici. Durant el cap de setmana en que s'emmarca la Festa, tot Balsareny es transforma i es decora amb un aspecte solemne, carregat de motius tradicionals i típics de l'època en que els traginers feien via. Tota la gent del poble es vesteix orgullosament per l'ocasió.
“Procurem, any rere any, seguir mantenint viva la tradició que ens han ensenyat els nostres pares i mares”

Els petits Traginers
El dijous 28 comencen els actes amb  'El Traginer a l’Escola', una presentació de la festa als alumnes de l'Escola Guillem i també, als nens i nenes de la Llar d'infants de Sant Marc, que acompanyats de geganters, grallers, l'hereu i la pubilla inauguren els actes del cap de setmana tot escoltant una història relacionada amb aquesta figura tradicional. Des de fa un any, Balsareny s'ha preocupat per mantenir viva la tradició i en motiu d'això s'han preparat actes perquè els més menuts puguin iniciar-se i participar d'aquesta tradició.
1r premi Nacional Color / Foto: Andreu Soler Monells. Fons: Festa dels Traginers de Balsareny

Divendres a la tarda es celebra el 'Correfoc Infantil'. Aquest any anirà a càrrec de la Colla Peta-fluix amb el Mussol, juntament amb la Colla Correfoc Infantil de Sallent, els Timbalers Asmodaics & Goliaters, la Colla de Diables de Sant Fruitós de Bages i els Geganters i Grallers de Balsareny. En acabar hi haurà l'entrega de premis del 'Traginer Petit' i l'obertura de la taverna. Tot seguit, durant el vespre gaudirem de l'obertura de la taverna, la tradicional 'Botifarrada' popular i més tard el 'Concert Jove', que enguany compta amb la presència de La Zarigüella i Arradio Rossita.

La Cavalcada Jove i els espais dels Traginers
El dissabte al matí, seguint amb la idea d'incloure totes les edats i donar continuïtat als actes per als més menuts té lloc durant el migdia la 'Cavalcada Jove', que actua i serveix com una versió infantil del que es pot veure l'endemà a gran escala. Es tracta d'oferir als més joves una Cavalcada pròpia per iniciar-se en la dinàmica de la celebració, com passa a la tarda amb les activitats familiars. Des de l'organització intenten traslladar-los la passió per la Festa i en un futur, el relleu.

2n premi Nacional en Blanc i negre / Foto: Daniel Graell. Fons: Festa dels Traginers de Balsareny

Al llarg del recorregut no hi falta el 'Comentari de la Cavalcada' ni la presència per primer any, de tres noies com a Banderera i les dues Cordionistes. Es tracta de la Mireia Caballero, l'Ona Bonillo i l'Eva Comabella, respectivament. Una actuació dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny clou els actes del migdia fins a primera hora de la tarda, en que les famílies s'apropen al carrer Travessera per gaudir amb els més menuts de la casa del 'Joc de les Anelles', on els infants mostren la seva destresa com a genets d'una mula, tot tractant d'enfilar  un seguit de cèrcols de fusta amb un bastonet.
A la tarda, la comitiva inaugura quatre espais neuràlgics de la celebració: es tracta del Rebost del Traginer, la Taverna del Traginer, la Botiga de Ceràmica i l'Exposició Antològica de Fotografies, acte que in clou tot seguit el concert concert de 'Traginers Música Exprés', a càrrec d'alumnes de música de l'Escola Municipal de Música de Balsareny,  a la plaça Ricard Viñas . Des de l'any 1971 la Colla del Rebost no ha faltat mai a la cita i ha dinamitzat la tradició amb noves propostes d'oci i cultura obrint nous espais, creant cites anuals amb el 'Concurs de Fotografia' o activitats com la 'Torrada'. Aquesta actuació dóna pas als actes del vespre, el 'Correfoc' que s'esdevé per tot el casc urbà, el posterior 'Piromusical' i la 'Ruta del Traginer', un cerca-tasques que enfila amb la xaranga dels Reis del So de St. Joan de Vilatorrada i els Tabalers de Xàldiga de Manresa, el camí cap a la Sala Sindicat, on hi ha programat el concert de Les Absentes, Séptimo A i per acabar la festa, Dj Puxi.

1r premi Nacional digital / Foto: Txema Lacunza. Fons: Festa dels Traginers de Balsareny

La diada
Durant el diumenge, dia fort de la festa, arreu trobem indrets carregats de simbolisme, tot girant entorn de la figura del traginer i la seva bèstia de càrrega. Al matí té lloc el 'Bonjorn al veïnat', a càrrec dels Trabucaires i Morterets de Rajadell, acte que dóna pas a la 'Torrada del Traginer' i demostracions d'activitats tradicionals ramaderes. És el moment en que comença la 'Comitiva d'Honor', una representació popular on els dos cordonistes de la Festa, que enguany són en Jordi i en Gerard Capdevila van a buscar acompanyats de la cobla Ciutat de Manresa, en Federic Capdevila, qui aquest any encarna la figura del Banderer. La comitiva és l'encarregada de recollir als balsarenyencs que durant la cavalcada posterior s'uniran en matrimoni, així van a buscar la núvia, la mare de la núvia i el nuvi. I un cop tot és a punt, després de la gran repicada de campanes s'inicia el moment culminant de la Festa, la gran 'Cavalcada dels Traginers', amb la 'Benedicció' als animals per part de Xavier Novell, bisbe de Solsona. Formaran la cavalcada els Hereus i Pubilles de Catalunya, Trabucaires, Morterets, Gegants, Gegantons, i Geganters, Bastoners, la banda i la cobla de músics. Hi trobarem representat el casament de l'època, acompanyat del Traginer d'Honor i els traginers de la Cavalcada transportant bastos, diferents materials, estris i mercaderies. Finalment, després del 'Comentari de la Cavalcada' serà el moment en què el Banderer lliurarà la bandera del gremi al nou Banderer. Carregada de simbolisme i tradició, tot l'esdeveniment pretén ser una mostra de tot el que la Festa significa.
4t premi Nacional en Blanc i Negre / Foto: Daniel Graell. Fons: Festa dels Traginers de Balsareny

La Festa dels Traginers de Balsareny tanca els tres dies de celebracions amb les 'Grans curses d’ases, ponis, mules i cavalls', activitat lúdica que s'esdevé durant la tarda del diumenge. 

La comissió de la Festa
Des de la comissió de la Festa dels Traginers se'ns comenta que “la gent del poble vivim aquesta festa tan nostrada amb molta intensitat i passió, doncs ens l'estimem perquè la sentim nostra. Per aquest motiu procurem, any rere any, seguir mantenint viva la tradició que ens han ensenyat els nostres pares i mares. És una festa per gaudir en família, que compta amb molts elements típics del folklore català, amb molts espais i indrets propis i característics que farà les delícies dels amants de la fotografia i que ofereix una oportunitat al visitant de conèixer una de tantes tradicions que tenim arrelades al nostre país. No ho dubteu, acosteu-vos a Balsareny a conèixer la nostra Festa, us esperem i rebrem amb els braços ben oberts!”

Més informació: 

Més informació:
Consulteu tot el programa de la Festa dels Traginers de Balsareny en el següent enllaç. Per saber-ne més també podeu visitar la seva pàgina web.

 

A

També et pot interessar