Jump to navigation
Capellades és una localitat amb una important tradició en la fabricació del paper, documentada ja al s.XVIII amb l’existència d’antics molins paperers que utilitzaven l’aigua del riu Anoia per funcionar. D’aquells molins avui ja no en queden, però sí importants papereres i sobretot, el símbol que recorda el patrimoni històric i industrial de la localitat: el Museu Molí Paperer. Tot plegat conforma l’escenari perfecte per celebrar el primer mercat del paper i la impremta.
La iniciativa, batejada com 'PaPerPaPer 0.1' arriba de la mà del propi Museu, juntament amb l’Editorial Gustavo Gili i neix amb l’objectiu de “donar a conèixer el sector del paper i a la vegada promocionar la població i tota la zona de l’Anoia com a nucli paperer i d’impressió”, explica Ton Lloret, director del Museu Molí Paperer de Capellades.
En aquest mercat-outlet s’hi podrà veure i comprar exemplars de paper, tant fets a mà com industrials. Així, comenta Lloret, “hi haurà paper d’estoc dels magatzems de l’Editorial Gustavo Gili, utilitzat en 'Las Estampas de la Cometa'; edicions d’obra gràfica original d’artistes com ara Joan Miró, Eduardo Chillida i Antoni Tàpies; paper d’art i gravat, paper tissú, i papers especials, com paper Bíblia, que és impossible de trobar en una papereria”. També paper artesà com el “Coster” (amb tares) fet al mateix Museu o “altres papers elaborats manualment al Vietnam, Nepal, Mèxic i França i que hem adquirit per posar-lo a la venda en aquesta ocasió”.
El 'PaPerPaPer 0.1' és un mercat excepcional adreçat a la gent que treballa amb paper de manera habitual com artistes, enquadernadors, gravadors, dissenyadors, editors i altres professionals. Però segons el director del Museu Molí Paperer de Capellades el mercat “és un esdeveniment obert a tothom, perquè al llarg dels dos dies que dura organitzem diverses activitats familiars pensades perquè en pugui gaudir tot el públic”.
Es farà un taller de plegats per fer figures geomètriques, un taller de paper fet a mà, un altre de pintar en paper, demostracions d’impressions tipogràfiques amb una Minerva, el model d’una antiga màquina impressora, i una visita comentada a la fàbrica de paper J. Vilaseca, entre altres. I tot acompanyat de performances artístiques, espectacles, concerts i un vermut-pícnic on es podrà degustar l’arròs paperer, el plat que solien menjar els treballadors dels antics molins paperers.
Acte d'agenda Web PaPerPaPer 7 i 8 de maig a Capellades Les inscripcions als tallers i visites guiades es faran al mateix cap de setmana a la recepció del Museu Molí Paperer. Places limitades