Jump to navigation
'Els Camins del Paper' són cinc itineraris per fer a peu, i algun en bicicleta, de diferent dificultat, que permeten descobrir tots els elements que formen part del paisatge paperer: els rius, les rieres, els horts, els recs, els bagants, el horts i els molins paperer. Totes les rutes s’inicien al davant del Museu Molí Paperer de Capellades, edifici emblema del passat paperer de la comarca de l’Anoia. De fet, segons Ton Lloret, conservador del Museu Molí Paperer de Capellades, al davant del museu s’ha instal·lat "un monòlit on hi ha la informació en 3 idiomes i els QR que enllacen al wikiloc de cada ruta".
Museu Molí Paperer de Capellades El projecte 'Camins del Paper' té un doble objectiu: d’una banda "consolidar Capellades com a un dels principals punts d’atracció turística de la Catalunya Central amb aquest nou producte turístic, que se suma al Museu Molí Paperer de Capellades, al Parc Prehistòric de l’Abric Romaní, i al tradicional plat de la industria paperera que vam recuperar fa dos anys, l’anomenat Arròs Paperer". I de l’altra banda, "posar en valor tots els elements del passat paperer per tal de donar-los un ús i preservar-los". I és que tal com afirma Lloret "Capellades i l’Anoia paperera té un paisatge amb prou història com per poder-la donar a conèixer més enllà de les parets del propi Museu Molí Paperer".
Foto: Anna Costa Capellades, la Pobla de Claramunt, Vallbona d’Anoia, Vilanova del Camí, Cabrera d’Anoia, la Torre de Claramunt, Carme... són algunes de les poblacions per on transcorren les rutes papereres. El traçat de cadascuna s’ha fet "amb l’ajuda de l’entitat excursionista AEmdKP, i els diferents recorreguts, penjats al wikiloc, els ha trackejat Jordi Bernadet, membre de l’equip del museu i alhora de l’entitat AEmdKP", explica Ton Lloret. Afegeix que "cada ruta és diferent, però totes tenen elements destacats del passat paperer anoienc digne de conèixer".
Roda del Molí Paperer Així, segons comenta Lloret "l’itinerari 01 (3,44km) és el més curt, el més urbà ja que passa per dins de Capellades, molt assequible per fer amb nens, i ric en quant a presència d’elements patrimonials. L’itinerari 02, (8,53km) és potser el més indstrial. Va fins a la Pobla de Claramunt, en aquest trajecte es pot veure uns quants molins paperers, la transformació d’aquests en industries modernes. Al arribar a la Pobla hi ha el Rec de les Figueres on es poden observar els elements propis que integraven aquest paisatge: els bagants, els horts i també el safareig d’una casa que dóna directament a aquest rec. L’itinerari 03 (10.02km) és l’únic que no és circular, fa el mateix tram que el 02 fins a la Pobla de Claramunt i continua fins a Vilanova del Camí, passant per dos molins paperers més. En aquest punt es pot agafar el tren i tornar fins a Capellades. L’itinerari 04 (16,41km) s'endinsa caps als boscos de Vallbona i Cabrera d’Anoia. Al llarg del recorregut es pot veure la colònia de Ca la Fou, l'única colònia industrial que va tenir el riu Anoia i que té un molí paperer del segle XVIII dins del complex. La ruta segueix fins al Bedorc on hi ha també un molí paperer. L’itinerari 05 (18,29km) és el més llarg però també és el que gaudeix d’un entorn molt ple de natura. Es passa per la Torre de Claramunt per anar a descobrir els diferents molins paperers de la riera de Carme".Per complementar les rutes s'ha elaborat un dicciocamins específic amb l'objectiu de difondre i donar a conèixer el vocabulari que forma part de la història del paper i d'alguns elements que es troben al llarg dels diferents recorreguts.
Web Camins del Paper Web Anoia Turisme Web Museu Molí Paperer