Generació (H)original

Foto: 

Generació (H)original
L'exposició 'Generació (H)original' a l'Arts Santa Mònica

La Generació (H)original aterra a Igualada

La mostra 'Generació (H)original' estarà exposada al Casal Popular d'Igualada, el Foment, i es veurà complementada amb un cicle de recitals poètics
Surtdecasa Centre
,
21/03/2018
Llibres
L'exposició 'Generació (H)original' és un retrat coral de més de 70 poetes, que han orbitat durant més de 15 anys al voltant del bar (H)original, al barri del Raval de Barcelona. Un lloc que ha esdevingut amb el temps un dels centres neuràlgics i transformadors de la poesia en llengua catalana, i que ha revolucionat el panorama poètic del país. La mostra estarà exposada al Casal Popular d'Igualada, el Foment, des del 24 de març al 30 d'abril, i es veurà complementada per un cicle de recitals poètics, comissariat per Roger Mula, i amb la fórmula de la taquilla inversa. La inauguració la faran el dissabte 24 de març a les 18:30h, els comissaris de l'exposició, Dídac Rocher i Marta Huertas, que també n'és l'autora de les fotografies; i que participaran en una taula rodona conduïda per la periodista cultural de Núvol, Clàudia Rius, juntament amb Ester Andorrà, editora de LaBreu Edicions, que presentarà el llibre 'Generació (H)original. Barcelona d'un temps i d'una poesia'. Tot seguit, començarà el recital inaugural del cicle, del qual us en presentem els seus protagonistes a continuació.

Dissabte 24 de març - 19:00h - Meritxell Cucurella-Jorba i Josep Pedrals
Meritxell Cucurella-Jorba (Els Hostalets de Pierola, 1973), que també firma com a "tx", és poeta, dramaturga, traductora, performer i activista poètica, i va ser la creadora de l'(H)original. L'any 2000 va guanyar el Premi Creació Jove de l'Ajuntament de Barcelona amb 'punxa'm' i va representar la Ciutat Comtal a la Biennal de Joves Creadors d'Europa i la Mediterrània a Sarajevo el 2001. Ha recitat arreu dels Països Catalans i d'Europa i ha organitzat recitals de poesia i festivals d'art i paraula, com ara el cicle de recitals poètics i poeticomusicals 'PARNÀS' o 'Delicadeses · art de tros'.

  • imatge de control 1per1

Ha publicat 'nòmada de tu. un quadern' (Editorial Emboscall, 2003), 'els amants de Sarajevo' (Arola Editors, 2004), 'nuar' (Editorial Emboscall, 2004), 'desamar' (Arola Editors, 2005) i 'Intemperància roig encès' (El Gall Editor, 2009), pel qual va rebre el Premi Pollença de Poesia 2008. L'any passat va publicar el seu darrer poemari 'Úrsula' (El cep i la nansa Edicions, 2017). Recentment ha traduït 'Clínica de l’abandó' (Cafè Central/Eumo, 2016) d’Alda Merini, pel qual va rebre el Premi Jordi Domènech de Traducció de poesia, i 'La ciutat i la casa' (Club Editor, 2017) de Natalia Ginzburg.

Josep Pedrals (Barcelona, 1979) és un poeta i rapsode barceloní, coordinador de la programació de l'(H)original del 2002 fins el 2015. Ha actuat per Europa, Àsia i Amèrica, i ha estat premiat en diversos concursos de recitació, entre els quals l’internacional d’Osaka (2009). Imparteix cursos d’introducció a la poesia i de recitació i escenificació poètica a l’Escola d’Escriptura i Humanitats de l’Ateneu Barcelonès, i dóna conferències i cursos en escoles, instituts i universitats d’arreu del món. Ha publicat, entre d'altres, els poemaris 'Escola italiana' (Ed. 62, 2003), 'Qui no mereix una pallissa' (L’esfera dels llibres, 2005) amb Melcior Comes, Pere Antoni Pons i Jordi Rourera, 'El furgatori' (LaBreu Edicions, 2006), 'En/doll' (LaBreu Edicions, 2007) amb Guillamino, 'El Romanço d'Anna Tirant' (LaBreu Edicions, 2012), pel qual obtingué el Premi Lletra d'Or 2013.

En l'àmbit musical, l'any 2007 dugué a terme l'espectacle de hip-hop Endoll, junt amb Guillamino. Abans havia actuat amb Explosión Bikini i actualment treballa amb la banda Els Nens Eutròfics. En el món de la dramatúrgia, va codirigir l’espectacle transdisciplinar 'Wamba va!' (Mercat de les Flors, 2005), creat amb Gerard Altaió, Eduard Escoffet i Martí Salesi el 2014 va estrenar l’obra 'Safari Pitarra' (escrita amb Jordi Oriol) al TNC i també és lletrista del musical 'Fang i setge' (Teatre de la Passió, Olesa, 2014-2015; Teatre Victòria, 2016), entre d'altres.
 

Diumenge 8 d'abril - 12:30h - Mireia Calafell i Marçal Font
Mireia Calafell (Barcelona, 1980) ha publicat 'Poètiques del cos' (Galerada, 2006; Premi de poesia Amadeu Oller 2006 i VIII Memorial Anna Dodas 2008), 'Costures' (Viena Edicions, 2010; Premi Josep M. López Picó de Poesia 2009) i 'Tantes mudes' (Perifèric Edicions, 2014; Premi de poesia Benvingut Oliver 2013 i Lletra d'Or al millor llibre publicat en català). Alguns dels seus poemes formen part d’antologies publicades a l’Argentina, Brasil, Holanda, Regne Unit, Emirats Àrabs i Espanya, i ha participat a diversos festivals internacionals de poesia. Treballa a Artsmoved, des d’on desenvolupa projectes culturals i educatius. És codirectora del festival Poesia i +, amb Martí Sales i Pere Almeda des de 2016. I actualment és la codirectora de Barcelona Poesia, juntament amb la també poeta Àngels Gregori. Des de 2017, forma part de la Fundació Maria-Mercè Marçal.

Marçal Font (Badalona, 1980) és guanyador  dues vegades del Poetry Slam de Barcelona (2010 i 2011), del Campionat d'Espanya de Poetry Slam 2011 i semifinalista de la Coup du Monde du Slam de París de l'any 2012. Llicenciat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona, té treballs com a traductor de novela, assaig i poesia. Propietari d’una llibreria de segona mà a Badalona anomenada Llibreria Fènix, la seva poesia ha estat traduida al francés, l'àngles i l'alemà i publicada en diverses revistes i antologies catalanes, espanyoles, escoceses, franceses i eslovenes, i amb els seus versos ha viatjat per quasi tota la Península i a festivals de poesia per tot Europa. Ha publicat els llibres 'Frutos del Desguace' (Editorial Ya lo dijo Casimiro Parker, 2013), i 'Garbuix' (Edicions Pont del Petroli, 2014).
 

Diumenge 15 d'abril - 12:30h - David Caño i Blanca Llum Vidal
David Caño (Olot, 1980) és un poeta, mestre, i activista polític català. Resideix a Barcelona des de 1998. Ha publicat vuit llibres de poesia, entre ells, 'Barcelona' (Editorial Galerada, 2007. Premi Amadeu Oller 2007), 'He vist el futur en 4D' (Editorial Moll, 2009. Premi Vila de Lloseta 2009), 'PostMortem. I del no-res, TOT' (Tigre de Paper, 2012), 'De Penitents a Desemparats (com dos carrers de Barna)', amb Ricard Mirabete i fotografies en blanc i negre de Carles Mercader (Tanit Poesia/La Garúa, 2014) i 'Nictàlgia (Terrícola, 2017). Ha realitzat centenars de recitals arreu dels Països Catalans, en solitari o a partir d'espectacles musicals com el que realitzà amb en Cesk Freixas 'Vers la veu la teva paraula', amb la Meritxell Gené, 'Branques del capvespre, udols a l'horabaixa' o amb Borja Penalba, David Fernàndez i Mireia Vives formant el grup musical Ovidi 4. També ha col.laborat o col.labora en diverses publicacions com a periodista, entre les quals destaquen Benzina, La Directa, L'Accent, El Punt Avui i Illacrua.

Blanca Llum Vidal (Barcelona, 1986) és poeta, editora i traductora catalana. Alguns dels seus poemaris publicats són 'La cabra que hi havia' (Ed. Documenta Balear, 2009), 'Nosaltres i tu' (Lleonard Muntaner Editor, 2011), 'Punyetera flor' (LaBreu Edicions, 2014) o 'Maripasoula: Crònica d’un viatge a francesa' (Tushita Edicions, 2015). Ha editat la 'Poesia completa' Àngel Guimerà (Edicions de 1984, 2010) i les 'Dues Catalunyes' d'Àngel Carmona (Lleonard Muntaner Editor, 2010). Ha participat en uns quants llibres col·lectius, entre els quals 'Pedra foguera, antologia de poesia jove dels Països Catalans' (Ed. Documenta Balear, 2008), 'Quàntiques, 10 poetes joves en diferencial femení' (Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma, 2008), 'Allò de dintre, homenatge poètic a Joan Ponç' (Edicions Poncianes, 2010), 'Ningú no ens representa, poetes emprenyats' (Editorial Setzevents, 2011) i 'Màscares i reclams, vint dones poetes interpreten Montserrat Abelló' (Curbet Edicions, 2012). Ha traduït, amb Arnau Pons, un fragment de 'La Douleur' de Marguerite Duras.
 

Diumenge 22 d'abril - 12:30h - Eduard Carmona i Laia MaLo
Eduard Carmona (Deltebre, 1982) és, entre altres moltes coses, poeta, rapsoda i agitador cultural. Actualment, viu al Delta de l'Ebre i treballa en una empresa de produccions audiovisuals que el fa estar en marxa amunt i avall per tot Catalunya, però abandona de tant en tant el seu exili voluntari per tornar a Barcelona a carregar piles. Va ser l'inventor de la paraula Bouesia, que va donar nom a un festival multidisciplinari, nascut el 2005 a Deltebre. Té un llibre de poemes publicat, 'El llibre dels errors' (La Cantàrida, 2009) i un altre de jocs lingüístics, 'El llibre del Pica Lletres' (Fanbooks, 2017), escrit conjuntament amb Sílvia Pons Seguí. També té un bloc on penja alguns dels seus poemes.I a més, juntament amb uns amics músics, va crear el grup 'Recitals a domicili', que ofereix vetllades poètiques en pisos particulars de Barcelona a canvi simplement del sopar, i que van publicar el disc homònim 'Recitals a domicili' (Petit indie, 2014).

Laia MaLo (Berga, 1984) és escriptora, traductora i músic. Des de 2011 forma part del duet d’electrovèrsia Jansky amb els seus últims discs publicats 'Un big bang a la gibrella' i 'ÈÉ' (Primeros pasitos, 2013, 1015). Des de 2014 és vocal per Mallorca per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Ha publicat 'L’estiu del tonight tonight' (El gall editor, 2011), llibre amb el qual va guanyar el premi de poesia Art Jove 2010 i, que ha estat traduït al castellà. El 2015 arriba la seva tercera obra 'Cançó amb esgarrip i dos poemes' (Lleonard Muntaner, La Butzeta), el 2016 el poemari 'Afollada' (LaBreu edicions, 2016) i aquest 2018 ha publicat el seu darrer poemari 'Venus volta' (Lleonard Muntaner, 2018).
 

Diumenge 29 d'abril - 12:30h - Jaume C. Pons Alorda i David Ymbernon
Jaume C. Pons Alorda (Caimari, Mallorca, 1984) és un poeta, traductor, narrador, editor i professor d’escriptura creativa. Ha publicat quinze poemaris, d'entre els quals destaquen 'Cilici' (Moll, 2009), 'Carn vol dir desaparicions' (LaBreu Edicions, 2010), 'Tots els sepulcres' (LaBreu Edicions, 2015), que integra la seva trilogia poètica més representativa, i 'Cala foc als ossos' (Edicions Terrícola, 2016). Recentment ha publicat el seu darrer poemari, 'Era' (LaBreu Edicions, 2018). Ha obtingut diversos reconeixements, entre els que destaquen el Premi de poesia Miquel Martí i Pol 2007, Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel 2009 i el Premi de Narrativa Mediterrània Pare Colom 2012. Al 2015 obté el Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi Cavall Verd de traducció per la traducció de 'Fulles d’herba' de Walt Whitman (Edicions de 1984, 2014).

Al 2012 va publicar la seva primera novel·la, 'Faula' (Lleonard Muntaner, 2012). Al 2015 va apareixer el dietari 'Apocalipsi uuuuuuuaaaaaaa. Diari de rodatge d’Història de la meva mort d’Albert Serra' (Comanegra, 2015) i també va participar en el volum col·lectiu 'La recerca del flamenc' (LaBreu Edicions, 2015). Col·labora habitualment amb els artistes plàstics Cristòfol “Quitolomalo” Pons Bendito i Albert Pinya, és codirector de l’editorial Cafè Central, amb Antoni Clapés i Víctor Sunyol. Ha recitat i participat en múltiples espectacles poètics tant a Catalunya com arreu del món i actualment treballa com a professor d’escriptura creativa als cursos de novel·la de l‘Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i als cursos de poesia de l’Escola Bloom i de la llibreria Nollegiu de Poblenou.

David Ymbernon  (Igualada, 1973) és un artista visual i poeta posseït pel color taronja, que trenca totes les fronteres imaginables, creador d'un univers molt particular que es manifesta a través de qualsevol mitjà. Va cursar estudis de pintura a l'Escola d'Arts i Oficis de Tàrrega i ha exposat regularment en galeries d'art, museus i altres espais d’art. Les seves obres ens condueixen cap a un món oníric, identificat amb el personatge revolucionari de Latung La La y el color taronja. A nivell escènic se situa entre la poesia visual, el teatre d’'objectes i el parateatre. 'Latung La La pilot-cuiner' (2000) fou la primera obra de la sèrie de 24 aplegades sota el títol Latung La La, que el porten a participar en tota mena de festivals i fires d’arreu.

Alguns dels muntatges escènics més destacats són 'Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots', 'Els domicilis de Latung La La', on els seus fills protagonitzen un muntatge que es fa en menjadors i que va girar per Europa, o el seu últim treball de cuina escènica 'Latung La La i els 16 comensals', poesia culinària taronja amb el xef Jordi Gavaldà i el músic Xavi Lloses. La seva poesia s’ha publicat en recopilatoris, com 'Poesia a la frontera / Antologia de poetes en llengua catalana, aragonesa i castellana' (March Editor, 2011), 'Ningú no ens representa-Poetes emprenyats' (Setze Vents Editorial, 2011), 'Ferro' (LaBreu Edicions, 2009), 'Evidències cel·lulars / Poesia emergent en català' (UAB, 2009) i 'Les Vaques Magres BOUESIA 2007' (Arola). El 2016 publica el seu primer llibre individual, 'Carbassa emergent (Llum de bengala)' (LaBreu Edicions, 2016).

Més informació: 

Generació (H)original

Fotografies de Marta Huertas

A

També et pot interessar