Ferran Benaiges

Foto: 

Cedida
Ferran Benaiges

Ferran Benaiges: "No hi havia un espai de socialització per a gais i lesbianes a les Terres de l'Ebre"

El 27 de juny se celebra la Festa per la Llibertat a Tortosa
Anna Zaera
,
27/06/2014
Activa't
'Visc en positiu a les Terres de l'Ebre, i tu?' Aquest és l'eslògan de la Festa per la Llibertat organitzada per la Comissió 28 de juny Terres de l'Ebre, que treballa al voltant de la lluita LGTBI. Aquest col·lectiu ha rebut per primer cop, l'encàrrec de "deslocalitzar" la desfilada festiva que té lloc a les grans capitals, i fer-ne una rèplica territorial. És per això que Tortosa acollirà enguany una sèrie d'actes festius amb l'objectiu de donar visibilitat a les persones gais, lesbianes i transexuals.
'La pressió social en pobles i ciutats petites cap a lesbianes i gais és molt gran, hi ha molta homofòbia i por a “què diran”'

Els actes començaran amb una cercavila reivindicativa i acabarà al Llac Vell del Parc, on es farà la lectura del manifesta i començaran els concerts d'After Soul, La Faràndula i Ni Puta Idea. La jornada també comptarà amb la presència de l'il·lustrador Ignasi Blanch, que serà l'encarregat de llegir el manifest. Hem volgut parlar amb un dels portaveus de la comissió organitzadora, Ferran Benaiges, perquè ens expliqui la gènesi d'aquest moviment social i cultural que comença a caminar a les Terres de l'Ebre.

- Voleu que la jornada reivindicativa dels drets LGTBI sigui també festiva? Per què?
No hi ha un espai de socialització per a gais i lesbianes a les Terres de l'Ebre. Com tothom es pressuposa heterosexual si no diu el contrari, això fa que moltes vegades, sigui difícil relacionar-se o trobar parella. És per aquest motiu que moltes persones gais i lesbianes han de marxar a altres llocs. Aquest tipus de festes són un bon lloc per compartir moments amb gent diversa.

  • imatge de control 1per1

- El dia 28 de juny és el Dia Internacional a favor dels drets LGTBI. A Barcelona i Madrid s'ha convertit en tota una exhibició de l'orgull d'un col·lectiu. Què preteneu vosaltres amb aquesta programació festiva?
Nosaltres no demanem tolerància, exigim respecte i ens reafirmem en les nostres sexualitats, també a Tortosa. L'acte vol ser reivindicatiu i festiu, però sobretot de visibilitat. Vam creure molt important sortir al carrer, no fer la festa a un lloc tancat, sinó a l'aire lliure, perquè una de les batalles que tenim pendents és la de les mostres d'afecte en públic en llocs petits.

- Ja en els dies previs d'aquest esdeveniment s'ha aconseguit aquesta visibilitat? 
Sí. Aquests últims dies molta gent ens reconeixia que era necessària una jornada així a les Terres de l'Ebre, on els armaris no s'acaben de trencar del tot. La pressió social en pobles i ciutats petites cap a lesbianes i gais és molt gran, hi ha molta homofòbia i por a “què diran”. Sortir als carrers de Tortosa ajudarà a reduir aquesta pressió social cap a nosaltres i alhora esdevindrà un punt de trobada fonamental per seguir teixint estratègies per combatre l'homofòbia a les Terres de l'Ebre.

- Hi ha més activitats culturals previstes a les Terres de l'Ebre al llarg de l'any?
De moment hem organitzat aquesta jornada amb molta il·lusió i esperem atreure molta gent. Amb tot, organitzar un acte així comporta un cert treball i preparació. Sense el suport i la proposta de la Comissió 28 de juny de Catalunya de fer l'acte descentralitzat d'enguany a Tortosa, no hauria estat possible aquest format.

- De fet, ja heu començat a fer xerrades divulgatives com a prèvia a aquesta jornada.
Sí, dins dels actes del dia de l'alliberament de lesbIanes, gais, bisexuals i persones trans i intersex, el cap de setmana passat vam organitzar dues xarrades del sociòleg Gerard Coll-Planas a Roquetes i a La Ràpita que van tenir molt bona acollida. Vam parlar de la construcció social del gènere, de la necessitat que té la nostra societat de posar etiquetes a tot i de la importància, al cap i a la fi, de valorar-nos com persones, independentment de la nostra sexualitat.

- Sembla que el moviment està agafafant la força suficient com per tenir continuïtat...
De moment tot està per fer, però volem que la comissió tinga alguna continuïtat, sí. Possiblement a través d'algun nou col·lectiu LGTBI al territori perquè n'hi ha la necessitat. Durant aquests dies hem estat en contacte amb l'associació de famílies LGTB de les Terres de l'Ebre i l'associació de pares i mares de gais i lesbianes, dues associacions que fan un bon treball concret al territori. Tot i que en el passat hi va haver algun col·lectiu, ara la cosa estava estancada i calia fer un pas endavant per tornar a organitzar un grup més genèric a les Terres de l'Ebre.

- Qui integreu aquest moviment de recent creació?
Bàsicament som gent jove que volem donar visibilitat a la lluita LGTBI al territori. Hi ha gent que ha participat d'alguns col·lectius com ara el Brot Bord o d'estudiants universitaris, gent amb militàncies polítiques de tot tipus i persones que no havien participat en cap assemblea semblant i que ara s'hi han interessat, també per la necessitat de relacionar-se i compartir experiències. 

--
Més informació: 

www.facebook.com/28JunyEbre

Fitxa d'agenda 'Festa per la Llibertat' 

  

A

També et pot interessar