German Machí

Foto: 

Cristina Bestratén
Germán Machí

Germán Machí: "Leonardo da Vinci i jo compartim el mateix esperit de descobriment"

Aquest emprenedor campredonenc s'endinsa en el món del mobiliari reciclat
Roman Aixendri
,
14/12/2014
Activa't
Quedem a l'hora d'esmorzar, a un bar. No pas per parlar de la situació política actual. A Germán Machí Castells (Campredó, 1956) li interessa més saber com funcionen les coses per reproduir-les i “donar-los-hi vida”, explica. Les altres coses, les consideraria una pèrdua de temps. Ell és un home d'acció incapaç d'aturar-se. Se li veu als ulls que poques coses poden frenar-lo.
"Potser no tindré la mateixa capacitat inherent que altra gent, però el meu esperit de sacrifici i de motivació em fan tenir confiança en que qualsevol cosa que vulgui desenvolupar és possible"

Amb humilitat però amb confiança sap que és capaç d'aconseguir qualsevol cosa perquè, per sobre de tot, quan li interessa quelcom s'esforça fins l'esgotament. En aquests moments allò que el mou és l'elaboració i venda de mobiliari a partir de material reutilitzat. 

- Als teus 57 anys, què et porta a emprendre l'elaboració de mobiliari per comercialitzar? 
Sempre he tingut curiositat i voluntat d'experimentar, però mai m'havia enfocat en la comercialització del meu treball artesanal, fins que em vaig quedar sense feina. Quedar-me a l'atur no és una opció que contempli. El verb “aturar-se” només l'entenc com el fet de descansar després d'haver treballat intensament. Ara estic enfocant-me en la producció de mobiliari perquè, entre d'altres coses, em permet treballar de manera econòmica i ràpida. No he de muntar cap taller per elaborar mobles i em diverteix fabricar-los. 

  • imatge de control 1per1

- Com has après a fabricar mobiliari de qualitat? 
Preguntant molt, investigant i practicant hores i hores. A tot li veig utilitat i intento aprendre el màxim que puc. Per exemple, m'agrada molt l'arquitectura gòtica i romànica, ja que m'ajuda a entendre l'ús de certes estructures arquitectòniques, com els contraforts, per després aplicar-ho. Amb Internet, tot és més ràpid d'aprendre. Ara busques qualsevol informació i la trobes. 

- Quines diferències hi ha entre un fuster i tu? 
Un fuster és un artesà, en aquest aspecte em dóna mil voltes. Jo intento pensar en les necessitats de la gent, m'adapto i busco anticipar-me. Sóc més aviat un inventor, si se'm permet l'expressió. 

- Per què treballes amb palets? 
Primerament perquè és un producte econòmic. El material que la gent tira perquè té alguna tara o perquè ja no l'utilitza és molt barat. Però, a banda d'això, perquè d'aquesta manera li dono una altra vida a allò que ningú volia. Fins i tot és més ecològic que el reciclatge. Si mirem més enllà, també podria dir que la fusta és un material molt agraït de treballar, és molt noble i dóna caliu. És tot terreny, poques vegades falla. 

- A qui estan adreçats els mobles que elabores? 
A tots els públics, però m'atreveixo a afirmar que tindran millor acceptació entre el públic jove. Jo treballo amb palets i fusta reutilitzada. El moviment d'emprar palets ja fa molt temps que està de moda, sobretot a les ciutats grans i entre els sectors més urbanites. Podríem dir que és com portar pantalons esguerrats. 

- Explica'ns concretament el tipus de mobiliari que fabriques... 
He creat sobretot mobiliari de terrassa i de platja... He fabricat testos, casetes de gos, taules, sillons, balancins, etc. Tot allò que faig intento que sigui fàcil de transportar i que ocupi poc lloc. Moltes de les meves produccions són plegables.

- Com intentes vendre-ho?
Intentem portar-ho al mercat de Barcelona perquè és un mercat molt atractiu. Restaurants i hotels que aposten per un estil molt propi en trauran molt de profit, també càmpings.

  • imatge de control 1per1

- Com portes el tracte directe amb els clients? 
Ho veig necessari, a la gent li agrada el contacte directe amb les persones. En el meu cas, el client té contacte amb el comercial, el fabricant i el comptable al mateix temps. M'agrada controlar tots els processos. Fer-ho un mateix és enriquidor i laboriós. Permet i obliga a aprendre i a dedicar temps, cosa en la que m'agrada invertir. Ara, per exemple, ja estic pensant en posar-me a treballar amb Lourdes. 

- Qui és Lourdes? 
Batejo cada model de moble amb el nom d'una dona. Rosa, Pilar, Cristina, Mercedes... I al millor moble de tots li posaré Lourdes perquè és el nom de la meva esposa i no vull que estigue gelosa.

- És una bona manera de donar vida i importància a les teves creacions...
Totalment d'acord... De fet, quan faig publicitat d'alguna venda intento acompanyar-ho amb alguna història, com si els mobles fossin persones que aniran a viure a una casa. 

- On podem veure el teus productes?
De moment al Pinterest. Estic treballant amb la plana web però de moment encara no està habilitada. 

- També elabores betlems, participes activament en l'organització de festivals i activitats culturals... Ets una espècie de Leonardo da Vinci del segle XXI?
Definitivament, sí. (Riu). Ara parlant seriosament, Da Vinci és per a mi un gran referent. Jo no em dedico només a una activitat sinó a conrear diferents disciplines. Da Vinci li veia possibilitats a tot, jo també. En aquests punts sí que ens assemblem. Evidentment, ell és una excepció a la que és difícil fer-li ombra, però compartim el mateix esperit.

- Quins són els teus límits? 
El temps és el meu únic impediment. A mi no em fa temor res. Potser no tindré la mateixa capacitat inherent que altra gent, però el meu esperit de sacrifici i de motivació em fan tenir confiança en que qualsevol cosa que vulgui desenvolupar és possible. Enfoca't, dedica temps, i tu també seràs capaç de realitzar-ho.

     

Més informació: 

A

També et pot interessar