Anna Zaera
,
12/09/2017
Activa't

Els jocs de rol surten de l'armari a les Terres de l'Ebre

L'afició creix al territori i les associacions organitzen actes oberts al públic
Despertaferro

Foto: 

Cedida
Robert Roig, Roman Aixendri i Carlos Lombarte de Desperta Ferro
Un món estigmatitzat, associat al món adolescent i, fins i tot, a una espècie d'univers obscur, ha decidit dir "prou" i obrir-se encara més al públic general. Aquest és el propòsit de les tres associacions vinculades als jocs de rol a hores d'ara a les Terres de l'Ebre, ubicades a Roquetes, Móra d'Ebre i Amposta. Unes associacions que aglutinen desenes de persones i que han perdut la por a parlar d'aquesta activitat lúdica vinculada a la fantasia i la ciència-ficció que potencia moltes de les capacitats humanes com la creativitat, la capacitat analítica o la cooperació. Tant per l'associació cultural de Móra d'Ebre, que celebrarà aquest cap de setmana les seves catorzenes Jornades de Joc i Estratègia de la Ribera d'Ebre; com també per l'associació Desperta Ferro, amb seu a Roquetes, l'objectiu és projectar la seva activitat portes enfora. "Volem obrir les portes a un món secret" diu Carlos Lombarte, impulsor, juntament amb Robert Roig i Roman Aixendri, de les Jornades Lúdiques Desperta Ferro que se celebraran al Centre Cívic de Roquetes del 22 al 24 de setembre.
"A través del rol és veu molt clarament quina tendència tenim cadascú. Prendre consciència d'això et permet conèixer-te millor, i és molt interessant perquè et permet canviar"

"El joc de rol és un joc d'interpretació. Hi ha una persona que crea la història i els altres interpreten el personatge que se'ls ha assignat. Intenten respondre els reptes que proposa el cap pensant, el màster. Aquí el joc no va de guanyar o de perdre, va de desenvolupar la història" explica Robert Roig, per apropar al públic general aquestes Jornades, que durant tot el cap de setmana programaran jocs de rol de taula, rol en viu, així com espais per intercanviar opinions sobre còmics, manga o videojocs. "Les de Roquetes són unes jornades generalistes, intentem abraçar totes les branques d'aquest món" diu Lombarte, que és un dels veterans d'aquesta associació que aplega una trentena de persones.

De fet, l'objectiu d'aquestes jornades és arribar al màxim de públic possible. "Volem integrar a gent que no és habitual dels jocs" diu Roman Aixendri. "En realitat juguem a rol cada dia, no ens n'adonem però quan parles amb el teu cap o amb la teva parella, estàs fent això, adoptar un rol. La societat et fa actuar, i a través del rol és veu molt clarament quina tendència tenim cadascú. Prendre consciència d'això et permet conèixer-te millor, i és molt interessant perquè et permet canviar" explica Aixendri.

"Esperem més de 200 persones a les Jornades" diu Lombarte, basant-se amb l'assistència d'altres anys. " A més, volem començar a fer xarxa amb altres esdeveniments relacionats de les Terres de l'Ebre i territoris propers, com per exemple Móra d'Ebre" diu Aixendri. "També als instituts ens agradaria normalitzar que els jocs d'oci alternatius potencien el pensament crític, la cooperació, la capacitat analítica, l'aspecte abstractiu... Alguns professors apliquen jocs per a dinamitzar alguna classe que estan basats en els jocs de rol" assegura Aixendri.

Maduresa dels jocs de rol
"Avui dia, l'afició està a un grau de maduresa que s'ha fet a base dels anys. Ara els jocs de taula com el Monopoli o el Trivial ja estan superats. S'ha fet un salt. Hi Ha hagut un relleu i ara hi ha jocs més complexos" diu Roig. "Nosaltres seguim fent una activitat totalment analògica" continua. "A més, s'ha arribat a un punt que ja comences a veure pares que juguen i que comencen a introduir als seus fills" diu. "Als Estats Units ja comencen a haver jugadors de tercera generació, que significa que ja hi ha iaios, fills i néts jugant a jocs de rol junts" explica Roig.

A més, aquesta activitat s'ha vist potenciada pels jocs de rol i, en aquest moment, tal com expliquen, l'oci beu directament de molts jocs tradicionalment de rol. " L'scape room és una manera no estigmatitzada de fer rol, és com una gimcana que agrada al públic més general" diu Aixendri. "Gràcies a sèries com The Big Bang Theory ara ser freaky mola" diu Lombarte. "Jo crec que és una cosa totalment social, et permet relacionar-te amb molta gent i és una bona excusa per trobar-te amb els amics, canalitzar la imaginació i la creativitat" diu Roig.

Homenatge a la cultura dels noranta
"Fem un homenatge a la ja desapareguda Llibreria Gozalbo de Tortosa perquè és on tots ens vam iniciar en el món del rol" comenten. "Allà li vaig preguntar directament quin joc de rol em podia recomanar al llibreter i em va dir el Dungeons & Dragons" recorda Aixendri. "Els que vam créixer amb ell, volem homenatjar-lo. Era l'única llibreria especialitzada en ciència-ficció i fantasia de les Terres de l'Ebre. O anaves allà o anaves a Barcelona" expliquen. En realitat, els col·lectius vinculats a rol van jugar un paper important en la cultura juvenil de la zona. "Ens permetien crear les nostres pròpies aventures, fer fanzins, dissenyar tu partides i després l'altre..." diu Aixendri.

El repte: Les dones
Aquesta afició encara continua sent eminentment masculina. Actualment de la trentena de membres que hi formen part, només hi ha quatre dones. "Cada cop hi ha més dones que els agrada jugar a jocs de rol. Abans només venien les nostres parelles però ara està canviant" diu Lombarte.

També et pot interessar