Goretti Martínez
,
13/12/2018
Activa't

Jugaires del Penedès: “La gent té ganes de jugar!”

L’entitat, de recent creació, ens ho posa ben fàcil perquè descobrim jocs nous, gaudim dels que ja coneixem i passem bones estones en família, amb amics o amb simpàtics desconeguts

Foto: 

Jugaires del Penedès
Ja fa uns quants mesos que Jugaires del Penedès està en marxa. L’entitat va néixer per cobrir les principals mancances que solen tenir els aficionats als jocs de taula i oferir més jocs per jugar, gent amb qui jugar i un espai on fer-ho. Ara tenen una ludoteca amb gairebé un centenar de jocs de tot tipus, una bona colla de jugaires habituals i esporàdics i un lloc fix per jugar, el Casal Popular de Vilafranca. Parlem amb l’Àlex Resta, president de l’entitat, per saber tot el que ens aporta el joc, tant als grans com als petits.

- Com va néixer Jugaires del Penedès?
Fa temps que hi havia el cuquet de veure si era possible muntar una associació de jocs de taula i primer vam pensar que seria bona idea veure si érem prou gent interessada, així que a partir de maig vam començar a quedar regularment per jugar al Casal Popular, que des del primer dia ens han acollit sense cap reserva. Partida a partida vam anar ampliant tant gent regular com esporàdica. A l'estiu vam decidir que valia la pena tirar-ho endavant i vam començar a tramitar la paperassa amb la Generalitat, que s'ha resolt del tot a l'octubre.

- Quins objectius té l'entitat?
Els objectius són sobretot crear un espai comú per l'aficionat dels jocs de taula de la zona i poder satisfer els socis en alguna de les tres principals necessitats que solem tenir els qui ens agrada jugar: facilitar l’accés a molts jocs, tenir una comunitat o gent amb qui jugar o bé simplement un lloc on fer-ho en qualsevol moment. Per altra banda, difondre i explicar la cultura dels jocs de taula; per tant, oferir una activitat oberta regular en forma de jornades, demostracions i el que calgui. No som per res un club tancat.

- Ja existeixen altres entitats a Vilafranca relacionades amb el joc. Vau contemplar unir-vos a alguna d'elles? Treballeu plegades algun cop?
Bé, hi ha sobretot La casa dels estranys que és una entitat ja clàssica de Vilafranca, ara renovada. Els seus integrants han agafat el relleu de les Vilajuga, les jornades al voltant del joc que es fan a la tardor a Vilafranca i que van crear entre altres alguns dels socis de Jugaires... Al final tots ens coneixem i ens ajudem en el que calgui i probablement farem coses plegats: ja ho veurem. Però nosaltres necessitàvem una cosa més del dia a dia, d'activitat regular i adaptada a les nostres inquietuds. Això sempre és més fàcil si et fas la casa a mida.

- Quin tipus de jocs promoveu?
Principalment jocs de taula i també de rol. I després, dins d'aquest calaix genèric, hi ha de tot. Cada soci és un món: hi ha a qui li agraden més els eurogames, tenim malalts dels rols ocults, altres prefereixen els jocs de minis i per això hem començat una lliga de bloodbowl... I si no sabeu què volen dir aquestes coses no patiu: ho he fet expressament perquè tingueu curiositat i us acosteu un dia a jugar amb nosaltres.

- Es pot parlar de que hi hagi determinades tendències en els jocs nous que surten actualment al mercat? Si és així, quines serien?
I tant que n'hi ha. Jugar ara està de moda i, a més, està ben vist. No com passava als anys 90 en què si jugaves a rol passaves a ser un possible psicòpata. Anys després també es van criminalitzar els videojocs. Ara, a Catalunya, hi ha centenars de scape rooms i són un èxit: la gent té ganes de jugar! A partir de 2017 es van començar a posar molt de moda els jocs que intenten capturar l'experiència dels scape rooms sense sortir de casa. I, darrerament, s'observa que augmenten sense parar els jocs de deducció on, habitualment de manera col·laborativa, cal resoldre un crim o un misteri.

- Què creieu que aporta el joc a les persones?
Depèn de l'edat... als petits els ensenya de retruc moltes coses, des de genèriques però molt útils com la paciència, esperar el teu torn, seguir normes, escollir opcions, combatre la frustració al perdre o el respecte als altres al guanyar. Com a aportacions més explícites hi ha jocs que es basen en operacions matemàtiques, en memòria, reflexos, relacionar... Pels grans jo penso que sobretot dues coses: desconnectar una estona de les responsabilitats adultes i crear un nou espai de relació social diferent amb amics o família. Sigui jugant a un joc de taula o anant a fer un scape room, jugar ha de ser sobretot divertit.

- Feu-nos alguna recomanació per aquestes festes.
Jugueu! Si teniu canalla aprofiteu per jugar amb ells, ara hi ha molts jocs per jugar amb nens que no són un avorriment per l'adult! Amb el temps veureu que cada cop juguen millor i no trigaran a passar-vos la mà per la cara. Si no teniu canalla, aprofiteu per canviar les dinàmiques de dinars familiars o sopars d'amics, treieu un joc familiar o un "Party", que són jocs socials fàcils i on acabes rient molt.. Veniu-nos a veure i us en recomanem o veniu a provar-ne alguns aquest dissabte 15 al Casal Popular!

També et pot interessar