Toni Térmens

Foto: 

Surtdecasa
Toni i Maria José a la façana del seu estudi, al carrer Om de Roquetes

Toni Térmens: "Dibuixant te n’adones de la riquesa que té l’entorn"

L'il·lustrador és el cocreador, juntament amb Maria José Pinyol, de l'estudi Mà de llapis a Roquetes
Maite Mestre (ARTRA)
,
27/04/2021
Arts
Establert a Roquetes (Baix Ebre) des de fa catorze anys, l'il·lustrador, dissenyador gràfic i professor de dibuix Toni Térmens ha col·laborat amb empreses de dibuix animat, editorials i revistes de còmic, com Cavall Fort o Paper de ceba. Al territori, participa activament i amb afany col·laboratiu, amb diferents projectes i accions, tant de caràcter públic com privat. Térmens es val de múltiples formats i tècniques per fer arribar el seu missatge, on la il·lustració juga sempre un paper clau: dibuix infantil, històric, arquitectònic o natura. Fa quatre anys va obrir l'estudi Mà de llapis, a Roquetes, un espai de formació i de creació vers la il·lustració. Un taller que va impulsar de la mà de Maria José Pinyol, amb qui treballa fent tàndem, fusionant el dibuix i l'escriptura: "Ens imaginem un relat explicant alguna cosa que a nosaltres ens sobta i la comuniquem així".

- Què és Mà de llapis?
Un estudi on es treballa la il·lustració aplicada en diferents formats. Una de les parts més significatives és el taller, on fem la formació, l'espai educatiu. També és el nostre lloc de treball, aquí creem el nostre producte.

- I què feu?
Comuniquem a través del dibuix i donem a conèixer el territori, sobretot el patrimoni històric i cultural. El que fem normalment és ajuntar els dibuixos en un relat, que normalment és poètic.

  • imatge de control 1per1

- Parles en plural.
Mà de llapis és un projecte que compartim la Maria José Pinyol i jo des de fa cuatre anys. Ella és historiadora. Fa la cerca d'informació dels projectes i escriu els textos, sobretot escriu poesia. Jo dibuixo.

Ens agrada molt fer xarxa, les col·laboracions ens retroalimenten

- Com materialitzeu aquest producte?
Donem servei a portades de llibres, maquetació de fotografia antiga, il·lustració per a la difusió de patrimoni i natura, fem còmics, cartelleria, senyalística... Inclús il·lustrem jocs, com el de 'Descobreix... les Terres de l'Ebre'. També col·laborem amb entitats i persones del territori. Ens agrada molt fer xarxa, les col·laboracions ens retroalimenten.

- Explica'm com es treballa la il·lustració en aquest format cooperatiu.
Et posaré un exemple. Fruit de diverses col·laboracions amb l'empresa Plancton Diving, de l'Ametlla de Mar, vam demanar a l'Eli i l'Aurora que ens assessoressin en la publicació 'Els colors de... la mar'. Un treball per donar a conèixer petits animals del fons marí a través del dibuix, éssers que poden ser més o menys sorprenents, però que simplement no els coneixes. Ja està a la venda i n'estem molt satisfets.

 

  • imatge de control 1per1

Mostra d'alguns treballs i publicacions de Mà de llapis | Foto: Surtdecasa
- La feina us obliga a prendre consciència d'allò que teniu al davant.
Amb el dibuix enfoques l'atenció en un punt i el vas analitzant perquè l'has d'explicar. Quan sortim amb els alumnes a dibuixar de vegades em diuen: aquí no hi ha res! I amb poc temps descobrim tot un món, un present i un passat que es deixa veure. Dibuixant te n'adones de la riquesa que té l'entorn.

- Un bon exercici d'atenció plena.
Vas caminant i t'adones de la riquesa que té, de la diversitat gràfica. Te n'adones que hi ha elements que s'han anat repetint per diferents poblacions properes i que té un per què. Amb el cas de Roquetes, on vivim, se'ns està acumulant molta informació. És sorprenent. De fet, és un projecte amb el qual estem treballant ara a fons.

La idea de fer aquest projecte és que la gent pugui saber identificar i passejar pel poble pensant i sent conscient del valor que té el que ens rodeja

- Què heu trobat a Roquetes que us hagi cridat l'atenció?
Un element arquitectònic sorprenent són les rajoles hidràuliques, les que trobes sota els balcons, són petits tresors! Algunes estan molt fetes pols, però quan les començo a dibuixar en surt l'esplendor. T'has fixat mai en els antics respiradors de les cases?

- Mai.
N'hi ha per moltes cases antigues. En tenim una a la façana de l'estudi que quan obrim la llum del lavabo es veu il·luminada des de l'exterior i sembla una carabassa encantada, per la Castanyada i Halloween és una festa amb els alumnes! [Riu] La idea de fer aquest projecte és que la gent pugui saber identificar i passejar pel poble pensant i sent conscient del valor que té el que ens rodeja. És una mica com els núvols que tan sovint es veuen des del cantó, que són imponents, i que diuen molt de la zona on vivim.

  • imatge de control 1per1

- Són realment curioses les formes que fan.
Tot va lligat al patrimoni. De fet a l'Observatori de l'Ebre ja hi ha una publicació de l'any 34 que parla dels núvols. Un atles fet pel pare Rodés, astrònom i director del centre. Amb els infants ens agrada sortir a dibuixar-los perquè és un espectacle.

- En quin format presentareu aquest projecte sobre Roquetes, com arribarà a la gent?
Tindrà format còmic i serà bastant narratiu, un àlbum il·lustrat. El format narratiu ens agrada molt, el seqüencial també. Anirà del patrimoni natural, arquitectònic, cultural, fins i tot de personatges roquetencs.

 

Detall de la tira còmica sobre Juanito Aragonés | Foto: Surtdecasa
- Juanito Aragonés?
Potser... D'ell vam fer recentment una vinyeta a l'Estel amb motiu de la seva mort. En aquesta revista cada mes hi realitzem una tira còmica, és una altra col·laboració que fem des de l'octubre de l'any passat.

- El dibuix no deixar de ser una narració.
Narrar i comunicar a través de la il·lustració és la nostra feina sí, també la docència. En qualsevol cas intentem sempre treballar de la manera més sostenible possible i de quilòmetre 0, fer-ho així ens enriqueix per totes bandes.

Més informació: 

A

També et pot interessar