Goretti Martínez
,
14/10/2019
Activa't

La Casa dels Estranys: 25 anys defensant la grandesa del joc

L’associació juvenil compleix un quart de segle fent arribar les múltiples possibilitats dels jocs de taula i de rol a tota mena de públics
Una part de la ludoteca de les VilaJuga

Foto: 

Cedida
La Nau va acollir el passat de dissabte una jornada de festa per celebrar els 25 anys de La Casa dels Estranys. Aquesta associació juvenil, creada l’any 1994 a Vilafranca del Penedès, va començar com a punt de trobada per a joves aficionats al rol. 25 anys després, els i les responsables de l’entitat van voler compartir l’aniversari amb la gent del Penedès amb una jornada de jocs per a tothom i fer també un petit homenatge a les persones que han passat per La Casa dels Estranys durant tot aquest temps. La jornada també servia per escalfar motors per les VilaJuga, unes jornades de joc obertes a tota mena de públics que tindran lloc el cap de setmana vinent al pavelló firal de Vilafranca i que l’any passat van reunir més de 4.000 persones.

Hem parlat amb el Jordi Castellví, president de La Casa dels Estranys, per conèixer una mica més aquesta entitat ara que celebra els seus 25 anys d’existència. La Casa dels Estranys és una associació juvenil de Vilafranca que va néixer oficialment l’any 1994. “És una associació de jocs de taula i de rol creada per donar aixopluc a tota una sèrie de gent que tenia interès en aquest tipus d’activitat i ganes de trobar-se amb altres persones amb aquestes mateixes inquietuds”, ens explica el Jordi. “L’entitat també facilitava l’accés a espais municipals perquè la gent s’hi pogués reunir i fer les seves activitats”, afegeix.


Una imatge de les VilaJuga, amb el Jordi a la dreta de la foto | FOTO: Facebook VilaJuga

El president de La Casa dels Estranys ens diu que l’associació en origen no tenia més pretensions que el fet que “la gent es pogués reunir i jugar a l’ETC, quan encara existia” (l’ETC era un antic equipament juvenil de Vilafranca del Penedès). Durant aquests 25 anys l’associació ha viscut diferents fases. “Hi ha una primera fase amb una certa intermitència, amb moments de més i de menys activitat, en què la gent es trobava, es reunia, s’organitzaven algunes activitats i, sobretot, es donava molt de pes al rol”. La majoria de gent que formava part de La Casa dels Estranys en aquella primera fase era molt jove, d’entre 17 i 20 anys.


Una partida de Magic als noranta | FOTO: Cedida

Va arribar un moment en què un grup de persones vinculades a l’associació va pensar que seria interessant fer unes jornades de rol i de jocs a Vilafranca agafant el fil d’unes jornades de rol molt humils que s’havien organitzat en el passat també a la vila. “La idea era fer unes jornades més grans, amb més gent i amb un pes també important dels jocs de taula”, diu el Jordi. Va ser llavors quan van néixer les Juguem, unes jornades organitzades per La Casa dels Estranys i per una altra associació vilafranquina, ADALT (Associació per a la Divulgació d’Activitats Lúdiques i Tècniques). Les Juguem van tirar endavant amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i la Regidoria de Joventut. Les primeres Juguem van tenir lloc un cap de setmana al pavelló firal i van comptar amb la participació d’unes 400 persones. Es van fer vuit edicions de les Juguem, cada cop amb més públic i cada cop amb un ventall més ampli de possibilitats de joc, sense deixar de banda els jugadors i jugadores més especialitzats.


Les VilaJuga l'any passat | FOTO: GM

Això va ser del 2007 al 2015. L’any 2016 les Juguem es van transformar en les VilaJuga. L’equip que estava al capdavant de les Juguem, després de vuit edicions, va decidir fer un pas enrere i passar l’organització a un nou equip de gent. I la nova iniciativa va buscar ampliar encara més el ventall de públic i d’oferta lúdica. “A partir de l’any passat els que van engegar les Juguem van deixar l’organització i vam agafar les regnes tot un equip nou, seguint l’estela d’aquells precursors, que segueixen ajudant però des d’un segon pla”. L’any passat 4.000 persones van passar per les VilaJuga. Ara bé, una moguda com aquesta requereix de moltes mans per fer-la possible. “Ara mateix, per l’organització de les VilaJuga som sis persones, que som les mateixes persones que integrem La Casa dels Estranys”, explica el Jordi. I per això fa una crida a qualsevol persona que vulgui donar un cop de mà com a voluntària.


L'amplíssima ludoteca de les VilaJuga | FOTO: Facebook VilaJuga

A banda de les VilaJuga, La Casa dels Estranys té altres projectes en ment que el Jordi ens avança: “La nostra voluntat sempre ha estat créixer i anar fent coses; i ara tenim ganes de fer unes jornades de rol, reprenent les jornades que s’havien fet als anys noranta”. Si us interessen els jocs de rol i els jocs de taula no dubteu a passar aquest cap de setmana del 19 i 20 d'octubre per la VilaJuga, al pavelló firal de Vilafranca del Penedès. Trobareu el joc ideal per a vosaltres, el company o companya de joc que us falta o el grupet amb qui seguir quedant per jugar a rol. Coneixereu una mica més La Casa dels Estranys i descobrireu per què es defineixen com "la llar dels jocs de rol, dels jocs de taula i de tots els estranys de Vilafranca del Penedès".

Més informació: 

També et pot interessar